Η Συνάντηση για την Μαύρη Θάλασσα, η οποία ξεκίνησε εχθές Μεγάλη Τρίτη 15 Απριλίου 2025, θα μπορούσε να φιλοξενήσει τις πρώτες απευθείας συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας από το 2022. Τελικά όμως τα πράγματα άλλαξαν τελευταία στιγμή, όταν ανακοινώθηκε συγκεκριμένα πως η Ρωσία δεν θα συμμετείχε στην συνάντηση.
Σύμφωνα με γνωστά ρωσικά αμυντικά μέσα, η απόφαση να μην συμμετάσχει η Ρωσία στην Συνάντηση για την Μαύρη Θάλασσα ήταν στοχευμένη και προσχεδιασμένη. Να σας ενημερώσουμε πως σε αυτήν την πρωτοβουλία συμμετείχαν στρατιωτικοί αξιωματικοί και διπλωμάτες από την Ουκρανία, την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Γαλλία.
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο άμυνας, κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ναυτικά σχέδια για την διατήρηση της ειρήνης στην σημαντική περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε πως παράλληλα με την Συνάντηση για την Μαύρη Θάλασσα, στην τουρκική Αττάλεια λαμβάνει χώρα και ένα άλλο διπλωματικό φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν 60 υπουργοί ξένων χωρών και εκατοντάδες άλλοι διπλωμάτες, αναλυτές και δημοσιογράφοι. Σε αυτό το φόρουμ συμμετέχει και η Ρωσία με ομάδα αντιπροσώπων που ηγείται ο υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Τι Ακριβώς Συζητήθηκε;
Σύμφωνα με επίσημα δεδομένα, κατά την διάρκεια της Συνάντησης για την Μαύρη Θάλασσα συζητήθηκαν παράμετροι για την επίτευξη ασφαλούς ναυσιπλοΐας στην Μαύρη Θάλασσα.
«Αν συζητήθηκαν πράγματι τρόποι για το πώς να πλοηγούνται με ασφάλεια τα εμπορικά πλοία στην Μαύρη Θάλασσα γιατί δεν προσκλήθηκε η Ρωσία και συμμετείχαν στις συνομιλίες η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο που δεν διαθέτουν κανένα μερίδιο της θάλασσας» διερωτήθηκε δικαιολογημένα ένας Ρώσος αμυντικός αναλυτής.
Σύμφωνα με αυτόν, οι Ουκρανοί και οι Δυτικοί προσπαθούν να δελεάσουν την Τουρκία να σταθεί στο πλευρό τους και κατ' επέκταση να πάει κόντρα στα συμφέροντα που διεκδικεί η Ρωσία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
«Αυτό αποδεικνύεται από την συμμετοχή των Βρετανών και των Γάλλων, πράγμα που δείχνει ότι δεν συνομιλούσαν με σκοπό την εύρεση μίας αποτελεσματικής συμφωνίας ειρήνης, αλλά σκεφτόντουσαν τρόπους για να εκδιώξουν την Ρωσία από την Μαύρη Θάλασσα» πιστεύει ο ειδικός.
Ο λόγος είναι πως οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ φοβούνται, πρώτον την προβολή της ρωσικής οικονομικής ισχύος στην περιοχή της Θάλασσας Αζόφ και στην Μαύρη Θάλασσα, και δεύτερον την επιστροφή του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ο οποίος θα μπορούσε να συνεχίσει τις επιθέσεις κατά της Ουκρανίας.