Κόσμος

Αποκαλύψεις Reuters: Ο Χαμενεΐ είχε ειδοποιήσει τον Νασράλα ότι κινδυνεύει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, είχε προειδοποιήσει τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, να φύγει από τον Λίβανο λίγες μέρες πριν σκοτωθεί από ισραηλινό χτύπημα.

Τώρα, ο Αλί Χαμενεΐ ανησυχεί βαθιά για πιθανή ισραηλινή «διείσδυση» σε ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια στην Τεχεράνη, δήλωσαν τρεις ιρανικές πηγές στο Reuters.

Σε αυτό, έβαλε φωτιά δύο ημέρες πριν και ο πρώην πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμναντινεζάντ, ο οποίος σε συνέντευξή του στο CNN Turk ανέφερε πως οι Μυστικές Υπηρεσίες της χώρας είχαν δημιουργήσει μία ειδική μονάδα με στόχο να πλήξουν τη Μοσάντ, ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, ο επικεφαλής που είχαν ορίσει ήταν τελικά ο ίδιος πράκτορας της Μοσάντ και μετέφερε πληροφορίες στο Ισραήλ, μαζί με άλλους 20 πράκτορες!


Ο Χαμενεΐ είπε στον Νασράλα να φύγει από τον Λίβανο μετά τις εκρήξεις βομβητών

Αμέσως μετά την επίθεση με τους παγιδευμένους βομβητές της Χεζμπολάχ στις 17 Σεπτεμβρίου, ο Χαμενεΐ έστειλε μήνυμα με έναν απεσταλμένο να παρακαλέσει τον ηγέτη της Χεζμπολάχ να φύγει για το Ιράν, επικαλούμενος αναφορές πληροφοριών που υποστήριζαν ότι το Ισραήλ είχε στελέχη στη Χεζμπολάχ και σχεδίαζε να τον σκοτώσει, είπε στο Reuters μια από τις πηγές, ένας ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος.

Ο αγγελιαφόρος, είπε ο αξιωματούχος, ήταν ένας ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ο ταξίαρχος Αμπάς Νιλφορουσάν, ο οποίος ήταν μαζί με τον Νασράλα στο καταφύγιό του όταν χτυπήθηκε από ισραηλινές βόμβες και σκοτώθηκε επίσης.

Ο Χαμενεΐ, ο οποίος παραμένει σε ασφαλή τοποθεσία εντός του Ιράν από το Σάββατο, διέταξε προσωπικά να εκτοξευθούν περίπου 200 πύραυλοι κατά του Ισραήλ την Τρίτη, δήλωσε ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος.

Η επίθεση ήταν αντίποινα για τους θανάτους του Νασράλα και του Νιλφορουσάν, αλλά και για τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαέλ Χανίγια, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Φρουροί της Επανάστασης.

Χάνεται η εμπιστοσύνη στη Χεζμπολάχ

Πλέον, οι φόβοι του Ιράν για την ασφάλεια του Χαμενεΐ μεγάλωσαν, όπως και η απώλεια εμπιστοσύνης τόσο εντός της Χεζμπολάχ όσο και μεταξύ των συνεργατών του, καθώς 10 διαφορετικές πηγές στο Reuters περιέγραψαν μια κατάσταση που θα μπορούσε να περιπλέξει την αποτελεσματική λειτουργία της συμμαχίας του Άξονα Αντίστασης του Ιράν.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης δυσκολεύει και τη Χεζμπολάχ να επιλέξει νέο ηγέτη, σχολιάζει το Reuters, φοβούμενοι ότι η συνεχιζόμενη «διείσδυση» κατασκόπων θα θέσει τον διάδοχο σε κίνδυνο.

«Βασικά, το Ιράν έχασε τη μεγαλύτερη επένδυση που είχε τις τελευταίες δεκαετίες» είπε ο Μάγκνους Ράνστορπ, ειδικός της Χεζμπολάχ στο Σουηδικό Αμυντικό Πανεπιστήμιο, σχετικά με τη βαθιά ζημιά που προκλήθηκε στην οργάνωση μετά τη 17η Σεπτεμβρίου.

Το Ιράν άρχισε τις συλλήψεις

Μέσα σε όλη αυτή την αναταραχή που υπάρχει στο εσωτερικό του Ιράν, οι Αρχές άρχισαν να κάνουν μαζικές έρευνες και συλλήψεις για τυχόν πράκτορες του Ισραήλ. Μια κίνηση που έκαναν πάγια, ωστόσο πριν από τη δολοφονία του Νασράλα είχαν αρχίσει οι υποψίες πως στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης κάτι έκρυβαν.

Υπήρχαν στελέχη που ρωτούσαν πού βρίσκεται ο Νασράλα και ένας εξ αυτών απαιτούσε να μάθει το χρονικό διάστημα που θα έμενε σε μία τοποθεσία. Αυτό το άτομο έχει συλληφθεί όπως και δεκάδες άλλα, με τις μυστικές υπηρεσίες να περνούν από κόσκινο τους πάντες, φοβούμενοι πως μπορεί να δώσουν κρίσιμες πληροφορίες στο Ισραήλ.

Ένας αξιωματούχος, μάλιστα, έριξε την ευθύνη για τον θάνατο του Νασράλα στην «έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ Ιράν και Χεζμπολάχ».

«Η εμπιστοσύνη που υπήρχε έχει εξαφανιστεί. Κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν» λέει στο Reuters πηγή αξιωματούχων του Ιράν.

Αυτό το «κανένας δεν εμπιστεύεται πλέον κανένα» το είπε και ο ίδιος ο Χαμενεΐ.

Η Τεχεράνη φοβάται πλέον πως η διείσδυση πληροφοριοδοτών του Ισραήλ κρατά χρόνια, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά όσα είπε ο Αχμαντινεζάντ για τη Μοσάντ.

Ο πρώην πρόεδρος είχε πει πως κατάφεραν να δώσουν στο Ισραήλ πληροφορίες για τα πυρηνικά προγράμματα, μεταφέροντας απόρρητα έγγραφα στη Μοσάντ.

Το 2021, ο ισραηλινός επικεφαλής της υπηρεσίας, Γιόσι Κόχεν, παραδέχτηκε στο BBC πως 20 «μη-ισραηλινοί» πράκτορες της Μοσάντ είχαν «εμπλοκή» στην κλοπή υλικού του Ιράν από αποθήκες…

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