Την Πέμπτη 10 Απριλίου φέτος ο Ινδονήσιος πρόεδρος Prabowo Subianto εξέφρασε το ενδιαφέρον της χώρας του να συμμετάσχει στο τουρκικό πρόγραμμα ανάπτυξης μαχητικού χαμηλής παρατηρησιμότητας KAAN.
Τι Ακριβώς Συμφωνήθηκε;
Μιλώντας σε πρόσφατη συνέντευξη, ο Ινδονήσιος πρόεδρος δήλωσε πως «θέλουμε να λάβουμε μέρος στο εγχώριο πρόγραμμα ανάπτυξης μαχητικού 5ης γενιάς KAAN της Τουρκίας. Παρομοίως, σκοπεύουμε να επωφεληθούμε από την τουρκική αμυντική βιομηχανία και όσον αφορά το πρόγραμμα αναζήτησης υποβρυχίου του πολεμικού μας ναυτικού».
Σύμφωνα με αναλυτές, η εξέλιξη αυτή σίγουρα δεν ευνοεί τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Ασίας και συγκεκριμένα του Ινδο-Ειρηνικού. Η Ουάσιγκτον προσπαθεί εδώ και χρόνια να αυξήσει την επιρροή της στην Ινδονησία, για αυτό και η επιλογή ενός τουρκικού και όχι αμερικανικού μαχητικού θα πλήγωνε τα αμερικανικά συμφέροντα.
Όσο για το KAAN, να σας υπενθυμίσουμε πως βρίσκεται ακόμη σε ανάπτυξη. Το μαχητικό σχεδιάστηκε από την Turkish Aerospace Industries και όταν γίνει επιχειρησιακό αναμένεται να αντικαταστήσει τα μαχητικά F-16 στο οπλοστάσιο της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.
Οι Τούρκοι διαφημίζουν το KAAN ως ένα μαχητικό 5ης γενιάς με δυνατότητες χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth), προηγμένα ηλεκτρονικά, εγχώριο εξοπλισμό και οπλισμό και υψηλή ευελιξία στον αέρα.
Το πρόγραμμα βρίσκεται ακόμη σε φάση ανάπτυξης και δοκιμής πρωτοτύπων. Η παρθενική του πτήση έλαβε χώρα το 2023, ενώ η πρώτη μονάδα αναμένεται να τεθεί και επίσημα σε λειτουργία στην αρχή της δεκαετίας του '2030.
Όσο για το ενδιαφέρον της Ινδονησίας, να σημειωθεί πως εκφράστηκε κατά την διάρκεια μίας περιόδου που η Τζακάρτα επιθυμεί να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της για να προβάλει την ισχύ της. Απώτερος στόχος της είναι να διασφαλίσει τα συμφέροντά της στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μία από τις στρατηγικότερες περιοχές του πλανήτη σήμερα.
Στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας η Ινδονησία έχει αντικρουόμενα συμφέροντα με την Κίνα, γεγονός που αυξάνει τις εντάσεις μεταξύ των δύο κρατών. Αυτός είναι και ένας από τους κυριότερους λόγους που ο νέος πρόεδρος αποφάσισε να εκσυγχρονίσει τις στρατιωτικές δυνατότητες του κράτους.
Η Ινδονησία αποτελεί την ισχυρότερη και μεγαλύτερη οικονομία στην Νοτιοανατολική Ασία. Διαχρονικά οι ινδονησιακές ένοπλες δυνάμεις αγόραζαν όπλα από δυτικές και ρωσικές αμυντικές βιομηχανίες. Σήμερα η ινδονησιακή πολεμική αεροπορία επιχειρεί έναν συνδυασμό από αμερικανικά μαχητικά F-16 και ρωσικά μαχητικά Su-27 και Su-30.