Περίπου 1.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλοί έφηβοι, συμμετείχαν στην ειρηνική πορεία που οργάνωσε το κίνημα «Παρασκευές για το Μέλλον», στην ίδρυση του οποίου συνέβαλε η Τούνμπεργκ. Επικεφαλής της πορείας ήταν η ίδια η 21χρονη ακτιβίστρια, που φορούσε την παραδοσιακή παλαιστινιακή μαντίλα.
«Οι Παλαιστίνοι ζουν εδώ και δεκαετίες υπό την καταπίεση ενός καθεστώτος απαρτχάιντ και ενώ την περασμένη χρονιά υπέστησαν μια γενοκτονία που μεταδόθηκε απευθείας, ο κόσμος εγκατέλειψε για άλλη μια φορά την Παλαιστίνη», είπε στην ομιλία της.
Η Τούνμπεργκ παραλλήλισε επίσης την υπερθέρμανση του πλανήτη με τη βιομηχανία όπλων. «Η μάχη για την κλιματική δικαιοσύνη είναι μια μάχη κατά της βιομηχανίας των ορυκτών καυσίμων αλλά και εναντίον της βιομηχανίας όπλων (…) και της υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων», πρόσθεσε.
Η γερμανική δικαιοσύνη διέταξε το βράδυ της Τρίτης τη διάλυση μιας φιλοπαλαιστινιακής κατασκήνωσης φοιτητών στο Ντόρτμουντ, λόγω της προαναγγελθείσας άφιξης της Γκρέτα Τούνπμεργκ εκεί. Η νεαρή ακτιβίστρια συμμετείχε την Δευτέρα σε μια συγκέντρωση στο Βερολίνο όπου, σύμφωνα με την αστυνομία, εκτοξεύτηκαν μπουκάλια εναντίον των δυνάμεων της τάξης και το πλήθος φώναζε αντιισραηλινά συνθήματα. Η Τούνμπεργκ κατηγόρησε τότε τη Γερμανία ότι «φιμώνει και απειλεί τους ακτιβιστές που υψώνουν το ανάστημά τους εναντίον της γενοκτονίας και της κατοχής της Παλαιστίνης».
Η σημερινή διαδήλωση στο Μιλάνο εντάσσεται στο πλαίσιο μιας «πανεθνικής απεργίας για το κλίμα», μιας σειράς διαδηλώσεων που οργανώνει το κίνημα «Παρασκευές για το μέλλον» σε όλη την Ιταλία. «Η διαδήλωση είναι το μοναδικό όπλο που διαθέτουμε κατά της αδικίας», είπε η Σοφία Παρίσι, μια 17χρονη διαδηλώτρια.