Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Colpo grosso ετοιμάζει ο Ερντογάν-Προωθεί την αγορά φυσικού αερίου από Αίγυπτο και θέλει να παρέχει συστήματα για τα αιγυπτιακά F-16

Φουριόζος πήγε ο Ερντογάν στην Αίγυπτο στην συνάντηση του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο ΑΛ Σίσι, με μια βαριά ατζέντα, που έχει στόχο να προσεταιριστεί την χώρα αυτή, για να αποκλείσει από τα ενεργειακά σχέδια τους από την Ανατολική Μεσόγειο την Ελλάδα και το Ισραήλ.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η στάση του Αιγύπτιου προέδρου ήταν ευγενική, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχε μεγάλη καχυποψία, λόγω της στάσης των Τούρκων εδώ και 12 χρόνια.  

Ο Αλ Σίσι σύμφωνα με αιγυπτιακά ΜΜΕ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θα ήθελα επίσης να χαιρετίσω την τρέχουσα ηρεμία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ανυπομονούμε να χτίσουμε πάνω σε αυτήν, επιλύοντας τις υπάρχουσες διαφορές μεταξύ των παράκτιων κρατών στην περιοχή, ώστε να μπορέσουμε όλοι να συνεργαστούμε για να επιτύχουμε το μέγιστο όφελος από το φυσικό διαθέσιμοι πόροι εκεί», είπε ο Ελ Σίσι, δείχνοντας το τι ακριβώς επιδιώκει ο ίδιος, αφού ξέρει ότι χωρίς ηρεμία στην περιοχή αυτή ούτε η χώρα τους θα μπορέσει να κάνει εξορύξεις στα σημεία που θέλει.

https://www.youtube.com/watch?v=h7qLYdc2L80
 

Δήλωση του Δρ Μασούντ Γιασίν μέλος της Επιτροπής Ασφαλείας της Τουρκικής Προεδρίας

Ο Δρ Μασούντ Γιασίν, μέλος της Επιτροπής Ασφαλείας της Τουρκικής Προεδρίας, εξέφρασε την ελπίδα του για την ολοκλήρωση του οδικού χάρτη μεταξύ της αιγυπτιακής και της τουρκικής πλευράς, λέγοντας ότι “όταν κοιτάμε την ιστορία, διαπιστώνουμε ότι ο τουρκικός και ο αιγυπτιακός λαός έχουν ήταν πάντα αδέρφια και η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Κάιρο έρχεται μετά από χρόνια”.

Κατά τη διάρκεια παρέμβασης του στο κανάλι Cairo News, ο ίδιος τόνισε ότι “οι ζωτικής σημασίας συζητήσεις κατά τη διάρκεια της αιγυπτιοτουρκικής συνόδου περιλαμβάνουν το θέμα υποστήριξης της Γάζας κατά του Ισραήλ, ειδικά δεδομένου ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται σε αυτήν την περίοδο κατά την οποία η Μέση Ανατολή είναι μάρτυρας εντάσεων και πολέμων, που απειλούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια.

Στη σύνοδο κορυφής συζητείται η ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων και οι διάφορες εταιρικές σχέσεις. Επεσήμανε ότι στη σύνοδο θα συζητηθούν μελλοντικά θέματα συνεργασίας στους πόρους, η οποία θα είναι μεγαλύτερη μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας, και θα συνεχιστεί προς αυτή την κατεύθυνση για λόγους περαιτέρω συνεργασίας και ίσως η Τουρκία αρχίσει να αγοράζει φυσικό αέριο από την Αίγυπτο".

Επεσήμανε δε ότι "ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι και ο Τούρκος ομόλογός του θα συμφωνήσουν σε αυτά τα θέματα, και θα γίνει συζήτηση για ειδική βοήθεια και όπλα που θα αποσταλούν στην Αίγυπτο, όπως συστήματα για τα αεροσκάφη F-16 και άλλα, δημιουργώντας μια εταιρική σχέση από στρατιωτικής πλευράς”.

Η κρατική εταιρεία ενέργειας της Τουρκίας BOTAS ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ότι είχε συνομιλίες με την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Αιγύπτου EGAS στο περιθώριο της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέμπ Ταγίπ Ερντογάν στο Κάιρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της BOTAS, "οι δύο εταιρείες συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία. Στο πλαίσιο αυτό, η BOTAS και η EGAS «πραγματοποίησαν συζητήσεις για ευκαιρίες εμπορίας φυσικού αερίου και LNG, συνεργασία σε υποδομές φυσικού αερίου και υπόγειες αποθήκες, ανταλλαγή τεχνικών πληροφοριών και εμπειρίας».

«Σκοπός είναι να υποστηρίξουμε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας και της περιοχής μας μέσα από τα συγκεκριμένα βήματα που θα γίνουν το επόμενο διάστημα από τα μέρη για τα θέματα που συζητήθηκαν». προστίθεται την ανακοίνωση.

Τι επιδιώκει ο Τούρκος πρόεδρος με την Αίγυπτο στην Ανατολική Μεσογειο

Η αιγυπτιακή πλευρά ως γνωστόν θα αγοράσει τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ΤΒ-2, πιο πολύ για να αντιγράψει την τεχνολογία τους, αφού και η ίδια κατασκευάζει ανάλογα UAV, ενώ ο Ερντογάν θέλει να TOYW κάνει πελάτες της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας τους Αιγύπτιους.

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος εκτιμά ότι μέσα από αυτό το στρατιωτικό αλισβερίσι, θα καταφέρει να φέρει κοντά του την Αίγυπτο και σε θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο, επιβάλλοντας την παράνομη “Γαλάζια Πατρίδα”, την οποία φυσικά ούτε οι Αιγύπτιοι, ούτε οι Ισραηλινοί επιθυμούν να δουν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Αίγυπτος όμως, έχει μεγάλα σχέδια με την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας με ελληνική εταιρεία προς την Κρήτη και την ΕΕ, ενώ οι σχέσεις της Ελλάδος με την Αίγυπτο έχουν βαθιά θεμέλια, και δεν κινδυνεύουν.    

Ο κύριος λόγος είναι ότι οι Αιγύπτιοι δεν είναι αφελείς να πιστέψουν τα μεγάλα λόγια και τις υποσχέσεις του Σουλτάνου Ερντογάν, που επιδιώκει να βάλει την χώρα τους στην σφαίρα επιρροής της νέας Οθωμανικής αυτοκρατορίας που ετοιμάζει, την οποία όμως έχουν στο στόχαστρο οι Ισραηλινοί και πολλοί άλλοι για τα δικά τους συμφέροντα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...