Η Γαλλίδα σπρίντερ Sounkamba Sylla υποστηρίζει ότι έχει αποκλειστεί από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού επειδή φοράει χιτζάμπ και η Γαλλική Ολυμπιακή Επιτροπή είπε ότι συνεργάζεται μαζί της για να βρει μια ... συμβιβαστική λύση.
Η Sylla, μια 26χρονη μέλος της ομάδας των 400 μέτρων γυναικών και μικτής σκυταλοδρομίας της Γαλλίας, μοιράστηκε την απογοήτευσή της στο Instagram την Κυριακή.
«Είστε επιλεγμένοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που διοργανώνονται στη χώρα σας, αλλά δεν μπορείτε να συμμετάσχετε στην τελετή έναρξης επειδή φοράτε μαντίλα», έγραψε.
Οι Γάλλοι αθλητές, ωστόσο, δεσμεύονται από τον αυστηρό διαχωρισμό της θρησκείας -στη Γαλλία- από το κράτος, που ονομάζεται laïcité. Η Γαλλία επιβάλλει μια αυστηρή αρχή της «laïcité », που μεταφράζεται χαλαρά ως «κοσμικότητα».
Ειδικότερα, απαγορεύτηκε στις Γαλλίδες αθλήτριες να φορέσουν τη μαντίλα (χιτζάμπ) τους, κάτι που η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε ως υποκρισία. Τη στιγμή που οι Ολυμπιακοί Αγώνες προάγουν την ισότητα των φύλων, επικρατούν τελικά διακρίσεις.
Απαγορεύται το Χιτζάμπ
Όλο αυτό ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, τότε που η υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας, Αμελί Ουντεά-Καστερά, δήλωσε πως κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, η επίδειξη θρησκευτικών συμβόλων δεν θα επιτρέπεται.
Για την ακρίβεια, επιτρέπεται στις Γαλλίδες αθλήτριες να φορούν μαντίλα στο Ολυμπιακό Χωριό, αλλά όχι και την ώρα που αγωνίζονται.
Τα Ηνωμένα Έθνη επέκριναν την απόφαση, λέγοντας πως «κανείς δεν πρέπει να επιβάλλει σε μια γυναίκα τι πρέπει ή τι δεν πρέπει να φορέσει». Πράγμα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, αλλά, να, που όχι. Από την άλλη, όσον αφορά εκείνους που δεν εκπροσωπούν τη Γαλλία στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα μπορούν να ακολουθήσουν τους κανόνες όπως έχουν οριστεί από τις δικές τους Ομοσπονδίες και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.
Αν και αρκετές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έστειλαν επιστολή στις γαλλικές αρχές τον προηγούμενο μήνα, ζητώντας να επανεξετάσουν αυτή τους την απόφαση, μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει κάτι. Η Ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τα Δικαιώματα των Γυναικών στην Ευρώπη, Anna Błuś, δήλωσε πως «η απαγόρευση στις Γαλλίδες αθλήτριες να αγωνίζονται με αθλητικές μαντίλες στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες γελοιοποιεί τους ισχυρισμούς ότι το Παρίσι 2024 είναι οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες Ισότητας των Φύλων και αποκαλύπτει τις ρατσιστικές έμφυλες διακρίσεις που διέπουν την πρόσβαση στον αθλητισμό στη Γαλλία».
Την Τετάρτη, ο David Lappartient, πρόεδρος της Γαλλικής Ολυμπιακής Επιτροπής, δήλωσε ότι οι Γάλλοι Ολυμπιονίκες δεσμεύονται από τις κοσμικές αρχές που ισχύουν για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα στη Γαλλία, που διαχωρίζουν το κράτος από την εκκλησία, που περιλαμβάνει την απαγόρευση των χιτζάμπ.
Ο Lappartient είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με τη Sylla για να βρεθεί μια λύση που να τηρεί τις κοσμικές απαιτήσεις της γαλλικής Ολυμπιακής ομάδας, ενώ παράλληλα σέβεται τη «νόμιμη επιθυμία της αθλήτριας να γίνουν σεβαστά τα πιστεύω της».
Ζαχάροβα: Καταπατήθηκε το ιερό πνεύμα του Αθλητισμού
Την άρνηση στη Γαλλίδα αθλήτρια του στίβου Sounkamba Sylla, η οποία έχει ασπαστεί το Ισλάμ, να συμμετάσχει στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, σχολίασε η η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.
"Μια άλλη κραυγαλέα πράξη διαχωρισμού συνέβη την παραμονή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Η Γαλλίδα μουσουλμάνα αθλήτρια, στερήθηκε το δικαίωμα συμμετοχής στην τελετή έναρξης των Αγώνων. Η Γαλλική Ολυμπιακή Επιτροπή ανέφερε την απαγόρευση γιατί πρέπει οι αθλητές να φορούν τις παραδοσιακές αθλητικές στολές τους κατά τη διάρκεια αθλητικών εκδηλώσεων», αναφέρει η έκθεση.
Η Ζαχάροβα τόνισε ότι αυτή η απόφαση, καθώς και προηγούμενες αποφάσεις για Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές δείχνουν ότι οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν έχουν καμία σχέση με τους στόχους του Ολυμπιακού κινήματος που διακηρύχθηκαν πριν από έναν αιώνα στο Παρίσι και έρχονται σε αντίθεση με το Ολυμπιακό πνεύμα.
«Για άλλη μια φορά, το πνεύμα του «αθλητισμού πέρα από την πολιτική», ιερή για πολλές γενιές, καταπατήθηκε στο πνεύμα της νεοφιλελεύθερης επιταγής από τη «συλλογική Δύση», που εκπροσωπείται από τις γαλλικές αθλητικές αρχές. Σε αντίθεση με τις δηλώσεις αξιωματούχων στη Γαλλία σχετικά με την επιθυμία για διαφορετικότητα και ελευθερία έκφρασης, οι διαφωνούντες εκτίθενται επιδεικτικά σε κυρώσεις», κατέληξε ο αξιωματούχος.