Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Σε τεντωμένο σχοινί ο Ερντογάν στη Λιβύη: Γιατί πιέζει για αγωγό από τη Σαχάρα ισορροπώντας ανάμεσα σε Ρωσία-Ουκρανία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί την κατάσταση κρίσης που διέρχεται η περιοχή για να την αξιοποιήσει στο έπακρο. Και αυτό θα ήταν σύνηθες όταν μιλάμε για οποιονδήποτε ηγέτη, αφού στόχος του θα είναι πάντα το όφελος της χώρας του, αλλά όταν μιλάμε για τον Τούρκο πρόεδρο, θα πρέπει να μπαίνει ένας αστερίσκος στο όνομά του. Ο Ερντογάν χειρίζεται τον εαυτό του σε αυτές τις καταστάσεις όπως πολύ λίγοι, ξέρει πώς να παίζει τα χαρτιά του και, κυρίως, πώς να κατευθύνει την προσοχή στη μία ή την άλλη κατάσταση με βάση τα συμφέροντα της χώρας του.

Και αυτό ακριβώς κάνει όταν δείχνει τη μεσολαβητική του θέση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ενώ πιέζει τη Λιβύη να υποβάλει αίτηση ως επιλογή για τη φιλοξενία του νέου αγωγού φυσικού αερίου από τη Σαχάρα. Η τελευταία συνάντηση του Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν - η τέταρτη μέχρι στιγμής φέτος - είναι ένα καλό παράδειγμα της θέσης που πάντα υπερασπιζόταν η οθωμανική χώρα από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος με την Ουκρανία και που ο Τούρκος πρόεδρος ανέλαβε να θυμηθεί στο τέλος του τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, λέγοντας ότι ένας από τους διπλωματικούς στόχους ήταν «να διατηρηθεί η δυναμική που επιτεύχθηκε, παρά τις δυσκολίες στο έδαφος και να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό».

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία κοιτάζει στραβά δύο χώρες με τις οποίες γνωρίζει ότι μπορεί να αποκτήσει σημαντικό πλεονέκτημα. Η Συρία είναι μία από αυτές. Ενώ ο Λίβανος συζητά με ενώσεις που παρακολουθούν τα δικαιώματα των προσφύγων τον κίνδυνο που θα μπορούσε να ενέχει η επιστροφή τους στη χώρα τους, η Τουρκία έχει πλησιάσει τη Δαμασκό και έχει ανοίξει τρία ανθρωπιστικά βήματα για να εξομαλύνει τις σχέσεις με τους Σύρους. Αν και η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το συριακό έδαφος δεν αποτελεί μέρος των σχεδίων του Ερντογάν, η Άγκυρα θα ήθελε να έρθει πιο κοντά σε έναν από τους σημαντικούς συμμάχους της Μόσχας.

Το πιο σημαντικό πρόβλημα

Το πιο σημαντικό πρόβλημα σε αυτή την προσπάθεια αναπροσανατολισμού των σχέσεων μεταξύ Τούρκων και Σύριων προκαλείται από τον Λευκό Οίκο. Από την Ουάσιγκτον δεν βλέπουν με καλά μάτια μια προσέγγιση του Ερντογάν προς τη Συρία και λένε ότι δεν υποστηρίζουν καμία είδους προσέγγιση. Ο Βιντάντ Πατέλ (Vidant Patel), αναπληρωτής εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ήταν ωμός σε αυτό το θέμα, διαβεβαιώνοντας ότι «η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα εκφράσει καμία υποστήριξη για τις προσπάθειες εξομάλυνσης με τον Μπασάρ Αλ Άσαντ». Πρόσθεσε επίσης ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοπεύουν να αυξήσουν το επίπεδο των διπλωματικών σχέσεων με τον Αλ Άσαντ και δεν υποστηρίζουμε την εξομάλυνση των σχέσεων».

Η τρίτη κατάσταση που η Τουρκία δεν παίρνει τα μάτια της είναι αυτή που περιβάλλει τη δημιουργία του νέου αγωγού φυσικού αερίου από τη Σαχάρα. Πολλοί υποψήφιοι, πολλά χρήματα και, πάνω απ' όλα, η πιθανότητα να αποκτήσει μεγάλη επιρροή σε μια στρατηγική περιοχή. Για όλους αυτούς τους λόγους, η Άγκυρα πιέζει ώστε να είναι η Λιβύη που φιλοξενεί αυτόν τον αγωγό, ένα έργο αξίας 13.000 εκατομμυρίων ευρώ. Αν και η πρόταση της Αλγερίας ξεκινά με πλεονέκτημα, η Τρίπολη έχει μια πιο άνετη γεωγραφική κατάσταση για την ανάπτυξη του αγωγού φυσικού αερίου, αφού δεν έχει παρά να διασχίσει το Τσαντ.

