<blockquote class="twitter-tweet" data-media-max-width="560"><p lang="en" dir="ltr">📹Housing rights activists in <a href="https://twitter.com/hashtag/Barcelona?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw">#Barcelona</a> have demonstrated today against the international Real Estate business fair The District. They’ve attempted to break through police lines several times to bring the protest inside the building. <a href="https://twitter.com/hashtag/FCKTheDistrict?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw">#FCKTheDistrict</a> <br> <a href="https://t.co/2L80NklLtP">pic.twitter.com/2L80NklLtP</a></p>— maqui 🍉 (@maqui_tuits) <a href="https://twitter.com/maqui_tuits/status/1838933120269107289?ref_src=twsrc%5Etfw">September 25, 2024</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>
Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά του μαζικού τουρισμού στην Ισπανία, με το πιο πρόσφατο περιστατικό να λαμβάνει χώρα στη Βαρκελώνη την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, όπου ακτιβιστές για τα δικαιώματα των πολιτών στη στέγαση, περιβαλλοντικές ομάδες και συνδικάτα κινητοποιήθηκαν για την πτώση του κόστους των σπιτιών.
Όπως αναφέρει o ιστότοπος euronews.gr, περίπου 100 άτομα συγκεντρώθηκαν στη Βαρκελώνη για να διαμαρτυρηθούν κατά της έκθεσης ακινήτων με την ονομασία «The District» που πραγματοποιείται στην πόλη.
Τοπικά μέσα αναφέρονται σε δύο τραυματίες και μία σύλληψη.
Η αστυνομία συγκρούστηκε με τους διαδηλωτές, οι οποίοι να προσεγγίσουν τους χώρους της έκθεσης, χωρίς, ωστόσο να καταφέρουν να τους εμποδίσουν από το να εισέλθουν τελικά στον εκθεσιακό χώρο.
Η εκτίναξη του κόστους στέγασης βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών των διαδηλωτών. Κατά την τελευταία δεκαετία, τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 68%, ενώ το κόστος αγοράς κατοικίας αυξήθηκε κατά 38%, με αποτέλεσμα πολλοί ντόπιοι να δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στα αυξανόμενα κόστη.
Οι κινητοποιήσεις κατά του υπερτουρισμού έχουν γίνει πια μια συνήθης κατάσταση στην Ισπανία.
Ήδη από τη δεκαετία του 2010, οι κάτοικοι είχαν ξεκινήσει να διαδηλώνουν κατά του υπερτουρισμού, κυρίως στη Βαρκελώνη. Αλλά μετά την πανδημία, η αγανάκτηση φαίνεται να έχει αυξηθεί, καθώς η Ισπανία υποδέχθηκε πέρυσι ένα ρεκόρ 85,1 εκατομμυρίων ξένων επισκεπτών.
Σημειώνεται ότι η πρωτεύουσα της Καταλονίας δρομολογεί μέτρα, ώστε μέχρι τα τέλη του 2028 να μη διατίθεται κανένα ακίνητο προς ενοικίαση σε τουρίστες. Η διοίκηση της πόλης ευελπιστεί πως τα περισσότερα από 10.000 διαμερίσματα που μέχρι τώρα ενοικιάζονταν νομίμως στους παραθεριστές, θα διατίθενται και πάλι για μακροχρόνια μίσθωση.