Ευρώπη και ΗΠΑ συνεχώς προειδοποιούν πως η απειλή για έναρξη του Γ' Παγκοσμίου είναι πλέον υπαρκτή στην Ουκρανία, η διεθνοποίηση του πολέμου, όχι αποκλειστικά ως προς την εξαγωγή και χρήση των όπλων, είναι εμφανής σύμφωνα με ανάλυση της Deutsche Welle.
Όπως γράφει το γερμανικό μέσο, στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, η Ρωσία δεν χρησιμοποιεί μόνο μη επανδρωμένα αεροσκάφη κινεζικής και ιρανικής κατασκευής, αλλά (σ.σ. χρησιμοποιεί) Bορειοκορεάτες στρατιώτες ή ακόμα και βαλλιστικούς πυραύλους από την Πιονγιάνγκ.
Οι Financial Times υποστηρίζουν μάλιστα ότι σύντομα θα δούμε μαχητές από την Υεμένη να πολεμούν στο πλευρό Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία, συνεχίζει στην ίδια ανάλυσή της η Deutsche Welle.
Οι ΗΠΑ από την άλλη πλευρά εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν και πυρηνικά στην Ουκρανία εκτός από πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, σύμφωνα με τους New York Times, ενώ για πρώτη φορά έχει πέσει στο τραπέζι, σύμφωνα με τη Le Monde, η πρόταση τα ευρωπαϊκά κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ να στείλουν χερσαίες δυνάμεις προς υπεράσπιση της Ουκρανίας.
«Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι η στρατολόγηση στην Υεμένη πραγματοποιείται από εταιρεία γνωστού πολιτικού των Χούθι. Από μια σύμβαση στρατολόγησης στη διάθεση της εφημερίδας προκύπτει ότι Υεμενίτες στρατολογούνται για τον ρωσικό στρατό ήδη από τον Ιούλιο» συμπληρώνει το γερμανικό μέσο ενημέρωσης.
Η παγκόσμια διάσταση του πολέμου
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε για τον αυξανόμενο κίνδυνο μετατροπής του πολέμου σε μια παγκόσμια σύρραξη. Ο πρώην αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Βάλερι Ζαλούσνι, θεωρεί πως ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ουσιαστικά αρχίσει, δεδομένης της ανάμειξης πολλών κρατών στις εξελίξεις. Στα πεδία μάχης της Ουκρανίας, εκτιμάται πως περίπου 700.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί, οδηγώντας τον Κιμ Γιονγκ Ουν να στείλει στη Ρωσία 12.000 Βορειοκορεάτες μαχητές, ώστε να στηρίξουν τις ρωσικές δυνάμεις, κυρίως στην περιοχή του Κουρσκ.
Ουκρανία: Να είμαστε έτοιμοι, λέει η φον ντερ Λάιεν
«Με πυξίδα την ανταγωνιστικότητα», η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την ηγεσία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θέτει ως προτεραιότητα, για την επόμενη πενταετία στην ΕΕ, την καινοτομία, την καθαρή οικονομία, και την ασφάλεια.
Αυτό τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητώντας την ψήφο εμπιστοσύνης των ευρωβουλευτών για το νέο Σώμα των Επιτρόπων.
«Η πρώτη μεγάλη πρωτοβουλία της νέας Επιτροπής θα είναι μια Πυξίδα Ανταγωνιστικότητας», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής κατά την ομιλία της. Όπως εξήγησε, η πυξίδα αυτή θα χτιστεί στους τρεις πυλώνες της έκθεσης Ντράγκι. Ο πρώτος πυλώνας είναι το κλείσιμο του χάσματος καινοτομίας με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Ο δεύτερος, είναι ένα κοινό σχέδιο για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και την ανταγωνιστικότητα. Και ο τρίτος, είναι η αύξηση της ασφάλειας και η μείωση των εξαρτήσεων.
«Ο πόλεμος μαίνεται στα σύνορα της Ευρώπης. Και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό που βρίσκεται μπροστά – να συνεργαστούμε χέρι-χέρι με το ΝΑΤΟ. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα μαζί ως Ευρωπαίοι» ανέφερε στη συνέχεια η φον ντερ Λάιεν.
