Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι φιλοξένησε την Τρίτη τον Σεργκέι Ναρίσκιν, διευθυντή της Ρωσικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών, ο οποίος κόμισε σίγουρα μήνυμα του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν για τα τεκταινόμενα σε Ισραήλ και Λιβύη.
Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχε επίσης ο Αμπάς Καμέλ, Αρχηγός της Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αιγύπτου, επικεντρώθηκε σε μια σειρά δύσκολων περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων.
Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα στη συνεχιζόμενη κρίση στη Λωρίδα της Γάζας και στις ευρύτερες περιφερειακές εντάσεις.
Οι δύο πλευρές συζήτησαν διάφορα θέματα και για την Αφρική ( Λιβύη), τις προσπάθειες κατά της τρομοκρατίας και το εξελισσόμενο παγκόσμιο τοπίο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην Ουκρανία και το Αφγανιστάν.
Ο εκπρόσωπος του Αιγύπτιου προέδρου, Αχμέντ Φάχμυ, τόνισε τον ενεργό ρόλο της Αιγύπτου στη μεσολάβηση των περιφερειακών συγκρούσεων.
Ο ίδιος υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την ανάγκη για άφθονη ανθρωπιστική βοήθεια για την άμβλυνση των περιφερειακών εντάσεων.
Η συνάντηση των δύο πλευρών, υπογράμμισε την κρίσιμη ανάγκη για μια δίκαιη και συνολική λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα.
Αυτό περιλαμβάνει την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων της 4ης Ιουνίου 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, για να εξασφαλιστεί διαρκής ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.
Ο διάλογος του Ρώσου αξιωματούχου με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, επιβεβαίωσε την αμοιβαία δέσμευση για συνεχείς διαβουλεύσεις και συντονισμό σε διάφορα θέματα, με στόχο την ενίσχυση των κοινών συμφερόντων των δύο εθνών σε συνάρτηση με τους ιστορικούς τους δεσμούς.
Τι ετοιμάζει ο Πούτιν για Λιβύη και Ισραήλ
Καταρχήν Ρωσία και Ιράν συνεργάζονται πολύ στενά στον αμυντικό τομέα, ενώ ο ρωσικός Στρατός προμηθεύεται μαζικά ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη SHAHED-136. Επίσης η Μόσχα αγοράζει μαζικά και πάλι πολεμικό υλικό από την Τεχεράνη.
Για αυτούς τους λόγους αλλά και για πολλούς άλλους, η Ρωσία θα στηρίξει το Ιράν, διπλωματικά για αρχή τουλάχιστον, ενώ στην συνέχεια σε περίπτωση πολέμου με το Ισραήλ, θα επανεξετάσει την στάση της.
Την ίδια στιγμή Ρωσία και Αίγυπτος συνεργάζονται στενά και στην Ανατολική Λιβύη, όπου σύμφωνα με βίντεο, δύο ρωσικά πλοία κατά τον κατάπλου τους στο Τομπρούκ, ξεφόρτωσαν σημαντική ποσότητα στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως απεικονίζεται σε βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο που δείχνουν βαριά οπλικά συστήματα και συστήματα πυροβολικού στο λιμάνι της Κυρηναϊκής.
Πολλοί μιλούν για επικείμενο λιβυκό εμφύλιο πόλεμο, στον οποίο εμπλέκονται οι δύο φατρίες της χώρας, ενώ άλλοι θεωρούν ότι η Ρωσία απαντά στην Τουρκία, και στις κινήσεις της προς την δύση.