Αφρική

Ελληνική ''σφήνα'' στα τουρκικά σχέδια-Πρόταση στις ΕΔ της Ρουάντα για κοινές ασκήσεις

Η Ελλάδα αρχίζει να παρουσιάζει μια εξωστρέφεια, όσο αφορά τις διπλωματικές και στρατιωτικές σχέσεις και συνεργασίες, με χώρες από την Αφρική. Σήμερα ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ δέχτηκε σε επίσημη επίσκεψη τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρουάντα Στρατηγό Jean Bosco Kazura, στα πλαίσια πενθήμερης επίσκεψής του στην χώρα μας.

''Σήμερα  Τετάρτη 15 Ιουλίου 2021, ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος υποδέχθηκε τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρουάντα Στρατηγό Jean Bosco Kazura, που πραγματοποιεί από την Κυριακή 11 Ιουλίου 2021 πενθήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα'', αναφέρει η ανακοίνωση.

Να σημειώσουμε ότι οι επίσημες διπλωματικές σχέσεις, μεταξύ Ελλάδας και Ρουάντας χαρακτηρίζονται πολύ καλές.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΔ της Ρουάντα Τρίτη 13 Ιουλίου 2021, επισκέφθηκε τον εκθεσιακό χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2021, την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021 επισκέφθηκε την Σχολή Ικάρων όπου ενημερώθηκε για την αποστολή και το έργο της, ενώ πριν την μετάβασή του στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ» για την επίσημη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Πλατεία Συντάγματος.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους, οι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) της Ελλάδας και της Ρουάντα, συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, εστιάζοντας στις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, καθώς και στις επιπτώσεις τους στην ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, η διατήρηση των οποίων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και των δύο χωρών.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ, αφού ευχαρίστησε τον ομόλογό του για την αποδοχή της πρόσκλησής του να επισκεφθεί την χώρα μας, αναφέρθηκε στην εντυπωσιακή ανάπτυξη και στην σταθερή άνοδο του βιοτικού επιπέδου της Ρουάντα, καθιστώντας την παγκοσμίως παράδειγμα προς μίμηση.

Επίσης αναφέρθηκε, στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, ενώ σημείωσε την σταθερή προσήλωση της Ελλάδας στο Διεθνές Δίκαιο, στις σχέσεις καλής γειτονίας και στον ειλικρινή διάλογο ως βάση για την επίλυση διαφορών.

Επιπρόσθετα ο Α/ΓΕΕΘΑ, σημείωσε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ΕΔ της Ελλάδας και της Ρουάντα, για την διασφάλιση της σταθερότητας και της ειρήνης στην Μεσόγειο και την Κεντρική Αφρική αντίστοιχα, ενώ τόνισε το ενδιαφέρον της χώρας μας, ως προς την αναβάθμιση των σχέσεων και της μεταξύ τους συνεργασίας με τη συμμετοχή στρατιωτικού προσωπικού της Ρουάντα, σε συνεκπαιδεύσεις και σε κοινές δράσεις, καθώς και με την παροχή δυνατότητας σε Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Μαθητές Παραγωγικών Σχολών να φοιτήσουν σε Ελληνικά Στρατιωτικά Ιδρύματα και Εκπαιδευτικά Κέντρα.

Επιστέγασμα της επίσημης επίσκεψης και χαρακτηριστικό του άριστου κλίματος της συνάντησης, ήταν η πρόσκληση του Στρατηγού Kazura προς τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, να επισκεφθεί επίσημα την Ρουάντα.

Αποτελεί ορόσημο για την χώρα μας και μια κίνηση ματ κατά της Άγκυρας, αφού η σύσφιξη τέτοιων σχέσεων, ανοίγει στην Ελλάδα ένα νέο κεφάλαιο στρατηγικής εισόδου στις Κεντροαφρικανικές χώρες, με απώτερο σκοπό την αναβάθμιση σχέσεων και συνεργασιών με τα όμορα κράτη της περιοχής.

Η Γαλλία, πιστή σύμμαχός μας με κοινές ανησυχίες όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, έχει στρατιωτική παρουσία στην Αφρική, έχοντας στήσει ένα δίκτυο βάσεων από την Ακτή Ελεφαντοστού μέχρι το Κέρας της Αφρικής και μπορεί να δώσει ώθηση, σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό της χώρας μας μέσα από συνεργασίες.