Έφερε ως παράδειγμα ότι η Ρωσία ξοδεύει έως και το 9% του ΑΕΠ της για την άμυνα, ενώ η Ευρώπη ξοδεύει κατά μέσο όρο 1,9%. «Οι αμυντικές μας δαπάνες πρέπει να αυξηθούν. Χρειαζόμαστε μια ενιαία αγορά άμυνας. Πρέπει να ενισχύσουμε την αμυντική βιομηχανική βάση. Πρέπει να βελτιώσουμε τη στρατιωτική μας κινητικότητα. Και χρειαζόμαστε κοινά ευρωπαϊκά σχέδια για την άμυνα» τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής, παρουσιάζοντας τον πρώτο Ευρωπαίο Επίτροπο για την ‘Άμυνα, τον πρώην πρωθυπουργό της Λιθουανίας, Άντριους Κουμπίλιους.
Το ζήτημα των πυραύλων Taurus
Σε συνέντευξή του στη DW, ο Ρόντεριχ Κιζεβέτερ, ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ανέφερε ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε υλικά και προσωπικό. Παράλληλα, επισήμανε ότι η στρατολόγηση Υεμενιτών δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς οι Ρώσοι συχνά υπόσχονται ψεύτικα κίνητρα ή ακόμη και αναγκάζουν με βία άτομα να συμμετάσχουν στον πόλεμο. Παρά τις πιέσεις από το Κίεβο, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αποκλείει την αποστολή των πυραύλων Taurus στην Ουκρανία, τονίζοντας την προσήλωσή του στην ειρηνική επίλυση. Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν ότι ο πόλεμος θα αποτελέσει κεντρικό θέμα στις γερμανικές εκλογές, με τους πολίτες να εμφανίζονται διχασμένοι για το ζήτημα της στρατιωτικής υποστήριξης.Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της ARD, το 61% των Γερμανών τάσσεται κατά της παράδοσης των πυραύλων Taurus στην Ουκρανία, αποτυπώνοντας την πολυπλοκότητα του ζητήματος στη γερμανική κοινή γνώμη.
Αρμαγεδών
Ο πυρηνικός πόλεμος αποτελεί ένα από τα πιο καταστροφικά σενάρια που μπορεί να φανταστεί η ανθρωπότητα. Από την άμεση έκρηξη μέχρι τις μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία, το περιβάλλον και την κοινωνία, οι επιπτώσεις είναι τρομακτικές. Αυτό το άρθρο εξετάζει με επιστημονικό τρόπο τις πιθανές επιπτώσεις ενός πυρηνικού πολέμου, αναλύοντας τις πρώτες ώρες μετά τις εκρήξεις, τις άμεσες συνέπειες και τον μακροχρόνιο αντίκτυπο.
Ο Μαξ Τέγκμαρκ, καθηγητής και ερευνητής της τεχνητής νοημοσύνης στο MIT (Massachusetts Institute of Technology), συνεργάστηκε με μια διεπιστημονική ομάδα επιστημόνων για να δημιουργήσει μια από τις πιο ρεαλιστικές προσομοιώσεις των επιπτώσεων ενός πυρηνικού πολέμου. Χρησιμοποιώντας δεδομένα και προηγμένες τεχνικές οπτικοποίησης, η ομάδα παρουσίασε μια λεπτομερή μοντελοποίηση που καλύπτει:
- Πυρηνικούς στόχους και τροχιές πυραύλων: Η ομάδα μελέτησε τις πιθανές διαδρομές των πυραύλων και τις επιλεγμένες περιοχές στόχων σε περίπτωση πυρηνικής σύγκρουσης.
- Εκρήξεις και καπνός άνθρακα: Η προσομοίωση περιλάμβανε τον τρόπο που οι εκρήξεις θα παράγουν τεράστιες ποσότητες καπνού και άνθρακα, οι οποίες θα ανυψωθούν στην ατμόσφαιρα.
- Εξάπλωση του καπνού και αλλαγές στο κλίμα: Οι επιστήμονες ανέλυσαν τον τρόπο με τον οποίο ο καπνός θα εξαπλωθεί σε όλη τη Γη, προκαλώντας δραστικές αλλαγές στο κλίμα και, τελικά, μαζικούς λιμούς.
Το τελικό αποτέλεσμα της προσομοίωσης προσφέρει μια ανησυχητική εικόνα για τις καταστροφικές συνέπειες ενός πυρηνικού πολέμου, όχι μόνο σε άμεσο επίπεδο, αλλά και για το μέλλον του πλανήτη.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ακόμη και ένας περιορισμένος πυρηνικός πόλεμος μπορεί να προκαλέσει μια αλυσίδα καταστροφικών εξελίξεων, με κύρια συνέπεια την εκδήλωση μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και την πιθανότητα εκτεταμένης πείνας, πέρα από τις άμεσες απώλειες από τις εκρήξεις των πυρηνικών όπλων. Επιπλέον, τονίζουν ότι ένας μεγάλης κλίμακας πυρηνικός πόλεμος, όπως ένας αμερικανο-ρωσικός, θα μπορούσε να οδηγήσει στον θάνατο περισσότερα από τα μισά μέλη της ανθρωπότητας.