Η εξοικονόμηση κόστους και χρόνου παραγωγής καθιστά τη Λιβυκή πρόταση μία από τις υποψήφιες για τη στέγαση του αγωγού. Ωστόσο, αυτά της Αλγερίας ή του Μαρόκου δεν πρέπει να απορριφθούν τόσο σύντομα. Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρο είναι ότι η Λιβύη όχι μόνο δεν είναι μόνη σε αυτή την υποψηφιότητα, αλλά η Τουρκία, με την οποία υπέγραψε πρόσφατα μια παράνομη ενεργειακή συμφωνία, ασκεί πίεση στον εταίρο της να αναλάβει το έργο. Έτσι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να παίζει τα χαρτιά του στο διεθνές ταμπλό, το οποίο, όντας σε αναταραχή, μακριά από το να περιπλέκει τα πράγματα για την Τουρκία, της επιτρέπει να εκμεταλλεύεται καταστάσεις αστάθειας για να αποκομίσει σημαντικά οφέλη για την οθωμανική χώρα.

Μήνυμα της Κομισιόν στην Άγκυρα: Αγνοεί επιδεικτικά το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη 

Tην ενόχλησή της στην Άγκυρα εξέφρασε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αγνοεί επιδεικτικά, και κατ’ επανάληψη, το εμπάργκο όπλων μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη στο οποίο έχει η ίδια συμφωνήσει.

Είναι ενδεικτικό ότι η Τουρκία έχει απορρίψει οκτώ φορές αιτήματα της επιχείρησης «Ειρήνη» για επιθεώρηση πλοίων υπό τουρκική σημαία, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Matilde A την περασμένη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπεύθυνος για τις εξωτερικές υποθέσεις, Πίτερ Στάνο.

«Λυπούμαστε για την άρνηση της Τουρκίας στο αίτημα της ‘Ειρήνης’ να επιθεωρήσει το εμπορικό πλοίο Matilde A. Η επιχείρηση ‘Ειρήνη’ δρα δυνάμει της απόφασης 2292 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Όλα τα μέλη του ΟΗΕ έχουν κληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεργαστούν σε αυτές τις επιθεωρήσεις», τόνισε ο κ. Στάνο.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής επισήμανε επιπλέον πως «το γεγονός ότι η ‘Ειρήνη’ δεν μπόρεσε να διενεργήσει αυτούς τους ελέγχους δεν αποδεικνύει στην παρούσα φάση παραβίαση του εμπάργκο, αλλά δείχνει έλλειψη συνεργασίας για την επαλήθευσή του».

Οι αρνήσεις δεν αιτιολογήθηκαν, συμπλήρωσε ο κ. Στάνο, προσθέτοντας ότι «οι φιλικές προσεγγίσεις ή τα αιτήματα για επιθεωρήσεις δεν προδικάζουν τη φύση των δραστηριοτήτων των σκαφών που εξετάζονται ή επιθεωρούνται».

«Η επιχείρηση ‘Ειρήνη’ παρακολουθεί στενά ύποπτα πλοία, ανεξαρτήτως προέλευσης, και διενεργεί επιθεωρήσεις σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Συνεχίζουμε να αναφέρουμε όλες αυτές τις περιπτώσεις και όλες τις δραστηριότητές μας στην Επιτροπή Κυρώσεων του ΟΗΕ», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η Σαουδική Αραβία ζητά την άμεση αποχώρηση των μισθοφόρων από τη Λιβύη

Ο βασιλιάς Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στην αποχώρηση μισθοφόρων και ξένων μαχητών από τη Λιβύη χωρίς καθυστέρηση. Σύμφωνα με το ψήφισμα 2570 του Συμβουλίου Ασφαλείας που εκδόθηκε το 2021. Κατά την ομιλία του στην 8η σύνοδο του Συμβουλίου Σούρα της Σαουδικής Αραβίας την Κυριακή, είπε ότι το Ριάντ υποστηρίζει μια πολιτική διευθέτηση για την κρίση στη Λιβύη.

