Τούρκοι μισθοφόροι στην Λιβύη
Αφρική
Ενημερώθηκε στις:

Πεντάγωνο: Χιλιάδες μισθοφόροι και όπλα από την Τουρκία στη Λιβύη

Η Τουρκία έστειλε περίπου 3.500-3.800 πληρωμένους Σύρους μαχητές στη Λιβύη τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, κατέληξε ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ σε νέα έκθεση. Η πρώτη εκ των μελετών ανέφερε αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο οι τουρκικοί ανεφοδιασμοί όπλων και μαχητών άλλαξε την ροή του πολέμου της Λιβύης.

Η έκθεση έρχεται καθώς η σύγκρουση στην πλούσια σε πετρέλαιο Λιβύη έχει κλιμακωθεί σε περιφερειακό πόλεμο μεσολάβησης που τροφοδοτείται από ξένες δυνάμεις που ρίχνουν όπλα και μισθοφόρους στα πεδία των μαχών. Ο στρατός των ΗΠΑ ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας στη Λιβύη, όπου εκατοντάδες Ρώσοι μισθοφόροι υποστήριξαν μια εκστρατεία για να καταλάβουν την πρωτεύουσα (Τρίπολη) στα δυτικά της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τριμηνιαία έκθεση για τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στην Αφρική από τον εσωτερικό φύλακα του Πενταγώνου, η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, αναφέρει ότι η Τουρκία πλήρωσε και προσέφερε υπηκοότητα σε χιλιάδες μισθοφόρους που μάχονται παράλληλα με πολιτοφυλακές που εδρεύουν στην Τρίπολη εναντίον στρατευμάτων του διοικητή της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ.

Παρά τις διαδεδομένες αναφορές για εξτρεμιστικούς δεσμούς των μαχητών, η έκθεση αναφέρει ότι ο αμερικανικός στρατός δεν βρήκε στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι οι μισθοφόροι συνδέονταν με την εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ή την Αλ Κάιντα. Λέει ότι ήταν “πολύ πιθανό” κίνητρα από γενναιόδωρα οικονομικά πακέτα και όχι ιδεολογία ή πολιτικά  να οδήγησαν τους Σύρους στα πεδία των μαχών.

Η έκθεση καλύπτει μόνο το πρώτο τρίμηνο του έτους, μέχρι τα τέλη Μαρτίου — δύο μήνες πριν από μια σειρά επιτυχιών που υποστηρίχτηκαν από την Τουρκία οδηγώντας τον στρατό του Χάφταρ σε υποχώρηση σε σημεία πέριξ της Τρίπολης. Το προπύργιο των στρατευμάτων έχει στηθεί στην Ταρχούνα και σε μια σημαντική δυτική αεροπορική βάση.

Η αντιστροφή της νίκης του Χάφταρ και των ξένων υποστηρικτών του, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, διέδωσε στα φώτα της δημοσιότητας τον βαθύτερο ρόλο της Τουρκίας στους πολέμους μεσολάβησης.

Η τελευταία έκθεση αναφέρει ότι τα τουρκικά στρατεύματα αυξήθηκαν εν όψει των θριάμβων των δυνάμεων της Τρίπολης στα τέλη Μαΐου. Αναφέρει ότι η Αμερικανική Διοίκηση Αφρικής δήλωσε πως 300 Σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία αποβιβάστηκαν στη Λιβύη στις αρχές Απριλίου. Η Τουρκία ανέπτυξε επίσης “άγνωστο αριθμό” Τούρκων στρατιωτών κατά τους πρώτους μήνες του έτους, προσθέτει ο γενικός επιθεωρητής.

Προς απογοήτευση των περιφερειακών αντιπάλων και των συμμάχων του ΝΑΤΟ όπως η Γαλλία, η Τουρκία στοιχηματίζει τις ελπίδες της για μεγαλύτερη επιρροή στην ανατολική Μεσόγειο στην κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ στην Τρίπολη. Η ανοικτή στρατιωτική επέμβαση της Άγκυρας έρχεται σε αντίθεση με την συγκεκαλυμμένη στήριξη από ξένους υποστηρικτές στην άλλη πλευρά της σύγκρουσης.

Ο γενικός επιθεωρητής είχε αναφέρει στην τελευταία τριμηνιαία αναθεώρησή του ότι η Ρωσία έφερε εκατοντάδες μισθοφόρους για να στηρίξει την πολιορκία της Τρίπολης μαζί με τα στρατεύματα του Χάφταρ. Μια ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία που συνδέεται με το Κρεμλίνο, γνωστή ως ο όμιλος Wagner, παρουσίασε για πρώτη φορά εξειδικευμένους ελεύθερους σκοπευτές και ένοπλα αεροσκάφη το περασμένο φθινόπωρο, προκαλώντας «σημαντικές απώλειες» στις δυνάμεις της Τρίπολης που αγωνίζονται να αποτρέψουν την επίθεση του Χάφταρ, ανέφερε η έκθεση.

