Οι ιατρικές υπηρεσίες του Μαρόκου έχουν εμβολιάσει περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους από την έναρξη, στα τέλη Ιανουαρίου, της εκστρατείας ανοσοποίησης κατά της Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.
Για την προστασία από τις παραλλαγές του νέου κορονοϊού, το βασίλειο ανέστειλε τη Δευτέρα όλες τις αεροπορικές συνδέσεις με την Πολωνία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, την Ελλάδα, τον Λίβανο και το Κουβέιτ, ανακοίνωσε η κρατική υπηρεσία αεροδρομίων, ανεβάζοντας σε 26 τον αριθμό των χωρών που επηρεάζονται από τους περιορισμούς στις αεροπορικές μεταφορές.
Οι Αρχές έχουν εντοπίσει 486.833 μολύνσεις μετά το πρώτο κρούσμα που αναφέρθηκε τον Μάρτιο του 2020, συμπεριλαμβανομένων 8.695 θανάτων, σύμφωνα με τον απολογισμό του υπουργείου.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία που ισχύει από τον Μάρτιο του 2020 έχει παραταθεί έως τις 10 Απριλίου, με νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας έως τα μέσα Μαρτίου. Τα σύνορα της χώρας παραμένουν κλειστά, παρόλο που πραγματοποιούνται τακτικές πτήσεις.
Η εκστρατεία δωρεάν εμβολιασμού στοχεύει να εμβολιάσει άτομα άνω των 18 ετών, ή περίπου 25 εκατομμύρια άτομα, «με σκοπό να επιστρέψουν σταδιακά στην κανονική ζωή».
Το βασίλειο χρησιμοποιεί επί του παρόντος το βρετανικό εμβόλιο της AstraZeneca και το κινεζικό της Sinopharm, αλλά, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, σκοπεύει να διαφοροποιήσει τις προμήθειές του με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και εκείνο της αμερικανικής φαρμακευτικής Johnson & Johnson.
Με λίγα παραπάνω από 500 νέα κρούσματα να καταγράφονται καθημερινά, η πανδημία φαίνεται να υποχωρεί στο Μαρόκο, ωστόσο στη χώρα διεξάγεται μικρός αριθμός τεστ.
Η υγειονομική κρίση έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία και το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 11,9% το 2020, από 9,2% το προηγούμενο έτος, εξαιτίας της πανδημίας, με την κατάσταση να επιδεινώνεται από πολλές περιόδους ξηρασίας.