Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Κινεζικό πλοίο με ρωσικά όπλα για τον Χαφτάρ κατασχέθηκε από τους Ιταλούς-Κόντρα ΗΠΑ-Ρωσία στην Λιβύη και η θέση της Κρήτης

Οι ιταλικές αρχές κατάσχεσαν ένα φορτηγό πλοίο που είναι ύποπτο ότι μετέφερε ρωσικά όπλα από την Κίνα κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με αναφορές, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διαπίστωσαν ότι όπλα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων βρίσκονταν στο πλοίο MSC Arina, τα οποία προοριζόταν για τις δυνάμεις του Στρατηγού Χάφταρ στη Βεγγάζη.

Οι Ρώσοι έχουν τα δικά τους σχέδια που φτάνου  έως την δημιουργία ναυτικής βάσης στην Βεγγάζη, ενώ από την άλλη πλευρά οι Τούρκοι έχουν βάσεις σε Μισράτα και Αλ Βατίγια.

Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, μόνο τα τουρκικά πλοία που γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την επιχείρηση ΕΙΡΗΝΗ και το εμπάργκο όπλων διακινούν ελεύθερα ότι θέλουν, χωρίς να επιτρέπουν σε πλοία υπό τουρκική σημαία κανέναν έλεγχο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τουρκικά πλοία που έπλεαν ανοικτά της Λιβύης, αρνήθηκαν τον έλεγχο από πλοία της ευρωπαϊκής επιχείρησης επιβολής του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ προς τη Λιβύη, σε πολλές περιπτώσεις, σύμφωνα με την ΕΕ.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι από την δυτική πλευρά της Λιβύης,οι Τούρκοι εφοδιάζουν την επίλεκτη ταξιαρχία «Militia 444»( δημιούργημα των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων), η οποία έχει έδρα και στο λιμάνι της Μισράτα, έχοντας πάντα τα δικά τους σχέδια και την ανοχή των ΗΠΑ και της δύσης σε άκρως επιθετικά σχέδια στην χώρα αυτή, ενώ τουρκικά Πολεμικά Πλοία σουλατσάρουν στην περιοχή.

Τεράστια σημασία για την Ρωσία η Λιβύη και ο Χαφτάρ ενώ ΝΑΤΟ και Μόσχα ετοιμάζονται για σύγκρουση

Πολύ πριν ξεκινήσει την εισβολή του στην Ουκρανία, ο Πούτιν κατάλαβε τη γεωπολιτική σημασία της Αφρικής και αξιολόγησε την ευκαιρία που παρέχεται από τη συνεχιζόμενη παραμέληση της περιοχής από τη Δύση.

Ο ίδιος χρησιμοποίησε μια σειρά από διπλωματικά και οικονομικά εργαλεία καθώς και στρατιωτικά, ξεκινώντας με προσφορές διαφόρων «ιδιωτικών στρατιωτικών» υπηρεσιών της Wagner, για να ξεκινήσει συνεργασίες με την νέα τάξη Αφρικανών πολεμάρχων που καταλάμβαναν μεγάλο μέρος της Βόρειας Αφρικής και του Σαχέλ, αναφέρει ΜΜΕ.

Αυτό το έργο συνεχίζεται στα ανώτατα επίπεδα της ρωσικής κυβέρνησης, όπως αντικατοπτρίζεται στην πρόσφατη περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Γουινέα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Μπουρκίνα Φάσο και το Τσαντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με αυτό ως δεδομένο, λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου 2024 στην Ουάσιγκτον, η Βορειοατλαντική Συμμαχία δημοσίευσε μια σημαντική μελέτη σχετικά με το τι θα μπορούσε να κάνει το ΝΑΤΟ για να εμπλακεί με τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, το Σαχέλ και την Υποσαχάρια Αφρική, για την αντιμετώπιση των αλληλένδετων «ριζικών αιτιών της ανασφάλειας, της τρομοκρατίας και της αστάθειας», που ξεκινούν με «την αλλαγή του κλίματος, τους εύθραυστους θεσμούς, τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία και την επισιτιστική ανασφάλεια».

Η έκθεση εμπειρογνωμόνων 33 σελίδων, της οποίας οι συνεισφέροντες ήταν ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Λιβύη και ο πρώην πρεσβευτής στη χώρα Ρίτσαρντ Νόρλαντ, παρέχει ένα ποτ πουρί 114 συγκεκριμένων συστάσεων για το διατλαντικό μπλοκ, οι οποίες προορίζονται να ενημερώσουν την ανάπτυξη της πρώτης επίσημης «Στρατηγικής του Νότου» του ΝΑΤΟ .»