Φέτος, ως απόκριση στις νέες αποστολές Σύριων από την Τουρκία, η Wagner αύξησε την ανάπτυξη ξένων μαχητών, συμπεριλαμβανομένων και των Σύρων, με εκτιμήσεις που κυμαίνονται από 800 έως 2.500 μισθοφόρους. Η Ρωσία και η συριακή κυβέρνηση συμφώνησαν να στείλουν 300 έως 400 πρώην αντάρτες της αντιπολίτευσης από το νοτιοδυτικό χωριό Quneitra στη Λιβύη, με αντάλλαγμα μισθό 1.000 δολαρίων το μήνα και επιείκεια από τον Πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ, πρόσθεσε η έκθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τον Μάιο, το Πεντάγωνο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έστειλε τουλάχιστον 14 πολεμικά αεροσκάφη σε μια κεντρική αεροπορική βάση της Λιβύης, τα οποία ισχυρίστηκε πως βάφτηκαν σε συριακά χρώματα με σκοπό να κρύψουν τη ρωσική καταγωγή τους. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ισχυρίστηκε ότι οι Ρώσοι μισθοφόροι φύτεψαν νάρκες ξηράς και άλλες εκρηκτικές παγίδες γύρω από την Τρίπολη, με αποτέλεσμα τον θάνατο  52 ατόμων και τραυματισμό 96, συμπεριλαμβανομένων πολιτών και εργατών εκκαθάρισης ναρκών, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε τις κατηγορίες του αμερικανικού στρατού την Πέμπτη, επιμένοντας ότι «ο ρωσικός στρατός δεν εμπλέκεται με καμία διαδικασία στη Λιβύη». Οι αντιμαχόμενες πλευρές κινητοποιούνται τώρα γύρω από τις άκρες της Sirte, μια στρατηγική πύλη προς την κεντρική και ανατολική ημισέληνο της Λιβύης, όπου το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών κατασκευάζεται σε μία ημέρα. Μετά την υποχώρηση του Χάφταρ από την Τρίπολη, οι υποστηρικτές του πίεσαν για εκεχειρία και πρότειναν μια πολιτική διευθέτηση. Η Τουρκία αρνήθηκε να υποχωρήσει. Η κυβέρνηση της Τρίπολης, πρόθυμη να ανακτήσει την πρόσβαση στα αποκλεισμένα πετρελαιοφόρα πεδία του Χάφταρ, δεσμεύθηκε να ανακτήσει την παράκτια πόλη, όπου γεννήθηκε ο μακροχρόνιος αυτοκράτορας Μοαμάρ Καντάφι και στη συνέχεια σκοτώθηκε μετά από μια εξέγερση του ΝΑΤΟ το 2011.

Η Αίγυπτος, ένας μεγάλος αντίπαλος της Τουρκίας που μοιράζεται τα πορώδη σύνορα της ερήμου με τη Λιβύη, απείλησε να παρέμβει στρατιωτικά εάν οι τουρκικές υποστηριζόμενες δυνάμεις προσπαθήσουν να καταλάβουν την Σύρτη. Την Πέμπτη, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσσι φιλοξένησε δεκάδες ηγέτες φυλών πιστές στον Χάφταρ, στο Κάιρο, όπου επανέλαβε ότι η Αίγυπτος «δεν θα μείνει άπραγη απέναντι σε κινήσεις που αποτελούν άμεση απειλή για την ασφάλειά της». Την Παρασκευή, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέστρεψε, επικρίνοντας την υποστήριξη Αιγύπτου και Εμιράτων στον Χάφταρ.

Οι στρατιωτικές εντάσεις αυξήθηκαν περαιτέρω αυτήν την εβδομάδα μετά την κατάρρευση μιας συμφωνίας για τον τερματισμό του αποκλεισμού των πετρελαϊκών πεδίων της Λιβύης, η οποία έχει στερήσει τη χώρα από τους σημαντικότερους οικονομικούς πόρους της. Το πετρέλαιο υπήρξε εδώ και καιρό ένας βασικός παράγοντας στη σύγκρουση, με τις πολιτοφυλακές και τους ξένους υποστηρικτές τους να μάχονται για τον έλεγχο των μεγαλύτερων αποθεμάτων της Αφρικής. Την Παρασκευή, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου προειδοποίησε ότι οι διεθνείς δυνάμεις τραβούν τη χώρα προς μια κλιμάκωση όπου ενδέχεται να επεκταθεί στις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ένας «μεγάλος αριθμός» Σύρων, Σουδανών και Ρώσων μισθοφόρων καταλαμβάνουν εγκαταστάσεις πετρελαίου, κοντά στο μεγαλύτερο λιμάνι της Es Sidra της Λιβύης, δήλωσε η εταιρεία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