Κόσμος

Συρία: "Καταρρέουν" τα συναλλαγματικά της αποθέματα, αλλά ο χρυσός παραμένει ανέπαφος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το θησαυροφυλάκιο της Κεντρικής Τράπεζας της Συρίας βρέθηκε να έχει σχεδόν την ίδια ποσότητα χρυσού με αυτήν που είχε πριν από την έναρξη του εμφυλίου, το 2011, δείχνουν τα στοιχεία που έρχονται στο φως μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Στην Τράπεζα έχουν βρεθεί 26 τόνοι χρυσού, έναντι 25,8 τόνων που είχαν καταγραφεί τον Ιούνιο του 2011. Με τις τρέχουσες τιμές ο χρυσός της Συρίας αξίζει 2,2 δισ. δολάρια.

Το Reuters αναφέρει ακόμη ότι, παρά το ότι η χώρα διατήρησε σχεδόν αλώβητο τον χρυσό της, η Συρία έχει «στεγνώσει» από συναλλαγματικά αποθέματα. Έχει μόλις 200 εκατ. δολάρια σε ρευστό (ή πιθανόν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια), μια εξαιρετικά μικρή ποσότητα.

Στο τέλος του 2011, η κεντρική τράπεζα της Συρίας ανέφερε ότι είχε 14 δισ. δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το 2010, το ΔΝΤ είχε εκτιμήσει ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της Συρίας ανέρχονταν σε 18,5 δισ. δολάρια.

Τα αποθέματα σε δολάρια έχουν σχεδόν εξαντληθεί επειδή το καθεστώς Άσαντ τα χρησιμοποιούσε όλο και περισσότερο για να χρηματοδοτεί την αγορά τροφίμων, καυσίμων αλλά και για την πολεμική προσπάθεια, δήλωσαν στο Reuters Σύροι αξιωματούχοι.

Εκτός από τα πενιχρά αποθέματά της σε δολάρια, η Κεντρική Τράπεζα της Συρίας μπορεί σήμερα να υπολογίζει στα αποθέματά της λίρες Συρίας που έχουν αξία αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Συρία σταμάτησε να στέλνει στατιστικά στο ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους διεθνείς οργανισμούς το 2011.

Εν τω μεταξύ, η νέα κυβέρνηση της Συρίας, υπό την ηγεσία τζιχαντιστών, εξακολουθεί να κάνει απογραφή των περιουσιακών στοιχείων της χώρας μετά τη φυγή του Άσαντ στη Ρωσία στις 8 Δεκεμβρίου.

Φαίνεται ότι άτομα που διέπραξαν λεηλασίες είχαν για λίγο πρόσβαση σε τμήματα της Κεντρικής Τράπεζας. Πήραν μαζί τους συριακές λίρες, αλλά δεν παραβίασαν το κεντρικό θησαυροφυλάκιο, ανέφερε το Reuters. Κάποια από τα κλεμμένα επιστράφηκαν στη συνέχεια στις νέες Αρχές της Συρίας.

Οι εισροές ξένου συναλλάγματος μειώθηκαν επειδή η Συρία έχασε την κύρια πηγή εσόδων από το εξωτερικό, το αργό πετρέλαιο, όταν Κούρδοι μαχητές και άλλες ένοπλες ομάδες κατέλαβαν τα κοιτάσματα στα ανατολικά της χώρας κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Παρά το ότι η Συρία έχει τεθεί στο στόχαστρο αυστηρών δυτικών κυρώσεων και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει κυρώσεις στην ίδια την Κεντρική Τράπεζα, ο χρυσός ποτέ δεν ρευστοποιήθηκε προκειμένου να διατηρηθεί επαρκής εξασφάλιση για τις συριακές λίρες που κυκλοφορούν στην αγορά.

Το συριακό τοπικό νόμισμα έχει υποτιμηθεί από περίπου 50 λίρες ανά δολάριο πριν από τον πόλεμο σε περίπου 12.500 σήμερα Δευτέρα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