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η αναφορά για την ρωσική επιρροή στην Αφρική, το προπαρασκευαστικό έγγραφο αναφέρει ρητά ότι η Ρωσία τροφοδοτεί και επωφελείται από τα τρωτά σημεία της αφρικανικής ηπείρου προσφέροντας ένα «εναλλακτικό «μη δημοκρατικό» και «μη υπόλογο» μοντέλο».

Επιπλέον, υποδηλώνει ότι, τελικά, το ΝΑΤΟ θα χρειαστεί να βρει τρόπους να συνεργαστεί με τους «Αφρικανούς εταίρους» του χωρίς να απαιτείται από αυτούς να συγκλίνουν στις αξίες του μπλοκ.

Σε όλα αυτά τονίζεται η τρομερά σημαντική θέση της Κρήτης ως βάσης της συμμαχίας σε κάθε σχέδιο στην Λιβύη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς πρέπει λοιπόν το ΝΑΤΟ να λειτουργήσει σε αυτή την κατάσταση;

Οι πρώτες 10 βραχυπρόθεσμες συστάσεις συνοψίζονται στο να δηλώσει το ΝΑΤΟ ότι η Βόρεια Αφρική είναι σημαντική (ένα πολιτικό μήνυμα ότι «μας νοιάζει, μας νοιάζει πραγματικά»).

(α) ότι τα ανώτερα στελέχη του ΝΑΤΟ οφείλουν να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο επισκεπτόμενοι αυτές τις χώρες·

(β) Να συγκληθεί στο ΝΑΤΟ μια ειδική σύνοδο κορυφής ΝΑΤΟ-Αφρικής και άλλες διαδικασίες για πολιτικό διάλογο και διαβουλεύσεις·

(γ) Η Συμμαχία να συνεργαστεί με «κοινοβούλια, μέσα ενημέρωσης, την κοινωνία των πολιτών και τη νεολαία της περιοχής και να καλεί μελετητές και στοχαστές από τις περιφέρειες σε ενημερώσεις εμπειρογνωμόνων στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ».

Αν και αυτές είναι σίγουρα χρήσιμες δραστηριότητες, τέτοιες συνομιλίες ΝΑΤΟ-Αφρικής είναι απίθανο να γίνουν σύντομα.

Υποστήριξη στην πολιτική διαδικασία της Λιβύης

Η έκθεση σημειώνει τη συμβολή της Λιβύης στην περιφερειακή αστάθεια, αλλά περιορίζει τις συστάσεις της στην υποστήριξη των προσπαθειών για την ενοποίηση της χώρας, τη δημιουργία μιας ενιαίας εθνικής στρατιωτικής δύναμης και την ανάκτηση του κυρίαρχου ελέγχου των λιβυκών συνόρων.

Το πώς θα κάνει το ΝΑΤΟ οποιοδήποτε από αυτά τα πράγματα δεν δηλώνεται, πέρα ​​από την παροχή συμβουλών στους Λίβυους για την οικοδόμηση θεσμών άμυνας και ασφάλειας.

Η έλλειψη οποιασδήποτε συγκεκριμένης δράσης της Συμμαχίας έναντι της Λιβύης προκαλεί σύγχυση, ειδικά από τη στιγμή που η θέση της Ρωσίας εκεί ήταν θεμελιώδης για την επιτυχία του Κρεμλίνου σε ολόκληρη την Αφρική.

Όπως αντικατοπτρίζεται στην προαναφερθείσα ανάπτυξη ρωσικών αντιτορπιλικών στα λιμάνια της Λιβύης στα μέσα Ιουνίου, η χρήση της επικράτειας αυτής της χώρας από τη Μόσχα για την ανάπτυξη ενός διηπειρωτικού δικτύου logistics βορρά-νότου συνεχίζει να αυξάνεται και να εντείνεται.

Το κείμενο περιγράφει λεπτομερώς την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας σε ολόκληρη την περιοχή, που χαρακτηρίζεται από τρομοκρατία, βίαιο εξτρεμισμό, πολιτική βία, οργανωμένο έγκλημα, παράτυπη μετανάστευση και εμπορία ανθρώπων και κακή διακυβέρνηση, τα οποία επιδεινώνονται από τις περιβαλλοντικές πιέσεις και την εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