«Το Βασίλειο τονίζει την ανάγκη ενεργοποίησης διαύλων διαλόγου, διαπραγματεύσεων και ειρηνικών λύσεων για να σταματήσουν οι μάχες, να προστατεύονται οι άμαχοι και να παρέχονται ευκαιρίες για ειρήνη, ασφάλεια και ανάπτυξη για όλους», πρόσθεσε.

Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ (Faisal bin Farhan Al Saud), ζήτησε την αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Αλ Σαούντ ανανέωσε την υποστήριξη του Ριάντ για την ασφάλεια των υδάτων στην Αίγυπτο και το Σουδάν. Ζήτησε επίσης την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη. «Υποστηρίζουμε την πολυμερή διεθνή δράση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κόσμος μας και συμμετέχουμε ενεργά στην επίτευξη ενός πιο ειρηνικού και δίκαιου κόσμου», πρόσθεσε.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), δήλωσε ότι ένα τουρκικό στρατιωτικό αεροσκάφος μετέφερε Σύρους μισθοφόρους στη Λιβύη. Σύμφωνα με πηγές του SOHR, το αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Άγκυρας, μεταφέροντας μια νέα παρτίδα Σύριων μισθοφόρων και έφτασε στη Μισράτα.

Τον Ιούλιο, το SOHR ανέφερε ότι σχεδόν 250 Σύριοι μισθοφόροι στάλθηκαν πίσω στη Συρία από τη Λιβύη μέσω Τουρκίας. Με τη σειρά τους, δύο παρτίδες των 250 μισθοφόρων αναχώρησαν επίσης από τη Συρία για τη Λιβύη. Οι μισθοφόροι απείλησαν να πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις εάν δεν επαναπατριστούν στην πατρίδα τους. Χιλιάδες τουρκικές δυνάμεις έχουν σταλεί στη Λιβύη για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της Άγκυρας στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα.

Η Τουρκία ελπίζει να ανοίξει προξενείο στη Βεγγάζη τον Δεκέμβριο

Η Τουρκία αναμένει να ανοίξει το προξενείο της στη Βεγγάζη στις 24 Δεκεμβρίου, εάν οι αρχές στην ανατολική Λιβύη παρέχουν τις προϋποθέσεις για αυτό, δήλωσε ο Τούρκος πρεσβευτής στη Λιβύη Κενάν Γιλμάζ στον Τύπο την Κυριακή.

Ο Γιλμάζ αποκάλυψε επίσης ότι υπάρχουν «ορισμένα εμπόδια που εμποδίζουν την άρση των περιορισμών έκδοσης βίζας για τους Λίβυους τώρα και ελπίζουμε ότι θα αρθούν σύντομα».

Σχολιάζοντας τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες Τουρκίας-Λιβύης που υπεγράφη πρόσφατα στην Τρίπολη, ο διπλωμάτης επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία «δεν στοχεύει τα συμφέροντα καμίας άλλης χώρας». Υποστήριξε επίσης ότι «η συμφωνία δεν θα υπόκειται σε πολιτικό εκβιασμό».

Η συμφωνία πυροδότησε ευρεία διαμάχη και εξόργισε Λίβυους και διεθνείς παράγοντες που θεώρησαν τη συμφωνία ως παράνομη. Το ανατολικό κοινοβούλιο της Λιβύης απέρριψε γρήγορα τη συμφωνία, δηλώνοντας ότι η μεταβατική κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη, υπό την ηγεσία του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά (Abdul Hamid Dbeibeh), δεν είναι εξουσιοδοτημένη να μεσολαβεί μακροπρόθεσμες συμφωνίες με διεθνή μέρη, αφού η θητεία της είχε λήξει.

«Όταν τα πολιτικά κόμματα στην ανατολική Λιβύη εξετάσουν τα κείμενα του μνημονίου λεπτομερώς, δεν θα το απορρίψουν γιατί είναι προς το συμφέρον της Λιβύης και των Λίβυων», είπε ο Γιλμάζ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

syria
Μέση Ανατολή 0

Σκληρές Εικόνες! Ξεκίνησε γενοκτονία των Αλαουιτών και των Χριστιανών από τους τζιχαντιστές στη Συρία-Τους αποκεφαλίζουν δημόσια στην Ταρτούς

Χαοτική η κατάσταση στην Συρία, όπου οι τζιχαντιστές της HTS ξεκίνησαν να κυνηγούν και να σκοτώνουν έναν-έναν τους...