Κόσμος

Η νέα απειλή στην Ευρώπη: Η Τζιχάντ στρατολογεί Ευρωπαίους εφήβους "Μοναχικούς Λύκους" ακόμα και 14 ετών-Το φαινόμενο «TikTok Jihad»

Η πρόσφατη σύλληψη δύο εφήβων, ηλικίας 18 και 19 ετών, στην Αυστρία, οι οποίοι ορκίστηκαν πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και σχεδίασαν τρομοκρατική επίθεση σε συναυλία της Τέιλορ Σουίφτ στη Βιέννη, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην Ευρώπη για μια αυξανόμενη απειλή: τη στρατολόγηση νέων από ισλαμικές και ακροδεξιές τρομοκρατικές οργανώσεις μέσω των Μέσων Κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα του TikTok.
 
Από τον Οκτώβριο, οι τρομοκρατικές δραστηριότητες και απόπειρες έχουν τετραπλασιαστεί σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
 
Τα σχέδια των νεαρών Αυστριακών (με ρίζες μεταναστών) που συνελήφθησαν για τη σχεδίαση της επίθεσης στη συναυλία της Τέιλορ Σουίφτ είναι ανατριχιαστικά: μαζί με προπαγανδιστικά φυλλάδια του ISSIS, βρέθηκαν μαχαίρια, κροτίδες, τσεκούρια και σφυριά. Ο 19χρονος έπιασε δουλειά σε εργοστάσιο μετάλλων για να προμηθευτεί χημικά, ενώ ο 17χρονος εξασφάλισε δουλειά στο γήπεδο όπου σχεδίαζαν την επίθεση. Απέκτησαν ακόμη και μια σειρήνα της αστυνομίας για να την τοποθετήσουν στο αυτοκίνητό τους για να φτάσουν στον χώρο και να πραγματοποιήσουν μια μαζική επίθεση αυτοκτονίας.
 
 
Οι ανταλλαγές κρυπτογραφημένων κειμένων με τους χειριστές τους ήταν σε κωδικοποιημένη γλώσσα, αποφεύγοντας τις λέξεις-κλειδιά που θα μπορούσαν να ειδοποιήσουν τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Σύμφωνα με μια έκθεση του ειδικού σε θέματα τρομοκρατίας Peter Neumann, 38 από τους 58 ανθρώπους που συνελήφθησαν για δραστηριότητες που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος από τον Οκτώβριο ήταν ηλικίας 13 έως 19 ετών. 

Γνωρίζουν όλοι ότι κανείς δεν θα υποψιαζόταν ένα 15χρονο αγόρι ή κορίτσι ότι διέπραξε τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις. Μπορεί η επίθεση στη συναυλία της Τέιλορ Σουφίτ να αποτράπηκε, αλλά η απειλή παραμένει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το φαινόμενο «TikTok Jihad» 

Αυτό το φαινόμενο, που ονομάστηκε «TikTok Jihad», έχει πυροδοτήσει δράσεις της Τζιχάντ που στοχεύουν την Ευρώπη.
 
Τους τελευταίους δέκα μήνες, η Ευρώπη έγινε υπήρξε μάρτυρας έξι τρομοκρατικών επιθέσεων, στην πλειοψηφία τους μικρές αλλά κάποιες ήταν θανατηφόρες. Επίσης αποτράπηκαν περισσότερες από 20 προγραμματισμένες επιθέσεις τις Υπηρεσίες Ασφαλείας και Πληροφοριών.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι δράστες ή οι επίδοξοι δράστες ήταν νεαροί ριζοσπαστικοποιημένοι στο διαδίκτυο, ηλικίας από 14 έως 19 ετών.

Οι ειδικοί στις υπηρεσίες πληροφοριών σημειώνουν ότι το TikTok είναι η προτιμώμενη πλατφόρμα για τη στρατολόγηση νεαρών «μοναχικών λύκων» λόγω της μεγάλης εμβέλειας και του αλγορίθμου του. Από την άλλη, το Telegram χρησιμοποιείται για τον σχεδιασμό των επιθέσεων και τον συντονισμό τους.
 
"Πονοκέφαλο" για τις Ευρωπαϊκές Αρχές αποτελεί η νέα αυτή μέθοδος προσηλυτισμού. Ήδη εντάθηκαν οι έλεγχοι στην παρακολούθηση,  αναζήτηση και εντοπισμό των συνομιλιών στο διαδίκτυο. Γεγονός που σημαίνει πως οι Υπηρεσίες επεκτείνουν τον έλεγχο και τη συλλογή πληροφοριών σε νέους που δεν θεωρούνταν προηγουμένως  «επικίνδυνα» άτομα
 
 
 Είναι επίσης μια πρόκληση για τις δικαστικές αρχές, οι οποίες πρέπει να αποφασίσουν πώς θα διώξουν ανηλίκους σε τέτοιες περιπτώσεις.
 
Στο παρελθόν, το Διαδίκτυο ήταν "γέφυρα" της ισλαμικής προπαγάνδας για τους Μουσουλμάνους στην Ευρώπη, οι οποίοι χρειάζονταν ιμάμηδες και τζαμιά για να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ αυτών και των τρομοκρατικών ομάδων. Αυτή η γέφυρα έχει εξαφανιστεί.
 
