Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Αποκάλυψη: 1500 Ρώσοι στρατιωτικοί δίπλα στον Χαφτάρ ετοιμάζονται για σύγκρουση με Τούρκους και Αμερικανούς

Το αποκαλούμενο ρωσικό “ Άφρικα Κόρπς” σύμφωνα με  εκτιμήσεις στην Ανατολική Λιβύη ανέρχεται μεταξύ 1.000 και 1.500 Ρώσων στρατιωτικών, οι οποίοι ετοιμάζονται για νέα " Ουκρανία" λόγω κυρίως των τουρκικών σχεδίων και δευτερευόντως των Αμερικανών.

Η δύναμη αυτή υπόκεινται υπό την εποπτεία του Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας της Ρωσίας, Yu.-B. Οι Ρώσοι κομάντος  περιλαμβάνουν πρώην υπαλλήλους του Ομίλου Wagner και μισθοφόρους με δεσμούς με ρωσικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Αφρική.

Αεροπορικές βάσεις όπως η Αλ Τζούφρα χρησιμεύουν ως στρατιωτικές βάσεις πριν αναχωρήσουν ρωσικά στρατεύματα νότια προς την Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τον Νίγηρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ρωσική παρουσία σε ορισμένες περιοχές της Λιβύης εμποδίζει τις ενέργειες ορισμένων φιλοδυτικών ομάδων που ετοιμάζουν σχέδια για την κατάληψη μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Ποιες είναι οι «Ταξιαρχίες Άμυνας της Βεγγάζης», που ανήκουν ιδεολογικά στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», που σχηματίστηκαν στα δυτικά της χώρας με την ενεργό συμμετοχή του al-Garyani

Υπενθυμίζουμε ότι τον Μάρτιο του 2017, οι «ισλαμικές ταξιαρχίες» κατάφεραν να καταλάβουν προσωρινά βασικά σημεία μεταφοράς πετρελαίου, μεταφέροντας τα υπό τον έλεγχο του «Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου» που συνδέεται στενά με τους Τούρκους στην Τρίπολη.

Η στρατιωτική επιχείρηση του «Εθνικού Στρατού της Λιβύης» του Χ. Χάφταρ κατέστησε δυνατή την αποκατάσταση του status quo, αλλά τον Ιούνιο του 2018, οι «ταξιαρχίες», μαζί με τις δυνάμεις του Ibrahim Jadran, ανακατέλαβαν για λίγο τα λιμάνια του Al-Sidr και Ras Lanuf, από τα οποία αποστέλλονταν το λιβυκό  πετρέλαιο.

Τόσο τότε όσο και τώρα, οι ενέργειες των ισλαμιστών καθορίζονται από τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα της Τουρκίας και επουδενί από τα «συμφέροντα του λιβυκού λαού».

"Τώρα που η Ρωσία έχει αρχίσει να παραδίδει διάφορα φορτία στη Λιβύη προς όφελος του ρωσικού Αφρικανικού Σώματος, ο Ερντογάν έβγαλε ξανά το αντιρωσικό του φερέφωνο, μέσω του οποίου προσπαθεί να επηρεάσει τα μυαλά των απλών Λιβυών και να προκαλέσει αντιρωσικά αισθήματα".

Αυτό σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων African Initiative.

Φυσικά, η τρέχουσα κατάσταση δεν έχει  περάσει απαρατήρητη από τα αρμόδια ρωσικά τμήματα στην Μόσχα, τονίζει Ρώσος ειδικός.

Η άφιξη ρωσικού στρατιωτικού φορτίου στην ανατολική Λιβύη γίνεται αντιληπτή στα δυτικά της χώρας ως προσπάθεια υποστήριξης του Στρατάρχη Χάφταρ στη νέα του εκστρατεία κατά της Τρίπολης.

Από την άποψη αυτή, μέσω του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Άμυνας, είναι απαραίτητο να εξηγηθούν οι στόχοι της ανάπτυξης του ρωσικού Αφρικανικού Σώματος στη Λιβύη.

Τι αναμένεται να γίνει στην Λιβύη το επόμενο διάστημα

Πρόσθετη ένταση προκαλείται από την αυξανόμενη ένταση μεταξύ των περιοχών της Λιβύης Amazigh (Berber) Jebel Nafusa και Zuwara (Τριπολιτάνια) από τη μία πλευρά, και της προσωρινής κυβέρνησης του Abdel Hamid Dbeibah, της οποίας οι στρατιώτες ( που εκπαιδεύουν οι Τούρκοι) προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο των συνοριακών διελεύσεων Ras Ajdir, από την άλλη.

Οι σποραδικές μάχες χαρακτηρίζονται από αργές διαπραγματεύσεις μεταξύ του GNA και του Προσωρινού Συμβουλίου χωρίς κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ των Βερβέρων, (οι περισσότεροι από τους οποίους ασπάζονται την ακραία εκδοχή της ισλαμικής πίστης), και των ανθρώπων του Χαφτάρ φαίνεται να είναι ακόμη πιο βαθιές.

