Κόσμος

Ισραήλ: 21 νεκροί από επιδρομές σε στόχους σε Λίβανο και Γάζα

Δεκατέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια δύο επιδρομών του Ισραήλ με στόχο ένα σχολείο στην πόλη της Γάζας, στο βορρά, και έναν «καταυλισμό για τους εκτοπισμένους στη Χαν Γιούνις», στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε ο Μαχμούντ Μπασάκ, εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας στον μικρό αυτόν παλαιστινιακό θύλακα που έχει καταστραφεί από περισσότερο από ένα χρόνο πολέμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πυραυλικό πλήγμα με στόχο το σχολείο Φαχάντ αλ-Σάμπαχ, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα στη συνοικία Αλ Τούφα της πόλης της Γάζας που μετατράπηκε σε κέντρο φιλοξενίας έκτακτης ανάγκης, προκάλεσε «πέντε νεκρούς, ανάμεσά τους παιδιά και 22 τραυματίες», ανέφερε ο ίδιος σε ανακοίνωσή του.

Η άλλη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή «σε σκηνές εκτοπισμένων στη Χαν Γιούνις» προκάλεσε «9 νεκρούς και 11 τραυματίες», πρόσθεσε.

Τα σχολεία στη Γάζα «χρησιμεύουν ουσιαστικά ως καταφύγια για εκτοπισμένα παιδιά και οικογένειες», σημειώνει η UNICEF, υπενθυμίζοντας ότι «σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, τα σχολεία είναι προστατευόμενοι χώροι».

Από την έναρξη του πολέμου, η υπηρεσία του ΟΗΕ ωστόσο σημειώνει ότι «πάνω από το 95% των σχολείων έχουν καταστραφεί εν μέρει ή πλήρως».

Ο ισραηλινός στρατός κατηγορεί μέλη της Χαμάς ή άλλων παλαιστινιακών ενόπλων ομάδων ότι «παραβιάζουν συστηματικά το διεθνές δίκαιο χρησιμοποιώντας τους κατοίκους ως ανθρώπινες ασπίδες» και υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις του προσπαθούν να «ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες σε μη μαχητές πριν από τις επιθέσεις».

Λίβανος: Επτά νεκροί, ανάμεσά τους δύο παιδιά, από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στην Τύρο

Επτά νεκροί, μεταξύ των οποίων δύο κορίτσια, είναι ο νεότερος απολογισμός από τις ισραηλινές επιδρομές της Παρασκευής (08.11.2024) στην Τύρο στα νότια της χώρας, που έδωσε στη δημοσιότητα το Σάββατο (09.11.2024) το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Επιδρομές του ισραηλινού εχθρού στην πόλη της Τύρου σκότωσαν επτά άτομα, συμπεριλαμβανομένων δύο νεαρών κοριτσιών, και τραυμάτισαν άλλα 46», ανέφερε το υπουργείο, προσθέτοντας ότι βρέθηκαν λείψανα νεκρών και θα «ταυτοποιηθούν μέσω τεστ DNA».

Σύμφωνα με το επίσημο λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων Ani, οι επιδρομές είχαν στόχο τρία κτίρια στην παραλιακή πόλη και προκάλεσαν σημαντικές ζημιές σε δεκάδες σπίτια.

Το πρακτορείο μετέδωσε επίσης ότι ένα «εχθρικό μαχητικό αεροσκάφος» κατέστρεψε δύο σπίτια στη νότια πόλη Ναμπατίγιε.

Η Χεζμπολάχ άνοιξε το μέτωπο κατά του Ισραήλ για να υποστηρίξει τη σύμμαχό της Χαμάς, μετά την επίθεση της οργάνωσης στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, η οποία πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα.

Περισσότεροι από 2.700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από τις 23 Σεπτεμβρίου, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Ιράν: Η Τεχεράνη προειδοποιεί για τον κίνδυνο «εξάπλωσης» του πολέμου εκτός Μέσης Ανατολής

Το Ιράν προειδοποίησε νωρίτερα το Σάββατο για τον κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο σε άλλα μέρη του κόσμου εκτός της Μέσης Ανατολής, όπου το Ισραήλ αντιμετωπίζει κινήματα που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι εάν ο πόλεμος εξαπλωθεί, οι επιβλαβείς επιπτώσεις του δεν θα περιοριστούν μόνο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής», προειδοποίησε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγκτσί σε ομιλία που μεταδόθηκε στην ιρανική τηλεόραση.

