Κόσμος

H Ινδία μεταξύ των κορυφαίων σημαντικών τεχνολογικών ηγετών

Η ΗASPI, μια δεξαμενή σκέψης αμυντικής και στρατηγικής πολιτικής με έδρα την Καμπέρα, στην τελευταία της έκθεση ανέφερε ότι η Ινδία έχει εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση σε επτά τεχνολογίες, ενώ η χώρα ξεπέρασε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες για να διεκδικήσει τη δεύτερη θέση σε δύο αναδυόμενους τομείς τεχνολογικής έρευνας.

Στον ταχέως εξελισσόμενο τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (AI), η Ινδία κατατάσσεται τώρα ακριβώς πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα σε διάφορα βασικά τμήματα, όπως προηγμένη ανάλυση δεδομένων, αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης, επιταχυντής υλικού, μηχανική μάθηση, προηγμένος σχεδιασμός και κατασκευή ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, φυσική γλώσσα επεξεργασίας και αντιπάλου AI, σύμφωνα με την αναφορά ASPI Critical Technology Tracker.

«Τώρα καλύπτοντας 64 κρίσιμες τεχνολογίες και κρίσιμα πεδία που καλύπτουν την άμυνα, το διάστημα, την ενέργεια, το περιβάλλον, την τεχνητή νοημοσύνη (AI), τη βιοτεχνολογία, τη ρομποτική, τον κυβερνοχώρο, τους υπολογιστές, τα προηγμένα υλικά και τους βασικούς τομείς κβαντικής τεχνολογίας, το σύνολο δεδομένων του Tech Tracker έχει επεκταθεί και ενημερωθεί από δεδομένα πέντε ετών (προηγουμένως, 2018–2022) σε δεδομένα 21 ετών (2003–2023)», αναφέρεται στην έκθεση της ASPI.

Στη δεξαμενή σκέψης αναφέρεται ότι αυτά τα νέα αποτελέσματα αποκαλύπτουν τη μετατόπιση της ηγετικής θέσης στην έρευνα τις τελευταίες δύο δεκαετίες προς μεγάλες οικονομίες στον Ινδο-Ειρηνικό με την Ινδία να αναδεικνύεται σε βασικό κέντρο της παγκόσμιας ερευνητικής καινοτομίας και αριστείας, καθιερώνοντας τη θέση της ως Ε&Τ (επιστήμη και τεχνολογία ) δύναμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Οι ΗΠΑ πρωτοστάτησαν σε 60 από τις 64 τεχνολογίες την πενταετία από το 2003 έως το 2007, αλλά την πιο πρόσφατη πενταετία (2019-2023) προηγήθηκαν σε επτά. Η Κίνα πρωτοστάτησε σε μόλις τρεις από τις 64 τεχνολογίες το 2003-2007, αλλά είναι τώρα η πρώτη χώρα σε 57 από τις 64 τεχνολογίες το 2019–2023, αυξάνοντας το προβάδισμά της από την κατάταξή μας πέρυσι (2018–2022), όπου πρωτοστατούσε σε 52 τεχνολογίες», πρόσθεσε.

«Η Ινδία κατατάσσεται τώρα στις πέντε κορυφαίες χώρες για 45 από τις 64 τεχνολογίες (αύξηση από 37 πέρυσι) και έχει εκτοπίσει τις ΗΠΑ ως τη δεύτερη χώρα σε δύο νέες τεχνολογίες (βιολογική παραγωγή και κατανεμημένα λογιστικά βιβλία) στην δεύτερη θέση στις επτά 64 τεχνολογίες», αναφέρει η έκθεση ASPI, η οποία εξετάζει τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες τάσεις για να δημιουργήσει μοναδικές γνώσεις.

Εν τω μεταξύ, η έκθεση τόνισε ότι ο αριθμός των τεχνολογιών που ταξινομήθηκαν ως «υψηλού κινδύνου» έχει εκτιναχθεί σε 24 από 14 τεχνολογίες το προηγούμενο έτος και η Κίνα είναι ο παγκόσμιος ηγέτης σε κάθε μία από τις τεχνολογίες που πρόσφατα ταξινομήθηκαν ως υψηλού κινδύνου—θέτοντας συνολικά 24 από τις 64 τεχνολογίες σε υψηλό κίνδυνο ενός κινεζικού μονοπωλίου.