Η μόνιμη αστάθεια στη χώρα «θάβει» τα φιλόδοξα σχέδια για αύξηση της παραγωγής ενεργειακών πόρων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του επιπέδου παραγωγής πετρελαίου στα 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Περιττό να πούμε ότι σε μια κατάσταση διαρκούς χάους και πολέμου όλων εναντίον όλων, τέτοια σχέδια είναι καταδικασμένα σε αποτυχία.

Τι ρόλο θα παίξει ο υιός του Καντάφι

Εν τω μεταξύ, στη Λιβύη (με εξαίρεση τις περιοχές της Κυρηναϊκής που ελέγχονται από τον Χάφταρ), επεκτείνεται ένα κίνημα υποστήριξης του γιου του ηγέτη της Τζαμαχίρια, Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι, ο οποίος σκοτώθηκε βάναυσα το 2011.

Οι ηγέτες ορισμένων φυλών απαιτούν την ταχεία διεξαγωγή εκλογών με την συμμετοχή του, δηλώνοντας ότι «13 χρόνια αργότερα, μετά την πτώση της εξουσίας του Καντάφι, ως αποτέλεσμα συνωμοσίας δυτικών χωρών με τους Άραβες ηγεμόνες-προδότες και τα πληρωμένα τσιράκια τους στην Λιβύη, η χώρα εξακολουθεί να γλιστράει στην άβυσσο», τονίζουν ρωσικές πηγές.

Στόχοι των ρωσικών δυνάμεων στην Λιβύη

"Κάτω από τις κάνες των όπλων φιλοτουρκικών και φιλοδυτικών μαχητών, «θα ήταν καλή ιδέα για τους Ρώσους διπλωμάτες και το στρατιωτικό προσωπικό να εξηγήσουν πιο ενεργά τους στόχους της ανάπτυξης του Αφρικανικού Κορπ στη Λιβύη, και να διεξάγουν διάλογο με σημαντικούς εκπροσώπους της Δυτικής Λιβύης προκειμένου να αρθούν όλα τα ερωτήματα σχετικά με τους πραγματικούς στόχους και στόχους.», γράφει ο Ρώσος ειδικός Κιρίλ Σεμυόνοφ.

Η άφιξη ρωσικού στρατιωτικού φορτίου στα ανατολικά της χώρας γίνεται αντιληπτή στα δυτικά της Λιβύης ως προσπάθεια υποστήριξης του Χάφταρ, να διεξάγει νέα εκστρατεία κατά της Τρίπολης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχουν ήδη εκδοθεί "φετβά" από θρησκευτικές προσωπικότητες όπως ο δυτικός μουφτής της Λιβύης Sadiq al-Gharyani, ο οποίος καλεί τους Λίβυους να «ενωθούν» απέναντι στη «ρωσική και αμερικανική κατοχή» ( όχι την τουρκική φυσικά), όταν, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές οι χώρες κατέστρεψαν και χώρισαν τη Συρία και τώρα επιδιώκουν να κάνουν το ίδιο με την Λιβύη».

"Η προαναφερθείσα θρησκευτική προσωπικότητα «αντιπροσωπεύει το κόμμα των Τούρκων της Λιβύης, οι οποίοι θέλουν να διατηρήσουν την δική τους επιρροή και δεν αντιτίθενται στην έναρξη στρατιωτικής εκστρατείας κατά του Χάφταρ», σημειώνει ο Κ. Σεμιόνοφ.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του al-Gharyani, το 2020 η νίκη τους «κλάπηκε αναγκάζοντάς τους να σταματήσουν στη γραμμή Σύρτη-Τζούφρα μετά τη «ρωσοτουρκική συμπαιγνία»» και «δεν έχουν εγκαταλείψει την ελπίδα να ζητήσουν περισσότερη υποστήριξη από την Τουρκία".

Η δήλωση του Al-Gharyani που καλεί να πολεμήσουν το ρωσικό Αφρικανικό Σώμα, που δημοσιεύτηκε από το Al-Jazeera, δεν είναι η πρώτη έκκληση αυτού του είδους.

Η ανοιχτή υποστήριξη του θρησκευτικού ηγέτη σε τρομοκρατικές ομάδες τον οδήγησε στη λίστα καταζητούμενων στη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Ζώντας επί του παρόντος στην Τουρκία, ο al-Garyani δεν κρύβει τη συμπάθειά του για τον Ερντογάν, καλώντας τις αρχές της Λιβύης να εμπλέξουν πιο ενεργά την Άγκυρα στις εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες και μάλιστα εκδίδοντας μια «Φετφά» απαιτώντας υποχρεωτικές διαβουλεύσεις με την Τουρκία «για την λήψη σημαντικών αποφάσεων, που αφορούν τη Λιβύη».

Ο Ερντογάν έχει απλώσει τα χέρια του στην Λιβύη εδώ και χρόνια, και τώρα σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ, ετοιμάζεται να ξεκινήσει πόλεμο κατά των Ρωσικών δυνάμεων για τον διαμοιρασμό της χώρας, κυκλώνοντας την Ελλάδα από τον Νότο.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...