Ο ελέφαντας, με το όνομα Τσάρλι, αιχμαλωτίστηκε το 1984 από το εθνικό πάρκο Χουάνγκε της Ζιμπάμπουε, όταν ήταν δύο ετών.
Μεταφέρθηκε στο τσίρκο Boswell Wilkie στη Νότια Αφρική και εκπαιδεύτηκε για να κάνει κόλπα. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 μεταφέρθηκε στον μοναδικό εθνικό ζωολογικό κήπο της χώρας.
Τα τελευταία χρόνια, ομάδες για την προστασία των ζώων πίεζαν για την απελευθέρωση του ελέφαντα λόγω ανησυχίας για την υγεία του.
Την Τρίτη, το Ίδρυμα EMS, το οποίο υπερασπίζεται τα δικαιώματα της άγριας ζωής, ανακοίνωσε ότι μετά από «ένα ταξίδι τεσσάρων ωρών με νύχια και με δόντια προς την ελευθερία» ο ελέφαντας έφτασε στο νέο του σπίτι στο ιδιωτικό καταφύγιο Shambala στην επαρχία Limpopo.
Είπε ότι το «ιστορικό γεγονός» ακολούθησε χρόνια διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής, αφού το Ίδρυμα EMS και οι εταίροι του παρείχαν επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι ελέφαντες υποφέρουν στους ζωολογικούς κήπους.
Στον ζωολογικό κήπο, ο ελέφαντας Τσάρλι λέγεται ότι ήταν μάρτυρας του θανάτου τεσσάρων άλλων ελεφάντων, συμπεριλαμβανομένου του δικού του μικρού που ήταν λιγότερο από ενός μήνα.
Το 2019, εκφράστηκαν ανησυχίες ότι ο ελέφαντας παρουσίαζε σημάδια δυσφορίας που είναι συνηθισμένα για τα ζώα σε αιχμαλωσία.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Βιοποικιλότητας της Νότιας Αφρικής, το οποίο διαχειρίζεται τον ζωολογικό κήπο, το διέψευσε, λέγοντας ότι επρόκειτο για συμπεριφορά που είχε μάθει από τα χρόνια της ζωής στο τσίρκο και η οποία δεν θα μπορούσε ποτέ να ξεχαστεί εντελώς. Το Ίδρυμα EMS δήλωσε ότι αυτό ήταν «ανακριβές».
Την Τρίτη, η οργάνωση για την προστασία των ζώων Four Paws, η οποία συνεργάστηκε με το Ίδρυμα EMS, δήλωσε ότι η «συνταξιοδότηση του ελέφαντα ήταν ένα σημαντικό ορόσημο για τον ελέφαντα Τσάρλι, αλλά και για την καλύτερη ευημερία των ζώων στη Νότια Αφρική».
«Μαζί με τους εταίρους μας, εργαζόμαστε ακούραστα για να τερματίσουμε τη μοναξιά του Τσάρλι, ώστε να τον δούμε να ευδοκιμεί στο νέο του σπίτι που είναι κατάλληλο για το είδος του», δήλωσε ο Τζόζεφ Πφάμπιγκαν, διευθύνων σύμβουλος των Τεσσάρων Παπουτσιών.
Εκεί, ο Τσάρλι θα παρακολουθείται στενά από κτηνιάτρους και ειδικούς σε θέματα συμπεριφοράς.
Στη Νότια Αφρική ο πληθυσμός των άγριων ελεφάντων ξεπερνά τις 25.000, σύμφωνα με τη νοτιοαφρικανική αρχή πάρκων SANparks.