Οι χώρες του ΝΑΤΟ κατέληξαν σε συμφωνία για την κοινή δήλωση της Συνόδου Κορυφής , στην οποία περιλαμβάνεται η δέσμευση της συμμαχίας να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία «στον δρόμο της προς την πλήρη ευρωατλαντική ολοκλήρωση, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης στο ΝΑΤΟ», σύμφωνα με την πηγή του. . . ΝΑΤΟ που επικαλείται το Reuters.
Στην κοινή δήλωση θα αναφέρεται επίσης ότι το ΝΑΤΟ «θα είναι σε θέση να απευθύνει πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη στη συμμαχία όταν συμφωνούν οι σύμμαχοι και πληρούνται οι όροι», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 είναι καθ' οδόν προς την Ουκρανία από τη Δανία και την Ολλανδία αυτή τη στιγμή, προσθέτοντας ότι θα πετούν στους ουρανούς της Ουκρανίας αυτό το καλοκαίρι.
Οι Ουκρανοί ζητούσαν να τους παραδοθούν αεροσκάφη F16 από την αρχή του πολέμου το 2022.
Ο Μπλίνκεν, μιλώντας σε εκδήλωση στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, είπε ότι οι επόμενες δύο ημέρες θα παρουσιαστούν ένα απίστευτα ισχυρό πακέτο για την Ουκρανία που θα οικοδομήσει μια σαφή και ισχυρή γέφυρα για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ σκοπεύουν να παρέχουν στην Ουκρανία ελάχιστη χρηματοδότηση 40 δισεκατομμυρίων ευρώ εντός του επόμενου έτους, ένα νέο, «απίστευτα ισχυρό» πακέτο βοήθειας», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
Ο ίδιος τόνισε ότι «επιτυχία θα είναι μια ισχυρή, ανεξάρτητη Ουκρανία» που «θα είναι σε θέση να σταθεί στα πόδια της» και «ολοένα και περισσότερο να ενσωματωθεί» με τους οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.
Σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι οι κυβερνήσεις της Δανίας και της Ολλανδίας προχωρούν στη δωρεά αμερικανικής κατασκευής F-16 στην Ουκρανία, με την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Η μεταφορά βρίσκεται σε εξέλιξη και η Ουκρανία θα μπορεί να κάνει χρήση των αεροσκαφών «αυτό το καλοκαίρι», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.
Το Βέλγιο και η Νορβηγία έχουν δεσμευτεί να παράσχουν περαιτέρω αεροσκάφη, προσθέτει η δήλωση, και ένας διεθνής συνασπισμός σκοπεύει να «υποστηρίξει τη συντήρησή τους και τον οπλισμό τους», καθώς και να παράσχει εκπαίδευση για πιλότους.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που βρίσκεται επίσης στην Ουάσινγκτον, είπε ότι αναμένει σήμερα να ληφθούν αποφάσεις για νέες παραδόσεις αεροσκαφών F-16 στη χώρα του. «Σήμερα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στην Ουάσινγκτον. Θα υπάρξει, ιδίως, μια απόφαση για τα F-16 πολύ σύντομα. Αυξάνουμε τον αριθμό των αεροσκαφών που είναι διαθέσιμα για την Ουκρανία», είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Telegram.
Το νέο αεροσκάφος «θα φέρει πιο κοντά τη δίκαιη και διαρκή ειρήνη, δείχνοντας ότι ο τρόμος πρέπει να αποτύχει παντού και ανά πάσα στιγμή», έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην πλατφόρμα Χ.
Ο Ουκρανός πρόεδρος σε ανάρτηση του ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας με το Λουξεμβούργο το οποίο όπως αναφέρει "θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και θα συμβάλει περαιτέρω στην προστασία της ζωής του λαού μας. Η Συμφωνία εστιάζει στην πολιτική και βασισμένη σε αξίες συνεργασία μεταξύ των χωρών μας. Το Λουξεμβούργο υποστηρίζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τη συνεχιζόμενη ενίσχυσή μας προς τις ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές κατευθύνσεις—την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ—και θα συμβάλει επίσης στην προστασία και την αποκατάσταση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ευχαριστώ το Λουξεμβούργο που επέλεξε τη δικαιοσύνη και την ειρήνη".
«Καθοριστικός παράγοντας» η Κίνα στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας
Στο κοινό ανακοινωθέν των ηγετών του ΝΑΤΟ, η Κίνα θα χαρακτηριστεί ως «καθοριστικός παράγοντας» στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Reuters.
«Η ΛΔΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας) έχει γίνει καθοριστικός παράγοντας του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας λόγω της στενής σχέσης των δύο χωρών και της μεγάλης κλίμακας υποστήριξης της στην αμυντική βιομηχανική βάση της Ρωσίας», δεν αναφέρει το κείμενο.