Ορκισμένος εχθρός του Ιράν, το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο εναντίον της παλαιστινιακής Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, δύο κινήματα που συμμάχησαν με την Τεχεράνη, η οποία επίσης υποστηρίζει την κατάπαυση του πυρός σε αυτά τα δύο μέτωπα.

«Η ανασφάλεια και η αστάθεια μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλες περιοχές, ακόμα και σε πολύ μακρινές», πρόσθεσε ο Αραγκτσί, η χώρα του οποίου έχει γίνει στόχος ισραηλινών επιδρομών.

Στις 26 Οκτωβρίου, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν πλήγματα σε στρατιωτικές τοποθεσίες στο Ιράν, ως αντίποινα για τις εκτοξεύσεις ιρανικών πυραύλων εναντίον του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου. Το Ισραήλ προειδοποίησε το Ιράν να μην προβεί σε αντίποινα για την επίθεσή του, ενώ η Τεχεράνη υποσχέθηκε να απαντήσει.

Μεσανατολικό: Το Κατάρ θα σταματήσει τη διαμεσολάβηση για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα

Το Κατάρ θα σταματήσει να επιχειρεί διαμεσολάβηση για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα μέχρι η Χαμάς και το Ισραήλ «να επιδείξουν μια ειλικρινή βούληση επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε το Σάββατο στο Reuters αξιωματούχος που έχει ενημερωθεί για το ζήτημα.

Η χώρα του Κόλπου έχει επίσης καταλήξει ότι το πολιτικό γραφείο της Χαμάς στη Ντόχα «δεν εξυπηρετεί πλέον το σκοπό του», είπε ο αξιωματούχος.

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στις προσπάθειες επίτευξης εκεχειρίας από τότε που η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ προκάλεσε τον πόλεμο στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου του 2023.

«Οι Καταριανοί έχουν πει από την έναρξη της σύγκρουσης ότι μπορούν να μεσολαβήσουν μόνο όταν οι δύο πλευρές επιδείξουν αληθινό ενδιαφέρον για την εξεύρεση λύσης», είπε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι το Κατάρ έχει ενημερώσει τη Χαμάς, το Ισραήλ και την αμερικανική κυβέρνηση για την απόφασή του.

Η Βόρεια Λωρίδα της Γάζας στα πρόθυρα του λιμού, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Με λιμό απειλείται η βόρεια Λωρίδας της Γάζας, σε ένα πλαίσιο εντατικοποίησης των επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού και της σχεδόν ολοκληρωτικής διακοπής της επισιτιστικής βοήθειας, προειδοποιεί σε έκθεσή του που δόθηκε το Σάββατο στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ.

Η έκθεση αυτή του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Ταξινόμησης Επισιτιστικής Ασφάλειας (Integrated Food Security Phase Classification -IPC) προειδοποιεί για «μια επικείμενη και σημαντική πιθανότητα λιμού, λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας».

Στις 17 Οκτωβρίου, μια προηγούμενη έκθεση του IPC, αποτέλεσμα της εργασίας εμπειρογνωμόνων των ΜΚΟ και των υπηρεσιών του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης αυτής του FAO, δηλαδή του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας με έδρα τη Ρώμη, εκτίμησε ότι περίπου 345.000 κάτοικοι της Γάζας θα αντιμετώπιζαν πείνα σε «καταστροφικό» επίπεδο μεταξύ Νοεμβρίου και Απριλίου του 2025, δηλαδή 16% του πληθυσμού.

Καθώς η πρόσβαση στα τρόφιμα συνεχίζει να επιδεινώνεται, οι τιμές εκτοξεύονται στη μαύρη αγορά: η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 2,612%, της βενζίνης κατά 1,315% και των ξύλων κατά 250%, σύμφωνα με την έκθεση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