O Βρετανός υπουργός Άμυνας απάντησε σήμερα (20.02.2025) στην αιχμηρή «επίθεση» του Ντόναλντ Τραμπ, που χαρακτήρισε ως «δικτάτορα χωρίς εκλογές» τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρομοιάζοντας τον Ουκρανό Πρόεδρο με τον Ουίνστον Τσώρτσιλ.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι «ένας άνθρωπος που έμεινε στην Ουκρανία, ηγήθηκε της χώρας του και εξακολουθεί να το κάνει», δήλωσε ο Τζον Χίλι, όταν ρωτήθηκε για τις πρόσφατες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στη Νορβηγία.
«Εκλέχθηκε, είναι ο εκλεγμένος ηγέτης της Ουκρανίας και έκανε αυτό που έκανε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ στη Μεγάλη Βρετανία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανέστειλε τις εκλογές κατά τη διάρκεια του πολέμου», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ρωτήθηκε μετά τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ, αν μπορεί κανείς να εμπιστευτεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να έχουν κατά νου τα συμφέροντα της ασφάλειας της Ευρώπης.
Ο Χίλι είπε: «Τα καλύτερα συμφέροντα ασφαλείας της Ευρώπης και τα καλύτερα συμφέροντα ασφαλείας της Αμερικής ικανοποιούνται από τον τερματισμό αυτού του πολέμου στην Ουκρανία και από ένα ισχυρό, ενωμένο ΝΑΤΟ.
«Αυτό είναι ένα επιχείρημα που έχουμε και έχουμε συζητήσει με τους Αμερικανούς και θα συνεχίσουμε να το προβάλουμε» τόνισε στο τέλος.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, με επικεφαλής μια κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Ουίνστον Τσώρτσιλ, είχε επίσης αναστείλει τις βουλευτικές εκλογές στο αποκορύφωμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι εκλογές διεξήχθησαν τελικά τον Ιούλιο του 1945.
«Επίθεση» του Τραμπ στον Ζελένσκι
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εντείνει τις επιθέσεις του κατά του Βολοντίμιρ Ζελένσκι τις τελευταίες ημέρες, κατηγορώντας τον ότι είναι «δικτάτορας χωρίς εκλογές» και ότι είναι αυτός που «ξεκίνησε» τον πόλεμο.
Την Τετάρτη (19.02.2025), ο Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε τη ρητορική του υπέρ της Μόσχας, λέγοντας ότι οι Ρώσοι κρατούν «τα χαρτιά» σε αυτή τη σύγκρουση, καθώς έχουν «καταλάβει πολλά εδάφη».
Το Κρεμλίνο χωρίς να κρύβει την ικανοποίηση του ανακοίνωσε σήμερα ότι συμφώνησε με την Ουάσινγκτον να επαναλάβει τον διάλογο «σε όλες τις παραμέτρους», λέγοντας ότι «συμφωνεί πλήρως» με την αμερικανική θέση για την Ουκρανία.