Στο νότιο Ισραήλ, δύο αρχαίοι τάφοι που χρονολογούνται σχεδόν 2.000 χρόνια θα ανοίξουν για πρώτη φορά για το κοινό μετά από δεκαετίες διατήρησης.
Οι τάφοι, ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά από Βρετανούς αρχαιολόγους τη δεκαετία του 1930, οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν από τις πολύχρωμες τοιχογραφίες. Ωστόσο, για σχεδόν έναν αιώνα, το σημείο παρέμεινε κλειστό για το κοινό, ώστε να προστατευτούν οι τοιχογραφίες.
Οι τάφοι, που βρίσκονται μερικές εκατοντάδες μέτρα από την παραλία, πιθανόν να αποτελούσαν τόπο ταφής για Ρωμαίους αριστοκράτες πριν από περίπου 1.700 χρόνια, όταν η Ασκελόν ήταν ρωμαϊκή πόλη, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.
Σύμφωνα με τη Washington Post, οι τοιχογραφίες, οι οποίες βρίσκονται στην οροφή και περιλαμβάνουν περίπλοκα σχέδια, απεικονίζουν νύμφες με στεφάνια από άνθη λωτού, πουλιά, ελάφια, παιδιά που μαζεύουν σταφύλια και μορφές από την ελληνική μυθολογία, όπως η Δήμητρα, θεά της γης και των σιτηρών και το κεφάλι της Μέδουσας, με τα φίδια για μαλλιά, που είχαν υιοθετηθεί και από τη ρωμαϊκή μυθολογία.
Κατά τη διάρκεια της συντήρησης, οι ειδικοί αφαίρεσαν ορισμένες τοιχογραφίες για να τις αποκαταστήσουν εκτός του χώρου. Άλλες καθαρίστηκαν ή ενισχύθηκαν με χρώματα.
Η Ασκελόν, που βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, έχει πλούσια αρχαιολογική ιστορία. Εκτός από τους Ρωμαίους, η πόλη ήταν επίσης κατοικία των Φιλισταίων κατά την πρώιμη Εποχή του Σιδήρου, περίπου πριν από 3.000 χρόνια. Αρχαία νεκροταφεία που αποκαλύφθηκαν στην Ασκελόν έχουν προσφέρει σημαντικά στοιχεία DNA που δείχνουν ότι οι Φιλισταίοι μπορεί να μετανάστευσαν στην περιοχή από την Ευρώπη πριν από περισσότερα από 4.000 χρόνια, ένα ιστορικό αίνιγμα που έχει προβληματίσει αρχαιολόγους εδώ και δεκαετίες.