Μια αμερικανική διεπιστημονική ομάδα προσομοίωσε με εντυπωσιακή ακρίβεια έναν πυρηνικό πόλεμο, χρησιμοποιώντας μη ταξινομημένα δεδομένα. Η προσομοίωση αυτή συνδυάζει την λεπτομερή μοντελοποίηση πυρηνικών επιθέσεων, των τροχιών των πυραύλων, των εκρήξεων, των ηλεκτρομαγνητικών παλμών και των εκτεταμένων επιπτώσεων του καπνού μαύρου άνθρακα στο κλίμα και στη συνέχεια στην ανθρώπινη επιβίωση. Οι επιστημονικοί υπολογισμοί παρουσιάζονται οπτικά σε ένα εντυπωσιακό βίντεο, το οποίο απεικονίζει την εφιαλτική αλυσίδα γεγονότων που θα ξεκινούσε από έναν πυρηνικό πόλεμο παγκόσμιας κλίμακας.
Τα υγειονομικά, χρηματοπιστωτικά και οικονομικά συστήματα θα κατέρρεαν σε όλο τον κόσμο.
Η στιγμή της έκρηξης
Η έκρηξη ενός πυρηνικού όπλου δημιουργεί ένα ωστικό κύμα που ισοπεδώνει κάθε τι στο πέρασμά του. Θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 180 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου προκαλούν ακαριαία πυρκαγιές σε μια ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Η άμεση ακτινοβολία σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ όσοι βρίσκονται πιο μακριά αντιμετωπίζουν σοβαρά εγκαύματα και τραύματα.
Η πυρηνική έκρηξη παράγει τρία κύρια φαινόμενα που έχουν καταστροφικές συνέπειες:
- Θερμότητα: Στο επίκεντρο της έκρηξης, η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει τους 180 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου, προκαλώντας έντονη καύση και καταστρέφοντας τα πάντα γύρω από το σημείο της έκρηξης.
- Ωστικό κύμα: Το ωστικό κύμα που εκλύεται είναι ικανό να ισοπεδώσει κτήρια και υποδομές σε ακτίνα χιλιομέτρων, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές και βλάβες σε κάθε είδους κατασκευή.
- Άμεση ακτινοβολία: Η άμεση ακτινοβολία από την έκρηξη έχει τη δυνατότητα να σκοτώσει ή να τραυματίσει σοβαρά όσους βρίσκονται κοντά στο σημείο της έκρηξης, προκαλώντας σοβαρά εγκαύματα, ασθένειες και μόνιμες βλάβες στον οργανισμό.
Ο ηλεκτρομαγνητικός παλμός και το τέλος στις επικοινωνίες
Οι πυρηνικές εκρήξεις παράγουν ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς, καταστρέφοντας ηλεκτρικά δίκτυα και συσκευές. Ο EMP αφήνει μεγάλες περιοχές χωρίς επικοινωνία και ενέργεια, οδηγώντας σε χάος και πανικό.
Η χρήση πυρηνικών όπλων, είτε πυραύλων είτε βομβών, θα προκαλέσει εκτεταμένες πυρκαγιές, οι οποίες θα απελευθερώσουν μεγάλες ποσότητες αιθάλης στην ατμόσφαιρα. Αυτή η αιθάλη θα έχει ως αποτέλεσμα το μπλοκάρισμα της ηλιακής ακτινοβολίας, εμποδίζοντας τη να φτάσει στην επιφάνεια του πλανήτη. Ως συνέπεια, οι θερμοκρασίες θα μειωθούν, γεγονός που θα περιορίσει την παραγωγικότητα των φυτών και, τελικά, τη συνολική παραγωγή τροφίμων. Η έκταση αυτών των επιπτώσεων θα εξαρτηθεί από τη μείωση των θερμοκρασιών και τις μεταβολές στις βροχοπτώσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα εξαρτηθούν από την ποσότητα της αιθάλης που θα φτάσει στην ανώτερη ατμόσφαιρα.
Η στιγμή της έκρηξης – Η αρχή του τέλους – Οι πρώτες 72 ώρες
Η ανάπτυξη του ωστικού, θερμικού και ραδιενεργού κύματος κατά τη διάρκεια μιας πυρηνικής έκρηξης προκαλεί τεράστιες καταστροφές, που οδηγούν σε έναν πυρηνικό χειμώνα. Το ωστικό κύμα, με ταχύτητα 200 χλμ./ώρα και πίεση 2,5 τόνους ανά τετραγωνικό μέτρο, δημιουργείται από τη συμπύκνωση του αέρα της ατμόσφαιρας και καταστρέφει όλες τις κατασκευές στον δρόμο του. Το θερμικό κύμα προκαλεί φωτιά και καταστρέφει ό,τι εύφλεκτο συναντήσει, ενώ καίει το ανθρώπινο δέρμα.
