Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε αύξηση της στρατιωτικής του παρουσίας στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας, έπειτα από υποψίες για πιθανή δολιοφθορά σε ένα υποβρύχιο καλώδιο που ένωνε την Φινλανδία με την Εσθονία.
Πιο συγκεκριμένα, ο αρχηγός της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας Μαρκ Ρούτε έκανε αυτοπροσώπως την εν λόγω ανακοίνωση στις 27 Δεκεμβρίου. Πρώτα βέβαια ενημερώθηκε από τον Φινλανδό πρόεδρο Αλεξάντερ Στουμπ σχετικά με το περιστατικό δολιοφθοράς.
«Εκφράζω την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη μου. Το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την στρατιωτική του παρουσία στην Βαλτική Θάλασσα» δήλωσε ο Ρούτε μέσω του λογαριασμού του στο X.
Εμείς να σας υπενθυμίσουμε πως η αναφερόμενη δολιοφθορά συνέβη ανήμερα των Χριστουγέννων φέτος και είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση ζημιάς σε ένα από τα σημαντικότερα καλώδια της περιοχής. Ο λόγος για το υποβρύχιο καλώδιο Estlink 2, το οποίο μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια από την Φινλανδία στην Εσθονία και την υπόλοιπο Ευρώπη (και το αντίστροφο).
Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν παρατηρηθεί και άλλες παρόμοιες ζημιές σε υποβρύχια καλώδια της Βαλτικής Θάλασσας, τα οποία ενώνουν σκανδιναβικές χώρες με χώρες της ευρωπαϊκής ενδοχώρας.
Πολλοί Ευρωπαίοι αναλυτές και αξιωματούχοι πιστεύουν πως πίσω από αυτές τις περιπτώσεις σαμποτάζ κρύβεται η Ρωσία και ο σκιώδης στόλος της από πλοία-φαντάσματα που μεταφέρουν ύποπτα φορτία.
Όλος ο Στόλος «Κατεβαίνει» Βαλτική
Η ανάπτυξη περισσότερων νατοϊκών στρατιωτικών στοιχείων στην περιοχή αδιαμφισβήτητα θα προκαλέσει ανησυχίες στην ρωσική πλευρά. Από τότε που η Φινλανδία και η Σουηδία εισήλθαν στο ΝΑΤΟ, η Βαλτική έγινε η «θάλασσα του ΝΑΤΟ».
Ο Εσθονός υπουργός άμυνας δήλωσε πως και η χώρα του θα εντείνει τις ναυτικές περιπολίες στην περιοχή, τόσο με την βοήθεια της εσθονικής ακτοφυλακής όσο και με την καθοριστική συνδρομή του εσθονικού πολεμικού ναυτικού.
Παρά τις παραπάνω ανακοινώσεις, ο βυθός της Βαλτικής φιλοξενεί εκατοντάδες υποβρύχια καλώδια, πράγμα που καθιστά σχεδόν αδύνατη την πλήρη προστασία τους από πιθανούς σαμποτέρ.
Αναμένουμε τέλος με μεγάλη αγωνία την αντίδραση της Μόσχας στην απόφαση του ΝΑΤΟ να αναπτύξει στην Βαλτική Θάλασσα περισσότερα πολεμικά πλοία. Αυτό ίσως οδηγήσει σε περισσότερα θερμά περιστατικά μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, ειδικά δεδομένου του γεγονότος πως στην περιοχή εμφανίζονται συχνά δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν παράνομα ρωσικό πετρέλαιο. Αυτά τα πλοία εξυπηρετούν τα συμφέροντα της Μόσχας, αποφεύγοντας παράλληλα της κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση κατά της χώρας.