«Φασίστες» έγραψε ο Μασκ το βράδυ της Πέμπτης (12/9) στον λογαριασμό του στο «X», σχολιάζοντας το νομοσχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση της Καμπέρα για την καταπολέμηση των επιπτώσεων από την παραπληροφόρηση για σημαντικά θέματα ασφάλειας, υγείας και ευημερίας των Αυστραλών. καθώς και για τη δημοκρατία, την κοινωνία και την οικονομία της χώρας.
Η απάντηση της αυστραλιανής κυβέρνησης
Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, για τον σύμβουλο του υπουργείου Οικονομικών της Αυστραλίας, Στίβεν Τζόουνς, τα σχόλια του Μασκ είναι «τρελά», τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο ανταποκρίνεται στην άσκηση της κυριαρχίας της χώρας του, ώστε να διατηρεί τους πολίτες ασφαλείς από εγκληματίες και απατεώνες.
Χαρακτηριστικά, σε συνέντευξη στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ABC ανέφερε ότι «δεν καταλαβαίνω πώς ο Ίλον Μασκ ή οποιοσδήποτε άλλος, στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης, πιστεύει ότι είναι σωστό να υπάρχουν πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που δημοσιεύουν περιεχόμενο παραπληροφόρησης, ψευδείς ειδήσεις, παιδική πορνογραφία ή σκηνές δολοφονίας σε ζωντανή μετάδοση».
«Αυτό είναι ελευθερία της έκφρασης;» αναρωτήθηκε στη συνέχεια ο Τζόουνς, αναφερόμενος στην αντίδραση του Μασκ όταν η Επίτροπος Ηλεκτρονικής Ασφάλειας της Αυστράλιας, Ίνμαν Γκραντ διέταξε τον περασμένο Απρίλιο τα κοινωνικά δίκτυα να αφαιρέσουν τα βίντεο επίθεσης με μαχαίρι σε επίσκοπο σε μια εκκλησία του Σίδνεϊ, την οποία οι αρχές χαρακτήρισαν ως τρομοκρατική ενέργεια.
Η διαδικτυακή πλατφόρμα «Χ» θεώρησε ότι η συγκεκριμένη διαταγή ήταν επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης και προχώρησε στο μπλοκάρισμα του βίντεο μόνο στην Αυστραλία. Κατά συνέπεια, η επίτροπος προσέφυγε στα δικαστήρια για να αφαιρεθεί το υλικό παγκοσμίως, αν και δύο μήνες αργότερα απέσυρε τη μήνυση, ισχυριζόμενη ότι ήθελε να επικεντρωθεί σε άλλες εκκρεμείς δίκες.
Η κριτική του Μασκ
Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της πλατφόρμας «Χ» αντιτίθεται στην πρόθεση της αυστραλιανής κυβέρνησης να κατοχυρώσει νομοθετικά την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στην Εθνική Αρχή Επικοινωνιών και ΜέσωνΕνημέρωσης ώστε να μπορεί να επιβάλει έναν κώδικα διαδικτυακής συμπεριφοράς, αν και δεν θα μπορεί να αφαιρέσει μεμονωμένο περιεχόμενο.
Αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία αποτελεί μέρος μιας σειράς μέτρων που έχουν ανακοινωθεί ή υποβληθεί στην αυστραλιανή Βουλή για την επιβολή ορίωνηλικίας για πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα και κατά της διαδικτυακής απάτης και της αποκάλυψης προσωπικών πληροφοριών ενός ατόμου στο Διαδίκτυο χωρίς τη συγκατάθεσή του.