Είναι 2018, είναι 21ος αιώνας και όμως, σε κάποια σημεία του πλανήτη συμβαίνουν τέτοια θλιβερά περιστατικά. Οι ανήλικες αδερφές Ασίγιο και Κανίγιο Αμπντί Βαρσάμε, 10 και 11 ετών αντίστοιχα, παρά τη θέλησή τους, μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Σομαλίας για να υποβληθούν σε αναγκαστική κλειτοριδεκτομή.
Ένα 24ωρο μετά τον ακρωτηριασμό τους, στις 11 Σεπτεμβρίου οι δύο αδερφές πέθαναν από ακατάσχετη αιμορραγία. Παρά τις προσπάθειες της μητέρας τους να τις μεταφέρει αιμόφυρτες σε κάποιο κέντρο υγείας και τα 2 κορίτσια εξέπνευσαν στη διαδρομή.
Η διευθύντρια του εκπαιδευτικού κέντρου για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη στη χώρα, Άντεν Μοχάμεντ, δήλωσε «Δυστυχώς, δεν έφτασαν ποτέ στο νοσοκομείο». Η Άντεν μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα όπου το 98% των γυναικών, 14 ως 49 ετών, υποχρεώνεται να υποβληθεί σε κλειτοριδεκτομή, το υψηλότερο ποσοστό παγκοσμίως, όπως βεβαιώνει ο ΟΗΕ.
Συνήθης τακτική, επίσης, είναι η επέμβαση αυτή να πραγματοποιείται σε κορίτσια 4 ως 11 ετών, πολλές φορές από τους ίδιους τους συγγενείς με μαχαίρια και ξυράφια, όπου προκαλούνται μόνιμα προβλήματα υγείας και επιπλοκές στις μετέπειτα γέννες.
Παρά το ότι η επέμβαση αυτή, στα περισσότερα από αυτά τα κράτη, θεωρείται παράνομη, πάνω από 200 εκατ.γυναικών και κοριτσιών έχουν υποβληθεί σ αυτή, καθώς οι τοπικές κοινωνίες συνεχίζουν να την εφαρμόζουν με τις τοπικές αρχές να κοιτούν από την άλλη.
Σχολιάζοντας τα νέα θύματα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στη Σομαλία, Μαχντί Μοχάμεντ Γκουλάιντ καταδίκασε το συμβάν: «Είναι απαράδεκτο, στον 21ο αιώνα, να συνεχίζονται οι κλειτοριδεκτομές στη Σομαλία. Οπωσδήποτε δεν είναι μέρος της ισλαμικής θρησκείας».