Του Βασίλη Καπούλα
Η Υπερδύναμη επέστρεψε για τα καλά και οι παγκόσμιες γεωπολιτικές ισορροπίες αλλάζουν. Μόσχα και Σoυδάν συμφώνησαν για τη δημιουργία ναυτικής βάσης στην Ερυθρά Θάλασσα ενώ μαχητικά Su-35 (ξεκίνησαν οι παραδόσεις στο Σουδάν) θα είναι πλέον μια ανάσα από Σ.Αραβία και Ισραήλ πλαγιοκοπώντας τις δύο χώρες. Colpo-grosso από Β.Πούτιν στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ με την δημιουργία ναυτικής βάσης σε ακτή του Σουδάν βάζοντας «πόδι» στην Ερυθρά θάλασσα μετά τον έλεγχο του Σουέζ. Aκολουθεί Ινδικός Ωκεανός.
Η Ερυθρά θάλασσα είναι στενός θαλάσσιος βραχίονας του Ινδικού Ωκεανού ανάμεσα στην ΒΑ. Αφρική και την ΝΔ. Ασία δημιουργώντας τον αρχαίο Αράβιο κόλπο, κατά διεύθυνση Β.ΒΔ. - Ν.ΝΑ. Ενώνεται με τον Ινδικό Ωκεανό μέσω του στενού του Μπαμπ ελ Μαντέμπ και του κόλπου του Άντεν και με τη Μεσόγειο με τη διώρυγα του Σουέζ.
Στο βόρειο άκρο της προβάλλει μικρός βραχίονάς της δημιουργώντας τον κόλπο της Άκαμπα όπου μεταξύ αυτού και του κόλπου του Σουέζ - βρίσκεται η χερσόνησος του Σινά. Έχει 1.900 χλμ. μήκος, 300 χλμ. μέγιστο πλάτος και 450.000 τ.χμ. έκταση.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως το επόμενο "POWER GAME" θα παιχτεί στην Υεμένη!
Το γεωπολιτικό σκηνικό στον πλανήτη αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς και Ρωσία-Κίνα μεταβάλλονται πλέον σε κυρίαρχους «παίκτες» όλων των θαλάσσιων διαδρομών σε ένα τεράστιο «τρίγωνο» από την Αρκτική- Α.Μεσόγειο μέχρι την θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Η Μόσχα απλώνει τα «δίχτυα της» πλέον και στην αφρικανική ήπειρο δείχνοντας ότι η γεωπολιτική σύγκρουση με την δύση εισέρχεται σε άλλες διαστάσεις .
Υπενθυμίζουμε ότι και η Κίνα διαθέτει ήδη ναυτική βάση στο Τζιμπουτί ενώ ετοιμάζει και μία ακόμη πιθανόν στο Ιράν θέτοντας σε κλοιό την δύση στην ευρύτερη περιοχή.
Αποτελεί κομβικό σημείο για πολλές εξελίξεις η ρωσική βάση στην Ερυθρά.
Ο πρόεδρος του Σουδάν Omar al-Bashir συζήτησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου τη δυνατότητα δημιουργίας στρατιωτικής βάσης στην Ερυθρά Θάλασσα. Όπως δήλωσε ο Σουδανός πρόεδρος, το Χαρτούμ χρειάζεται προστασία από τις απόπειρες των ΗΠΑ να χωρίσουν τη χώρα σε πέντε χωριστά κράτη.
Η υπόθεση θεωρείται τελειωμένη. Η Ρωσική βάση είναι γεγονός.
Μετά τις διαπραγματεύσεις στο Σότσι ανοίγει η δυνατότητα δημιουργίας ρωσικής στρατιωτικής βάσης στην αφρικανική ήπειρο αναφέρουν με νόημα ρωσικές πηγές.
Ετσι, ο πρόεδρος του Σουδάν, Ομάρ αλ Μπασίντ, συζήτησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού την δημιουργία ρωσικής στρατιωτικής βάσης στη χώρα του.
Επιπλέον, ο πρόεδρος του Σουδάν συζήτησε για την αγορά μαχητικών Su-30 και Su-35, καθώς και αντιπυραυλικών συστημάτων S-300.
Το Σουδάν παρέλαβε μέσα στην εβδομάδα λίγο πριν την άφιξη στη Μόσχα του Σουδανού Προέδρου, Omar Ahmed al-Bashir, τα πρώτα μαχητικά Su-35 και έγινε η πρώτη χώρα του Αραβικού Κόσμου που αποκτά το συγκεκριμένο μαχητικό!
"Η δημιουργία ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στο Σουδάν θα επιτρέψει στην Μόσχα να ελέγξει ολόκληρη την Ερυθρά Θάλασσα και τη θαλάσσια οδό από τον Ινδικό Ωκεανό έως τη Μεσόγειο Θάλασσα, προσφέροντας μια τεράστια ευκαιρία για τη Ρωσία σε αυτή την περιοχή.
Επίσης θα αναγκάσει την Σαουδική Αραβία, που είναι ο ηγέτης της περιοχής, να υπολογίζει τα συμφέροντα της Ρωσίας.
Οι Σαουδάραβες σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να σκεφτούν δύο φορές πριν να παρέμβουν στις ρωσικές υποθέσεις σε κάθε περιοχή του πλανήτη, διότι οι πύραυλοι «Caliber» κτυπούν άνετα την σαουδαραβική επικράτεια από κοντινή πλέον απόσταση", τονίζει Ρώσος ειδικός αμυντικός αναλυτής.
Οι δύο πρόεδροι ανέφεραν επίσης θέματα σχετικά με την απόσχιση του Νότιου Σουδάν το 2011, για το οποίο ο πρόεδρος της χώρας είπε ότι ήταν μια εσωτερική παρέμβαση των ΗΠΑ στην πολιτική της μιας κυρίαρχης χώρας.
Επόμενη απόβαση στην Αφρική;
Υπενθυμίζουμε ότι η Ρωσία αποφάσισε να διαγράψει χρέη χωρών της Αφρικής που υπερβαίνουν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως η διαγραφή των χρεών αυτών έγινε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει σκοπό να βοηθηθούν οι πολύ φτωχές χώρες που έχουν μεγάλα χρέη.
Το 2016 η Ρωσία διέθεσε μέσω των δικτύων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax, στις χώρες της Αφρικής το ποσό των 5 εκατομμυρίων δολαρίων.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι η Ρωσία συνεργάζεται ενεργά με τις δομές του ΟΗΕ στο ζήτημα που αφορά την ενίσχυση της σταθερής ανάπτυξης των αφρικανικών χωρών έως το 2030.
Επίσης η Νότια Αφρική υπέγραψε με τη Ρωσία συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, η οποία ανοίγει τον δρόμο στη δημιουργία πυρηνικών σταθμών παραγωγής, δυναμικότητας έως και 9,6 GW, στη βάση ρωσικής τεχνολογίας, έως το 2030, ανακοίνωσε η κρατική ρωσική Rosatom.
Στα μέσα Ιουνίου η Ρωσία διέγραψε το χρέος της Κιργιζίας που ανέρχονταν στα 240 εκατομμύρια δολάρια, στο πλαίσιο του προγράμματος της επίσημης βοήθειας που παρέχεται προς τη χώρα αυτή της Κεντρικής Ασίας.
Όλα αυτά σημαίνουν σε απλά λόγια ότι η δύση «υποχωρεί» και η Ανατολή «επιτίθεται» και γαία πυρί μιχθήτω.