Για ανώτατο όριο ηλικίας στους προέδρους των ΗΠΑ μιλά πρώην γιατρός του Λευκού Οίκου -
Κορυφαίοι εμπειρογνώμονες σε θέματα ψυχικής υγείας και γιατροί ειδικοί σε παθήσεις που αφορούν στο γήρας, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην γιατρού του Λευκού Οίκου, εξέφρασαν ανησυχία για τις πνευματικές ικανότητες του Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι παρουσιάζει σημάδια «γνωστικής έκπτωσης».
Μιλώντας στην εφημερίδα The Independent, αρκετοί ειδικοί εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών και το κατά πόσο είναι ικανός να αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ σε περίπτωση που εκλεγεί, όπως είχε συμβεί και στην περίπτωση του Τζο Μπάιντεν, μετά το debate της 27ης Ιουνίου, όπου η κακή του επίδοση σε συνδυασμό με μια γενικότερη ανησυχία που επικρατούσε για την κατάστασή του οδήγησαν τελικά στην απόσυρσή του.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Τραμπ το τελευταίο διάστημα, σε δημόσιες ομιλίες του, έχει επιδοθεί σε ορισμένους «παράξενους στοχασμούς» και κάποιες «ασυναρτησίες», με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ομιλία του στην Πενσιλβάνια, όπου πολλοί τον χλεύασαν για τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε.
Ο Τραμπ παρουσιάζει «μοτίβα συμπεριφοράς ανθρώπων με γνωστική έκπτωση»
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ένας καθηγητής ψυχιατρικής στο Weill Cornell Medical College, ο Ρίτσαρντ A.Φρίντμαν, δήλωσε ότι «θορυβήθηκε» από όσα είδε κατά τη διάρκεια της εμφάνισης του Trump στο ντιμπέιτ στις 10 Σεπτεμβρίου. Σε ένα άρθρο του στο The Atlantic, είπε ότι ο Τραμπ «εμφάνισε ορισμένα μοτίβα που συνήθως παρατηρούνται μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκονται σε γνωστική έκπτωση».
Ο Δρ. Μπεν Μικαέλις, κλινικός ψυχολόγος που έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν γνωστικές αξιολογήσεις για το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, συμφωνώντας με την παραπάνω δήλωση, είπε στο ειδησεογραφικό μέσο ότι ο Τραμπ «πραγματικά δεν έχει πλήρη οξύνοια». «Υπάρχει ένας όρος για τους ανθρώπους με άνοια που λέγεται sundowning, είναι πολύ πιο δύσκολο γι' αυτούς όσο προχωράει η μέρα», είπε ο Μικαέλις, υπονοώντας πως ο Τραμπ μπορεί να αντιμετώπιζε αυτά τα συμπτώματα, μιας και το debate ξεκίνησε στις 9 το βράδυ (τοπική ώρα).
«Είναι πολύ δύσκολο γι' αυτούς (τους ανθρώπους με γνωστική έκπτωση) να διατηρήσουν την εστίαση σε ένα θέμα», συνέχισε. «Αν αυτός ο άνθρωπος ήταν ο παππούς σας, θα σκεφτόσασταν κι εσείς ότι ένα άτομο σε αυτή την ηλικία δεν είναι σε θέση να διατηρήσει αυτό το επίπεδο συγκέντρωσης για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και τόσο αργά το βράδυ. Απλά τυχαίνει (στη συγκεκριμένη περίπτωση) να είναι υποψήφιος για την προεδρία».
Ο Τραμπ μιλά για τους «λαμπρούς του συνειρμούς», αλλά οι ειδικοί κάνουν λόγο για ασυναρτησίες
Σε ό,τι αφορά τις φλύαρες ομιλίες του Τραμπ, όπου συχνά περνάει από το ένα άσχετο θέμα στο άλλο, ο Μικαέλις είπε ότι του κάνει εντύπωση ότι πρόκειται για «λογόρροια», η οποία μπορεί να σχετίζεται με την άνοια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ομιλία του στο Πόττερβιλ του Μίσιγκαν, όπου ο Τραμπ «πηδούσε» από το ένα θέμα στο άλλο, μιλώντας από τη μία για το πώς έχασε δισεκατομμύρια δολάρια στο Σαν Φρανσίσκο και από την άλλη - μέσα σε λίγο διάστημα- πέρασε στο πώς αντιμετωπίζεται σαν ένας από τους πιο υποτιμημένους πρώην προέδρους των ΗΠΑ.
Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μιλήσει στο παρελθόν για το πώς αλλάζει διαρκώς θέματα συζήτησης, αναφερόμενος σε αυτή του την πρακτική ως «πλέξη».
«Όταν κάνω την πλέξη... θα μιλήσω για εννέα διαφορετικά πράγματα και (όταν συνδυαστούν) όλα μαζί, θα προκύψει κάτι λαμπρό», λέει.
Αλλά οι ειδικοί δεν συμφωνούν. «Πρόκειται για υπερβολικά ασυνάρτητες συζητήσεις», δήλωσε ο Μικαέλις.
Για ανώτατο όριο ηλικίας στους προέδρους των ΗΠΑ μιλά πρώην γιατρός του Λευκού Οίκου
Ο Άλεν Φράνσις καθηγητής και ομότιμος πρόεδρος της ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Ντιουκ και συγγραφέας ενός εγχειριδίου για τα διαγνωστικά κριτήρια μιας σειράς ψυχικών διαταραχών το 2016 δεν πίστευε ότι ο Τραμπ εμφάνιζε συμπτώματα ψυχικής διαταραχής. Ωστόσο, έχει παρατηρήσει πως η κατάστασή του έκτοτε έχει επιδεινωθεί, όπως δήλωσε στον Independent.
Ο Φράνσις ανέφερε παραδείγματα αβάσιμων ισχυρισμών που έκανε ο Τραμπ στο debate, όπως και η φράση που έγινε viral ότι «οι μετανάστες από την Αϊτή τρώνε κατοικίδια ζώα».
Ο πρώην γιατρός του Λευκού Οίκου. Δρ. Τζέφρι Κούλμαν, ο οποίος έχει υπάρξει γιατρός σε πολλούς προέδρους, όπως ο Ομπάμα, ο Μπους και ο Κλίντον, θεωρεί ότι πρέπει να τεθεί ανώτατο όριο ηλικίας για τους υποψήφιους προέδρους, εάν δεν συμφωνούν να υποβληθούν σε αντικειμενικές γνωστικές αξιολογήσεις.
«Δεν μπορεί κανείς να γίνει πιλότος αεροπορικής εταιρείας μετά την ηλικία των 65 ετών, ούτε και πράκτορας του FBI μετά την ηλικία των 57 ετών», δήλωσε στον Independent. «Ο Πρόεδρος (των ΗΠΑ) έχει την πιο ισχυρή θέση στον ελεύθερο κόσμο».