Η εκκωφαντική έκρηξη μιας πυρηνικής βόμβας προκαλεί ακαριαία θανάτους και ισοπεδώνει τα πάντα σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων.
- Θερμότητα: Η θερμοκρασία στο σημείο της έκρηξης φτάνει εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου, εξαϋλώνοντας ανθρώπους, κτίρια και οχήματα.
- Ωστικό Κύμα: Τα κύματα πίεσης ισοπεδώνουν τα πάντα στη διαδρομή τους, από κτίρια και γέφυρες μέχρι δέντρα και υποδομές.
- Φωτιά: Πυρκαγιές ξεσπούν από την απίστευτη θερμότητα, εξαπλώνοντας καταστροφή ακόμα και σε περιοχές που δεν επλήγησαν άμεσα από την έκρηξη.
Το ραδιενεργό κύμα προστίθεται για να ολοκληρώσει την καταστροφή, προκαλώντας θανατηφόρες δόσεις ακτινοβολίας στο 90% των ανθρώπων που βρίσκονται στην περιοχή. Αυτά τα αποτελέσματα παρατηρούνται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από το επίκεντρο της έκρηξης, ενώ οι θύματα σε πυκνοκατοικημένες πόλεις μπορεί να φτάσουν από ένα έως τέσσερα εκατομμύρια.
Τις πρώτες 72 ώρες ενός πυρηνικού πολέμου, περίπου 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν, ενώ τα 3 δισεκατομμύρια περίπου που θα επιζήσουν θα αντιμετωπίσουν απίστευτες δυσκολίες.
Μια προσομοίωση που επινοήθηκε από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον ξεκινά με τη Μόσχα να ρίχνει μια πυρηνική προειδοποιητική βολή, το ΝΑΤΟ απαντά με ένα μικρό πλήγμα και ο πόλεμος που ακολουθεί αποφέρει περισσότερες από 90 εκατομμύρια απώλειες τις πρώτες ώρες.
Η ανάπτυξη του ωστικού, θερμικού και ραδιενεργού κύματος κατά τη διάρκεια μιας πυρηνικής έκρηξης προκαλεί τεράστιες καταστροφές, που οδηγούν σε έναν πυρηνικό χειμώνα. Το ωστικό κύμα, με ταχύτητα 200 χλμ./ώρα και πίεση 2,5 τόνους ανά τετραγωνικό μέτρο, δημιουργείται από τη συμπύκνωση του αέρα της ατμόσφαιρας και καταστρέφει όλες τις κατασκευές στον δρόμο του. Το θερμικό κύμα προκαλεί φωτιά και καταστρέφει ό,τι εύφλεκτο συναντήσει, ενώ καίει το ανθρώπινο δέρμα.
Το ραδιενεργό κύμα προστίθεται για να ολοκληρώσει την καταστροφή, προκαλώντας θανατηφόρες δόσεις ακτινοβολίας στο 90% των ανθρώπων που βρίσκονται στην περιοχή. Αυτά τα αποτελέσματα παρατηρούνται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από το επίκεντρο της έκρηξης, ενώ οι θύματα σε πυκνοκατοικημένες πόλεις μπορεί να φτάσουν από ένα έως τέσσερα εκατομμύρια.
Η ραδιενεργή μόλυνση που προκύπτει από τις εκρήξεις απελευθερώνει ραδιενεργά σωματίδια στην ατμόσφαιρα, το έδαφος και το νερό, προκαλώντας μακροχρόνια καταστροφή στο περιβάλλον και την υγεία. Οι περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σημεία της έκρηξης καθίστανται ακατοίκητες λόγω της επικινδυνότητας για την ανθρώπινη ζωή και τη φυσική ισορροπία.
Η ακτινοβολία ιονισμού, που εκλύεται κατά τη διάρκεια τέτοιων γεγονότων, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες στους επιζώντες, οι οποίοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη καρκίνων, γενετικών ανωμαλιών και άλλων επικίνδυνων ασθενειών. Αυτές οι επιπτώσεις μπορεί να είναι μακροχρόνιες και να επηρεάσουν όχι μόνο τους άμεσα εκτεθειμένους αλλά και τις μελλοντικές γενιές, ενισχύοντας τη σοβαρότητα των συνεπειών από μια τέτοια καταστροφή.