«Ανησυχητικά, οι τεχνολογίες που πρόσφατα ταξινομήθηκαν ως υψηλού κινδύνου περιλαμβάνουν πολλές με αμυντικές εφαρμογές, όπως ραντάρ, προηγμένους κινητήρες αεροσκαφών, drones, ρομπότ σμήνης και συνεργασίας και δορυφορικό εντοπισμό θέσης και πλοήγηση», σημειώνει η έκθεση ASPI.

Ενώ η Ινδία δεν προηγείται ακόμη σε καμία από τις 64 κρίσιμες τεχνολογίες, η χώρα έχει ισχυρές επιδόσεις σε μια σειρά τεχνολογιών, ειδικά στα βιοκαύσιμα και τις διαδικασίες μηχανικής κατεργασίας υψηλών προδιαγραφών, σημειώνοντας σημαντικά κέρδη από το 2019, σύμφωνα με την έκθεση.

Παρά την ανοδική πορεία της Ινδίας, τα ινδικά ιδρύματα δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί στην πρώτη πεντάδα κατάταξης σε οποιαδήποτε περίοδο μεταξύ 2003-2023, πρόσθεσε η έκθεση ASPI. Αυτή τη στιγμή πέντε ινδικά ιδρύματα βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα μεταξύ των 64 τεχνολογιών.

Δεδομένου ότι η Ινδία τα πηγαίνει καλά σε εθνικό επίπεδο (πρώτες πέντε στις 45 τεχνολογίες), το εύρημα ASPI υποδηλώνει ότι η έρευνα και η επιστημονική τεχνογνωσία της χώρας σε κρίσιμες τεχνολογίες είναι πολύ κατακερματισμένη.

«Αυτή η έλλειψη διακεκριμένων θεσμικών ερμηνευτών μπορεί να περιορίζει την ικανότητα της Ινδίας να προσελκύει ξένα ερευνητικά ταλέντα και να παρακινεί εξέχοντες Ινδούς επιστήμονες και τεχνολόγους να παραμείνουν ή να επιστρέψουν σε ινδικά ιδρύματα», τονίζεται στην έκθεση.

Ωστόσο, η έκθεση ASPI υπογράμμιζε ότι η Ινδία φαίνεται έτοιμη να ξεπεράσει την Κίνα στο ποσοστό δημοσίευσής της στα βιοκαύσιμα μέσα στα επόμενα χρόνια, λέγοντας ότι «αυτό είναι σημαντικό και θα σήμαινε τη μόνη τεχνολογία στην οποία η πρώτη χώρα δεν είναι οι ΗΠΑ ή η Κίνα».

Το Critical Technology Tracker της ASPI είναι ένα μοναδικό σύνολο δεδομένων που επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν 64 τεχνολογίες που είναι θεμελιώδεις για τις οικονομίες, τις κοινωνίες, την εθνική ασφάλεια, την άμυνα, την παραγωγή ενέργειας, την υγεία και την ασφάλεια του κλίματος και εστιάζει στο κορυφαίο 10 τοις εκατό της έρευνας με τις περισσότερες αναφορές δημοσιεύσεις από τα τελευταία 21 χρόνια (2003–2023).

Το νέο σύνολο δεδομένων αναλύεται για να δημιουργήσει πληροφορίες σχετικά με το ποιες χώρες και ιδρύματα -πανεπιστήμια, εθνικά εργαστήρια, εταιρείες και κυβερνητικές υπηρεσίες- δημοσιεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο καινοτόμου και υψηλού αντίκτυπου έρευνας, σύμφωνα με το αυστραλιανό think tank.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ukrania
Ένοπλες Συρράξεις 0

Θρήνος στην Ουκρανία! Η Ουσπένοβκα του Κουράχοβο μετατράπηκε σε ομαδικός τάφος για 400 Ουκρανούς αλεξιπτωτιστές μετά από ρωσική απρόοπτη έφοδο

Τρομερές απώλειες υπέστη η 79η Ταξιαρχία Εναέριας Εφόδου του ουκρανικού στρατού στην κατεύθυνση του Κουράχοβο
lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...
ukrania polemos
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο ποταμός Sukhi Yaly του Κουράχοβο έγινε ο «υγρός τάφος» της 79ης ουκρανικής ταξιαρχίας! Την ξεκλήρισαν οι Ρώσοι και προέλαυσαν 300 μέτρα

Ο ποταμός Sukhi Yaly είναι καίριας σημασίας για την κατεύθυνση του Κουράχοβο και οι Ρώσοι καταλαμβάνουν περισσότερος...