Ο μεγιστάνας Ίλον Μασκ παρενέβη, με ανάρτησή του στο "Χ", στην υπόθεση των ιταλικών κλειστών κέντρων κράτησης στην Αλβανία.
Πιο συγκεκριμένα, ο ζάμπλουτος επιχειρηματίας απαντώντας στην ανάρτηση έγραψε:
"Ιταλικό δικαστήριο μπλοκάρει το σχέδιο της Μελόνι για κράτηση μεταναστών στην Αλβανία. Ένας Ιταλός δικαστής μπλόκαρε το τελευταίο σχέδιο της Μελόνι για κράτηση μεταναστών στην Αλβανία, ορίζοντας ότι επτά Αιγύπτιοι και Μπαγκλαντεσιανοί άνδρες πρέπει να εισέλθουν στην Ιταλία. Ο δικαστής αναφέρθηκε και στην νομιμότητα των ιταλικών μέτρων για τις "ασφαλείς χώρες ". Οι δικαστές αυτοί πρέπει να φύγουν".
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Νοτιοαφρικανός δισεκατομμυριούχος, ο οποίος ήταν και διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του νέου Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, μιλάει για μεταναστευτικά ζητήματα, στην Ιταλία και όχι μόνο.
Η υποστήριξη για το δικαίωμα της Μελόνι και των συμμάχων της δεν είναι απλώς εικονική. Καλεσμένος τον περασμένο Δεκέμβριο στο πάρτι του Atreju, της λέσχης νεολαίας του Fratelli d’Italia, ο Musk εμφανίστηκε με ένα από τα έντεκα παιδιά του στην αγκαλιά του για να προσκαλέσει «Ιταλούς και άλλες βιομηχανικές χώρες να κάνουν παιδιά» διαφορετικά η κουλτούρα της Ιταλίας, της Ιαπωνίας ή της Γαλλίας θα εξαφανιστεί», υπογραμμίζοντας ότι η πτώση των γεννήσεων δεν λύνεται με τους μετανάστες.
Δικαστήριο της Ρώμης καταρρίπτει τη συμφωνία Αλβανίας - Ιταλίας
Η συμφωνία ανάμεσα στην Ιταλία και την Αλβανία για τη διαχείριση των μεταναστών, παρά τις έντονες επικρίσεις, φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρά εμπόδια. Αν και δημιουργήθηκε κέντρο υποδοχής στο Gjader της Αλβανίας, η συμφωνία ανάμεσα στους ηγέτες των δύο χωρών, Έντι Ράμα και Τζόρτζια Μελόνι, καθυστερεί να υλοποιηθεί πλήρως, αφού το Δικαστήριο της Ρώμης επέστρεψε δύο φορές μετανάστες πίσω στην Ιταλία.
Το Δικαστήριο υπογράμμισε ότι κάθε κράτος μέλος οφείλει να εφαρμόζει πιστά το ευρωπαϊκό δίκαιο, το οποίο υπερισχύει της εθνικής νομοθεσίας, ειδικά όταν οι δύο συγκρούονται. Μάλιστα, αυτή η αρχή είναι ενσωματωμένη και στο ιταλικό Σύνταγμα.
Τις τελευταίες ημέρες, επτά αιτούντες άσυλο από χώρες όπως η Αίγυπτος και το Μπαγκλαντές μεταφέρθηκαν στην Αλβανία μέσω ταχείας διαδικασίας. Ωστόσο, ένας από αυτούς επέστρεψε στην Ιταλία λόγω ιατρικών προβλημάτων. Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία του ιταλικού Κοινοβουλίου και οργανώσεις για τα δικαιώματα των προσφύγων επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις, παρακολουθώντας τις συνθήκες διαμονής και υγιεινής. Η αντιπροσωπεία χαρακτήρισε το κέντρο ως «ανοιχτή φυλακή», εκφράζοντας ανησυχία για τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρώτη φουρνιά μεταναστών που είχε μεταφερθεί στις 16 Οκτωβρίου έμεινε στην Αλβανία μόλις τρεις ημέρες πριν διαταχθεί η επιστροφή τους στην Ιταλία από το Δικαστήριο της Ρώμης, καθώς δεν πληρούσαν τα κριτήρια ασφαλούς χώρας προέλευσης. Προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση, στις 21 Οκτωβρίου η πρωθυπουργός Μελόνι εξέδωσε διάταγμα που ενημέρωνε τη λίστα των ασφαλών χωρών, χωρίς ωστόσο να έχει επιτευχθεί οριστική λύση έως ότου αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη.