Ενώ για τους πιο πολλούς αθλητές η κατάκτηση ενός μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι η σημαντικότερη στιγμή της καριέρας τους, υπήρξαν περιπτώσεις όπου αθλητές αρνήθηκαν αυτές τις διακρίσεις που με κόπο κέρδισαν. Τέτοιες προκλητικές πράξεις βέβαια είναι σπάνιες αλλά αξιοσημείωτες και συχνά οδηγούν σε σοβαρές συνέπειες.
Ένα από τα πιο διαβόητα παραδείγματα συνέβη στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992 στο άθλημα της άρσης βαρών. Ο Ibragim Samadov, που αγωνιζόταν για την Ενωμένη Ομάδα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στην κατηγορία των ελαφρών βαρέων βαρών, ήταν ένας ισχυρός διεκδικητής, έχοντας προηγουμένως κερδίσει το χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών του 1991. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Samadov βρέθηκε σε τριπλή ισοβαθμία. Οι κριτές έπρεπε να σπάσουν την ισοπαλία με βάση το σωματικό βάρος και ο Samadov, όντας 0,05 κιλά βαρύτερος από τους ανταγωνιστές του, υποβιβάστηκε στη θέση του χάλκινου μεταλλίου.
Έξαλλος με αυτή την απόφαση, η απογοήτευση του Samadov ήταν εμφανής κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των μεταλλίων. Αρνήθηκε να επιτρέψει να του φορέσουν το μετάλλιο γύρω από το λαιμό του, αλλά το δέχτηκε στο χέρι του για να το ρίξει στο βάθρο πριν αποχωρήσει υπό τις αποδοκιμασίες. Αυτή η πράξη προκλητικότητας οδήγησε στον άμεσο αποκλεισμό του και σε ισόβιο αποκλεισμό από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), εμποδίζοντάς τον να μπει στο Hall of Fame της Άρσης Βαρών παρά τις προηγούμενες επιτυχίες τοu.
Το 2008 στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο και ένα παρόμοιο σενάριο εκτυλίχθηκε με τον Σουηδό παλαιστή Ara Abrahamian. Αγωνιζόμενος στην κατηγορία βάρους 84 κιλών στο αγώνισμα της ελληνορωμαϊκής πάλης, ο Abrahamian έχασε από τον Ιταλό Andrea Minguzzi στον ημιτελικό. Αν και ο Abrahamian εξασφάλισε αργότερα το χάλκινο μετάλλιο, ήταν δυσαρεστημένος με τη διαιτησία κατά τη διάρκεια του ημιτελικού του αγώνα. Σε μια διαμαρτυρία κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των μεταλλίων, ο Abrahamian κατέβηκε από το βάθρο, τοποθέτησε το χάλκινο μετάλλιό του στο χαλί και αποχώρησε. Οι ενέργειές του οδήγησαν στον αποκλεισμό του από τη διοργάνωση, και όπως και ο Samadov, ο Abrahamian αντιμετώπισε τη σκληρή κρίση της ΔΟΕ.