Οι προσωπικές συναντήσεις δεν είναι πλέον απαραίτητες και η νέα γενιά χρειάζεται μόνο ένα προφίλ στο διαδίκτυο για να προχωρήσει από τη ριζοσπαστικοποίηση στην ένταξη και την εκτέλεση.

Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός, ότι στο παρελθόν, οι ύποπτοι προέρχονταν κυρίως από μουσουλμανική καταγωγή ή παιδιά μουσουλμάνων μεταναστών, αλλά οι τελευταίοι μήνες έδειξαν ότι η ριζοσπαστικοποίηση έχει φτάσει σε Γερμανούς ή Γάλλους εφήβους χωρίς δεσμούς με το Ισλάμ ή μεταναστευτικό υπόβαθρο.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία πρόκειται κυρίως για νέους, που γεννήθηκαν στην Ευρώπη, αλλά μεγάλωσαν σε παράλληλες μουσουλμανικές κοινωνίες, αποκομμένη από το μέρος καταγωγής τους, αντλώντας κυρίως πληροφορίες από εξτρεμιστές στο Διαδίκτυο ή το Al Jazeera.

Τα περιστατικά που ανησυχούν

Τον περασμένο Μάρτιο, ένας 15χρονος επιτέθηκε σε έναν 50χρονο Ορθόδοξο Εβραίο στη Ζυρίχη της Ελβετίας, φωνάζοντας «Θάνατος στους Εβραίους». Μετά την επίθεση, εμφανίστηκε ένα βίντεο με το αγόρι από την Ελβετία, με καταγωγή από την Τυνησία, να ορκίζεται πίστη στο IS και να ορκίζεται τζιχάντ εναντίον των Εβραίων και επιθέσεις σε συναγωγές.
 
Στη Γερμανία, ένας τρομοκρατικός πυρήνας αποκαλύφθηκε τον περασμένο Απρίλιο, με αποτέλεσμα τη σύλληψη δύο κοριτσιών ηλικίας 15 και 16 ετών και ενός 15χρονου αγοριού από το Ντίσελντορφ. Οι υποκλοπές της ιδιωτικής τους ομάδας συνομιλίας αποκάλυψαν σχέδια για δράση υπέρ του «ισλαμικού έθνους» επιτιθέμενοι σε εκκλησίες και αστυνομικά τμήματα για να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Η έρευνα διαπίστωσε ότι είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί στο διαδίκτυο, συνέλεξαν βόμβες μολότοφ και εργαλεία μαχαιρώματος και σχεδίαζαν να αγοράσουν πυροβόλα όπλα για να πραγματοποιήσουν επίθεση στον διάσημο καθεδρικό ναό της Κολωνίας.
 
Επίσης τον Μάιο, ένα 14χρονο κορίτσι από το Μαυροβούνιο συνελήφθη στην Αυστρία αφού αγόρασε μαχαίρι και τσεκούρι στο Γκρατς, με σκοπό να διαπράξει τρομοκρατική επίθεση. Ο υπολογιστής της περιείχε υλικό προπαγάνδας και υποκίνησης του Ισλαμικού Κράτους. Αρκετοί Γάλλοι νεαροί συνελήφθησαν επίσης από τις δυνάμεις ασφαλείας για σχεδιασμό επιθέσεων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.
 
Οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι η στρατολόγηση είναι πλέον πιο δύσκολο να ανιχνευθεί επειδή οι νεοσύλλεκτοι δεν ευθυγραμμίζονται ιδεολογικά με την τρομοκρατική ομάδα, αλλά πέφτουν θύματα της κυνικής εκμετάλλευσης από ενήλικες που αναζητούν εφήβους με προβλήματα, ιδιαίτερα εκείνους που είναι περιθωριοποιημένοι στην κοινωνία και απογοητευμένοι από τη ζωή, που μεγαλώνουν σε διαλυμένα σπίτια.

Η στρατολόγηση του Ισλαμικού Κράτους δεν αποτελεί βίαιη στράτευση για έναν πολιτικό-θρησκευτικό σκοπό, αλλά ως μια διέξοδος στους εφήβους και ευκαιρία για την εξωτερίκευση των απογοητεύσεων τους με τους γονείς, τους δασκάλους και την κοινωνία.

Προσφέρει φυσικά και μια ευκαιρία για αμφίβολα «15 λεπτά φήμης». 

Η σφαγή της 7ης Οκτωβρίου και ο πόλεμος στη Γάζα που ακολούθησε έχουν επίσης τροφοδοτήσει τη δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ιδιαίτερα στο TikTok, διαδίδεται εύκολα σχετικό περιεχοόμενο με τον πόλεμο, τη ριζοσπαστικοποίηση και τη στρατολόγηση νέων.

 


 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Το ελληνικό κράτος δεν "παράγγειλε" νέα αντι-drone συστήματα ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ενώ προωθεί την προμήθεια του ισραηλινού συστήματος C-UAS;

Μεγάλο παρασκήνιο σχετικά με την παραγγελία αντι-drone συστημάτων για τις μονάδες επιφανείας του Πολεμικού μας Ναυτικού...