Αφρική

Αιφνιδιαστική άσκηση Αιγύπτου κοντά στη Λιβύη - Ρωσικό Tupolev προσγειώθηκε στη Βεγγάζη - "Σφήνα" στα σχέδια της Άγκυρας

Δεν γίνεται και δεν θέλει ο Αιγύπτιος πρόεδρος να μείνει αμέτοχος στα προκλητικά άνομα τα σχέδια της Τουρκίας στην Λιβύη, διότι πολύ απλά και κατανοητά, διακυβεύεται η εξουσία του και αυτό δεν γίνεται να αλλάξει λόγω της  υπάρξεως στο εσωτερικό της Αιγύπτου, εκατομμυρίων μελών της  μουσουλμανικής αδελφότητας.

Για αυτό και ο ίδιος διέταξε αιφνιδιαστική άσκηση του αιγυπτιακού ναυτικού με σενάριο μάλιστα απόβασης χερσαίας δυνάμεως σε άγνωστη περιοχή στην Α.Μεσόγειο, με την συνδρομή του ελικοπτεροφόρου Mistral LHD και Κορβετών Gowind.

Για πρώτη φορά έβγαλε επίσης το πολεμικό ναυτικό της φίλης Αιγύπτου και τα επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 μαζί με τα AH-64 Apache πάνω στο κατάστρωμα του Mistral LHD, τη στιγμή που ρωσικό Tupolev προσγειώθηκε σήμερα το πρωί στη Βεγγάζη της Λιβύης, προερχόμενο από τη Λαττάκεια της Συρίας, πιθανώς μεταφέροντας οπλισμό, πυρομαχικά ή/και μισθοφόρους για να στηρίξουν τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ.

Στην “άσκηση” συμμετείχαν, Φρεγάτα τύπου Oliver Hazard, μαζί με υποβρύχια Type-209, υπό την υψηλή παρουσία αεροσκαφών τύπου  F-16 της Αιγυπτιακής πολεμικής Αεροπορίας.

Το πρωτόγνωρο ήταν η παρουσία Αιγυπτίων επίλεκτων κομάντος από μονάδες SOF της Βορείου Στρατιωτικής Περιφέρειας.

Σκοπός των αιγυπτιακών κινήσεων, σε περίπτωση απόπλου τουρκικής αρμάδας ή απογείωσης τουρκικών μεταφορικών αεροσκαφών, είναι η διάσπαση πάση θυσία σε πρώτη φάση, του σχεδίου Ακάρ για συνθήκες Α2 ΑD (άρνηση πρόσβασης περιοχής) στην περιοχή έξω από τις τουρκικές ακτές, μέχρι την Τρίπολη ή την Μισράτα.

Σε ρεαλιστικό επίπεδο, θα είχαμε μετά, αυτό που αποκαλείται ναυτικός και αεροπορικός αποκλεισμός της Λιβύης, με κάποια “καλή” δικαιολογία, ενώ στην συνέχεια οποιαδήποτε προσπάθεια διείσδυσης των Τούρκων θα “έβρισκε τοίχο” σε αέρα και θάλασσα.

Βασική προϋπόθεση όλων των των κινήσεων τόσο από την Αίγυπτο, όσο και πιθανόν από την Ελλάδα (εφόσον αποφασίσουμε να δράσουμε), θα ήταν σε αυτό το σενάριο η κατάληψη ή η αχρήστευση όλων των αεροδρομίων και λιμένων της Λιβύης από τις δυνάμεις του Χαφτάρ.

Αν δεν έχει να “δέσει” τα πλοία του και να προσγειώσει τα αεροσκάφη του ο Τούρκος, θα αναγκαστεί να πάθει ότι έπαθε στην Μάλτα τον 15ο αιώνα ο Σουλτάνος Σουλειμάν ο Μεγαλοπρεπής κοντά στην ίδια περιοχή.

https://twitter.com/mahmouedgamal44/status/1213501973967884289?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1213501973967884289&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.pentapostagma.gr%2Fwp-admin%2Fpost.php%3Fpost%3D6911729%26action%3Dedit

https://twitter.com/EgyptDefReview/status/1213491037622226944?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1213491037622226944&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.pentapostagma.gr%2Fwp-admin%2Fpost.php%3Fpost%3D6911729%26action%3Dedit

Μετά την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου για την εξουσιοδότηση της αποστολής τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, ο Αιγύπτιος συγγραφέας και πολιτικός Οσάμα αλ-Ενέζι προειδοποιεί για την Τουρκική παρέμβαση στην Αίγυπτο.

"Ένας στόχος της αποστολής στρατευμάτων είναι να φέρουν την Αδελφότητα των Μουσουλμάνων πίσω στην Αίγυπτο", εξήγησε, τονίζοντας ότι ο Ερντογάν μεταφέρει ένοπλες ισλαμιστικές ομάδες από το Idlib στη Λιβύη τους οποίους μετά θα στείλει επίσης στα κράτη του Κόλπου.

"Μπορεί να υπάρξει πόλεμος μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου", τονίζει ο ίδιος.

Ο κ. Al-Enezi δήλωσε:"Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε έντονα το τουρκικό σχέδιο, το Κάιρο έχει μια διαφορετική στάση απέναντι στην κρίση της Λιβύης, αρχικά  επέλεξε την πολιτική και διπλωματική αρένα για να βρει λύση, αλλά τώρα μπορεί να ξεκινήσει έναν πόλεμο ενάντια στην Τουρκία, εάν χρειαστεί".

Η Αίγυπτος ανησυχεί για την επικείμενη άφιξη των Τούρκων στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη τις επόμενες ημέρες, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν τη θέση της GNA και να απειλήσουν την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου, ιδίως λόγω των τεταμένων σχέσεων με την Άγκυρα η οποία υποστηρίζει ορισμένους από τους σημαντικότερους πολιτικούς και άλλους αντιπάλους του αλ Σίσι.

Τα συμφέροντα των δύο χωρών (Ελλάδος-Αιγύπτου) στη Λιβύη είναι πλέον τεράστια και συμπίπτουν, μιας και οι Αιγύπτιοι δεν θέλουν επουδενί Τούρκους στα δυτικά σύνορα της Λιβύης και τουρκική βάση στην χώρα αυτή, ενώ η Ελλάδα “καίγεται” για την συμφωνία Σαράτζ-Ερντογάν για την την περιβόητη τουρκική ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τον Micha’el Tanchum, ανώτερο συνεργάτη του αυστριακού Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, οι εντάσεις μεταξύ της Τουρκίας και αρκετών μεσογειακών κρατών, θα μπορούσαν σύντομα να κλιμακωθούν σε μια ακόμα πιο επικίνδυνη κρίση, ακόμα και από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, αυτό όμως είναι θέμα των ΗΠΑ-Ρωσίας, που δεν έχουν ακόμα χωρίσει τα συμφέροντα τους στην Μεσόγειο.

https://twitter.com/mahmouedgamal44/status/1213494340141666311

https://twitter.com/mahmouedgamal44/status/1213476374326992896

https://twitter.com/retardpharaoh/status/1213367733724811267

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