Ο πρώην διπλωμάτης της Βόρειας Κορέας Τάε Γιον -Χο τοποθετήθηκε επικεφαλής του συμβουλευτικού συμβουλίου της Νότιας Κορέας για την ενοποίηση.
Αυτό τον καθιστά τον πιο υψηλόβαθμο αποστάτη μεταξύ των χιλιάδων που έχουν επανεγκατασταθεί στο Νότο - και τον πρώτο στον οποίο ανατίθεται θέση υφυπουργού.
Ο Τάε, 62 ετών, ήταν αναπληρωτής πρεσβευτής της Πιονγκγιάνγκ στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν διαφύγει στη Νότια Κορέα το 2016.
Η Πιονγκγιάνγκ τον κατήγγειλε ως «ανθρώπινο απόβρασμα» και τον κατηγόρησε για υπεξαίρεση κρατικών πόρων και άλλα εγκλήματα.
Ο Τάε έγινε ο πρώτος πρώην Βορειοκορεάτης που κέρδισε έδρα στην Εθνοσυνέλευση της Νότιας Κορέας το 2020.
Απέτυχε να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία στις κοινοβουλευτικές εκλογές τον Απρίλιο, αλλά στο νέο του ρόλο, θα συμβουλεύει το γραφείο του προέδρου της Νότιας Κορέας Yoon Suk Yeol για την ειρηνική ενοποίηση της Κορέας.
«Είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να βοηθήσει στην εγκαθίδρυση μιας ειρηνικής πολιτικής ενοποίησης βασισμένης στη φιλελεύθερη δημοκρατία και να συγκεντρώσει υποστήριξη από το εσωτερικό και το εξωτερικό», ανέφερε το προεδρικό γραφείο.
Γεννημένος στην Πιονγκγιάνγκ το 1962, ο Τάε εισήλθε στο υπουργείο Εξωτερικών σε ηλικία 27 ετών και πέρασε σχεδόν 30 χρόνια δουλεύοντας κάτω από τρεις γενιές της κυβερνώσας δυναστείας Κιμ.
Εξηγώντας παλαιότερα τους λόγους της αποστασίας του, είπε ότι δεν ήθελε τα παιδιά του να έχουν «άθλια ζωή». Εξέφρασε επίσης την αηδία του για το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν και εξέφρασε τον θαυμασμό του για τη δημοκρατία της Νότιας Κορέας.
Στα απομνημονεύματά του που δημοσιεύθηκαν φέτος, ο Τάε έγραψε για τις υπερβολές της ελίτ της Βόρειας Κορέας και τη βαθιά προσωπολατρίας που χτίστηκε γύρω από τους Κιμ.
Μετά την αποστασία του, έχει υποστηρίξει τη χρήση «ήπιας δύναμης» για την αποδυνάμωση του καθεστώτος Κιμ και ζήτησε ανταλλαγές κρατουμένων μεταξύ Βορρά και Νότου.
Οι εντάσεις μεταξύ των Κορεατών έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, με τη Σεούλ να ξαναρχίζει τις προπαγανδιστικές εκπομπές προς τον Βορρά, ως απάντηση στην Πιονγκγιάνγκ που μεταφέρει χιλιάδες μπαλόνια μεταφοράς σκουπιδιών στο Νότο.
Αναφορές που βασίζονται σε δορυφορικές εικόνες δείχνουν επίσης ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία και να χτίζει τείχη κατά μήκος των συνόρων της με το Νότο.
Από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, περίπου 34.000 άτομα έχουν αυτομολήσει από τον Βορρά στο Νότο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Ενοποίησης της Σεούλ.
Πολλοί το κάνουν περνώντας στην Κίνα και στη συνέχεια στη Νότια Κορέα, όπου λαμβάνουν αυτόματα υπηκοότητα και τους δίνονται χρήματα επανεγκατάστασης.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η υπηρεσία κατασκοπείας της Σεούλ επιβεβαίωσε μία ακόμα αποστασία υψηλού προφίλ ενός πρώην διπλωμάτη που τοποθετήθηκε πρόσφατα στην Κούβα.
Τοπικές αναφορές αναγνώρισαν τον άνδρα ως τον 52χρονο Ρι Ιλ Κιου και ανέφεραν ότι έφυγε λόγω «απογοήτευσης από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας και ενός ζοφερού μέλλοντος».
«Κάθε Βορειοκορεάτης σκέφτεται τουλάχιστον μία φορά να ζήσει στη Νότια Κορέα», ανέφερε σύμφωνα με την εφημερίδα Chosun Ilbo.
Την περασμένη Κυριακή, η Νότια Κορέα σηματοδότησε την πρώτη Ημέρα Αποστατών της Βόρειας Κορέας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Yoon Suk Yeol υποσχέθηκε καλύτερη οικονομική στήριξη για τους αποστάτες και φορολογικά κίνητρα για τις εταιρείες που τους προσλαμβάνουν.
Πηγή: BBC