Διατηρεί στρατιωτικές βάσεις σε πολλές χώρες: Τσαντ, Τζιμπουτί, Ακτή Ελεφαντοστού, Σενεγάλη, Γκαμπόν, μονάδες σε Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και Νίγηρα.

Έχει συνάψει συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας και με άλλες χώρες, διατηρώντας συνολικά πάνω από 10.000 άντρες στην Αφρική. Αυτές οι στρατιωτικές βάσεις, είναι το άγρυπνο μάτι και η σκανδάλη ενάντια σε κάθε εχθρική  ενέργεια  έναντι αυτών των χωρών.

Ένας κύριος στόχος, θα αποτελέσει το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης στην Αφρική, ως εξαγωγική αγορά.

Το αμφίδρομο εμπόριο εμπορευμάτων ανήλθε σε μόλις 5,3 εκατ. ευρώ το 2019 και βάση προσωρινών στοιχείων σε 4 εκατ. ευρώ το 2020.

Η παρουσία της Ελλάδας και η ανάπτυξη συνεργασιών σε  όλα τα επίπεδα και με την ανάπτυξη στρατιωτικής και αμυντικής συμμετοχής στην Ρουάντα, θα αποτελέσει μέρος  πολύ μεγαλύτερων  περιφερειακών πολυεπίπεδων  συνεργασιών  που  θα  την συμπληρώσουν η Κένυα, η Τανζανία και σταδιακά το Νότιο Σουδάν που προσπαθεί να χτίσει την οικονομία του.  

 

Η Τουρκία στην Αφρική  

 

Η Αφρική έχει γίνει ένας σημαντικός πυλώνας της ευρέως συζητούμενης εκστρατευτικής στρατιωτικής πολιτικής της Τουρκίας και της επέκτασής της. Το τουρκικό σώμα που εδρεύει στο Μογκαντίσου της Σομαλίας έχει ένα επίσημο σήμα με την επιγραφή "Afrika Kartalı" (Αφρικανικός Αετός στην τουρκική), το οποίο είναι αποκαλυπτικό όταν εξεταστεί υπό το πρίσμα της τουρκικής λογικής. 

Μια πιο προσεκτική ματιά στις προσπάθειες οικοδόμησης στρατιωτικής-κοινωνιολογικής ταυτότητας της Τουρκίας στη Σομαλία αποκαλύπτει ότι οι Σομαλοί και το σώμα αξιωματικών, λαμβάνουν την εκπαίδευσή τους στα τουρκικά μετά από ένα εντατικό μάθημα τουρκικής γλώσσας. 

Σε συνδυασμό με το άνοιγμα της Άγκυρας στις Τουρκόφωνες χώρες του Καυκάσου, βλέπουμε να ξεδιπλώνεται μπροστά μας ένα απίστευτα “βρώμικο” σχέδιο αναβιώσεως της νέας Οθωμανικής αυτοκρατορίας που αναζητά “υπηκόους” και “σκλάβους”.    

Τέσσερα από τα πέντε τάγματα πεζικού της Σομαλίας που έχουν εκπαιδευτεί από Τούρκους μέχρι σήμερα διεξάγουν αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στην ύπαιθρο της πρωτεύουσας Μογκαντίσου, και ένα τάγμα τοποθετείται στα σύνορα Αιθιοπίας-Κένυας. Η εκπαίδευση του έκτου τάγματος της Σομαλίας συνεχίζεται στην Ισπάρτα. Το έβδομο τάγμα συνεχίζει τη βασική του εκπαίδευση στους στρατώνες της ΣομαλοΤουρκικής Διοίκησης.

Η Τουρκία έχει στόχο την πιο ολοκληρωμένη στρατιωτική εκπαίδευση στη Σομαλία που προβλέπεται να περιλαμβάνει έως και 15 χιλιάδες στην πρώτη φάση του συνολικού αριθμού των Σομαλικών Ένοπλων Δυνάμεων. 

https://twitter.com/ChiefHNDGS/status/1415720326126841862https://www.facebook.com/ChiefHNDGS/videos/872767720337308

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