Ο Λίβανος ανακοίνωσε σήμερα την καταβολή αποζημιώσεων για τις υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από την πολύνεκρη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, αλλά η κοινωνία των πολιτών αμφισβητεί την κατανομή και τα ποσά που ανακοινώθηκαν λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της τραγωδίας.
Ποσό 100 δισεκατομμυρίων λιρών Λιβάνου (περισσότερα από 66 εκατομμύρια δολάρια στην επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία, σχεδόν 13 εκατομμύρια δολάρια στη μαύρη αγορά) θα αποδεσμευτεί για τις αποζημιώσεις αυτές, σύμφωνα με την προεδρία.
Μετά την έκρηξη της 4ης Αυγούστου που προκάλεσε τον θάνατο περισσοτέρων από 190 ανθρώπων και κατέστρεψε ολόκληρες γειτονιές της Βηρυτού, οι πολιτικοί αξιωματούχοι, που ήδη κατηγορούνταν για διαφθορά και ανικανότητα, καταγγέλθηκαν για την παθητικότητά τους.
Κυρίως οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών είναι αυτές που κινητοποιήθηκαν για να παρασχεθεί βοήθεια στις κατεστραμμένες περιοχές.
Ο πρόεδρος Μισέλ Αούν υπέγραψε σήμερα διάταγμα που αποδεσμεύει “έκτακτο κονδύλι προϋπολογισμού 100 δισεκ. λιρών για την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες από την έκρηξη στο λιμάνι” ανακοίνωσε η προεδρία στο Twitter. Οι αποζημιώσεις θα δοθούν “σύμφωνα με έναν μηχανισμό που θα τεθεί σε εφαρμογή από τον στρατό και τον δήμο της Βηρυτού”, πρόσθεσε, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.
Οι αποζημιώσεις θα δοθούν για τις κατοικίες και τα γραφεία που υπέστησαν ζημιές, διευκρίνισε πηγή στην προεδρία.
Σύμφωνα με τον στρατό, που κάνει την αποτίμηση των ζημιών, επλήγησαν 60.818 κατοικίες, 962 εστιατόρια αλλά και 19.115 καταστήματα και εμπορικές επιχειρήσεις.
Στις συνοικίες που ισοπεδώθηκαν, εθελοντές κινητοποιούνται καθημερινά με μκο, έχοντας αναλάβει την αποκατάσταση εκατοντάδων κτιρίων.
“Σήμερα κάθε βοήθεια είναι καλοδεχούμενη αλλά μπορούμε να ρωτήσουμε πώς, πού και με ποια κριτήρια αυτά τα χρήματα θα διανεμηθούν στους ανθρώπους που τη χρειάζονται περισσότερο”, αντέδρασε ο Εντουάρ Μπιτάρ, πρόεδρος της μκο Live Love Lebanon.
Η οργάνωσή του μετέχει σε έναν συνασπισμό σχεδόν εκατό μη κυβερνητικών οργανώσεων που έχουν αναλάβει δράση επί του πεδίου. Ο συνασπισμός Beirut Relief Coalition ασχολείται αυτή την περίοδο με 500-600 κατοικίες που είναι “στη φάση των εργασιών”, σύμφωνα με τον Μπιτάρ. “Η έκταση και το μέγεθος των ζημιών είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που μπορεί να αναλάβει η κυβέρνηση του Λιβάνου. Περιμένουμε ένα διεθνές σχέδιο”, πρόσθεσε.
Στη διεθνή διάσκεψη που οργάνωσαν από κοινού η Γαλλία και ο ΟΗΕ, στις αρχές Αυγούστου, περισσότερα από 250 εκατομμύρια ευρώ συγκεντρώθηκαν για αρωγή στους Λιβανέζους, βοήθεια που πρέπει να συντονίσει ο ΟΗΕ για να φθάσει “απευθείας στους πολίτες”.