Παρουσιάζεται μάλιστα ως διευθύνουσα σύμβουλος και ιδρύτρια εταιρείας, που ασχολείται με αποτίμηση και αγοραπωλησίες ακινήτων σε Γερμανία και κατεχόμενα.
Η 49χρονη, Εύα Κιούνζελ που βρίσκεται στο στόχαστρο των αρχών, για διερευνώμενη υπόθεση σφετερισμών, οδηγήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου, το οποίο διέταξε την τετραήμερη κράτησή της.
«Έχω ικανοποιηθεί ότι υπάρχει η αναγκαία μαρτυρία, που να δημιουργεί εύλογη υποψία ότι, έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα. Παραπέμπω στην πληροφόρηση που έλαβε η αστυνομία από πληροφοριοδότη και στην έρευνα που διενήργησε στις διαδικτυακές ιστοσελίδες και στο κτηματολογικό γραφείο Κερύνειας».
Η ομολογία της σε Κύπριο συνεπιβάτη
Στις 27 Ιουνίου, η 49χρονη ευρισκόμενη σε αεροσκάφος που εκτελούσε πτήση από τη Φρανκφούρτη προς τη Λάρνακα ανέφερε σε Ελληνοκύπριο συνταξιδιώτη της, ο οποίος καθόταν σε διπλανή θέση, ότι είναι κτηματομεσίτρια και πως εμπορεύεται ακίνητη περιουσία στα κατεχόμενα. Μάλιστα, του συστήθηκε με το όνομά της και φέρεται να του έδωσε και στοιχεία επικοινωνίας της σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φιλελεύθερου.
Ο Ελληνοκύπριος φέρεται να ρώτησε τη Γερμανίδα υπήκοο κατά πόσον είναι παράνομη αυτή η δραστηριότητα της, ωστόσο, η τελευταία δεν έδωσε καμία απάντηση. Αυτό το γεγονός κίνησε υποψίες στον συνταξιδιώτη της, ο οποίος έδρασε αμέσως κι ενώ βρισκόταν στο αεροσκάφος.
Συγκεκριμένα, ανέφερε λεπτομερώς τα πιο πάνω σε μέλος της Αστυνομίας που γνώριζε την ιδιότητά του και συμμετείχε στην ίδια πτήση. Του εξήγησε τι ακριβώς διαμείφθηκε μεταξύ του ιδίου και της 49χρονης και πως ο τρόπος που αντέδρασε, δηλαδή, να μην του δώσει καμία απάντηση στο ερώτημά του, τού προκάλεσε εύλογες υπόνοιες.
Το μέλος της Αστυνομίας πέρασε από το σημείο όπου βρισκόταν η Γερμανίδα υπήκοος, με τον Ελληνοκύπριο πληροφοριοδότη να του υποδεικνύει ποια είναι η 49χρονη.
Την περασμένη Τρίτη, ο εν λόγω αστυνομικός διαβίβασε τα όσα του ανέφερε ο πληροφοριοδότης στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Αρχηγείου Αστυνομίας. Με βάση τα στοιχεία και έρευνα που ακολούθησε σε μηχανογραφημένο σύστημα της αστυνομικής Δύναμης, επιβεβαιώθηκε η ταυτότητα της 49χρονης.
Ακολούθησαν εξετάσεις διαδικτυακά, αλλά και μέσω Επαρχιακού Κτηματολογικού Γραφείου και προέκυψαν ευρήματα, τα οποία ενίσχυσαν τις υποψίες ότι η Γερμανίδα υπήκοος πιθανόν να ασχολείται με παράνομη πώληση ακίνητης περιουσίας Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Σ’ αυτά τα ευρήματα βασίστηκε και το αίτημα του ΤΑΕ για έκδοση εντάλματος σύλληψης το οποίο και εκτελέστηκε την Κυριακή γύρω στις 3:20μ.μ. στο αεροδρόμιο Λάρνακας κι ενώ η ύποπτη ετοιμαζόταν να ταξιδέψει για τη Γερμανία.
Χθες, πάντως, στο Δικαστήριο όπου οδηγήθηκε για σκοπούς έκδοσης διατάγματος προσωποκράτησής της, η Γερμανίδα ανέφερε ότι δεν μπορεί να επικοινωνήσει σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα εκτός από τη μητρική της. Μάλιστα, η Επαρχιακός Δικαστής, Νικόλ Γρηγορίου, η οποία γνωρίζει γερμανικά, ρώτησε η ίδια την ύποπτη για να βεβαιωθεί γι’ αυτό. Η απάντηση της ύποπτης ήταν αρνητική, δηλαδή, ότι ομιλεί μόνο γερμανικά.
Να σημειωθεί ότι η εξέταση του αιτήματος της Αστυνομίας για έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης σε βάρος της ύποπτης, καθυστέρησε για κάποιες ώρες, λόγω αδυναμίας να εντοπιστεί μεταφραστής. Ένα πρόσωπο το οποίο είχε συνδράμει το έργο της Αστυνομίας προχθές, δεν ήταν σε θέση να παρευρεθεί στο Δικαστήριο. Έγιναν κι άλλες προσπάθειες για να εντοπιστεί μεταφράστρια, ωστόσο, δεν τελεσφόρησαν.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η διαδικασία που ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει στις 10:30, να ξεκινήσει τελικά τρεις ώρες αργότερα. Αν και ο συνήγορος υπεράσπισης της ύποπτης, Σωτήρης Αργυρού, είπε πως θα επιχειρήσει μέσω τεχνολογίας να μεταφράσει, εντούτοις, η Δικαστής Νικόλ Γρηγορίου ήθελε να διασφαλίσει ότι δεν θα παραβιαστούν τα συνταγματικά δικαιώματα της συλληφθείσας. Η διαδικασία διεκόπη τουλάχιστον δυο φορές για να βεβαιωθεί η Δικαστής ότι θα μεταφερθεί το περιεχόμενο του αστυνομικού όρκου στην ύποπτη και ότι είναι με τη σύμφωνο γνώμη της 49χρονης που θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία στα ελληνικά και χωρίς τη δυνατότητα ταυτόχρονης μετάφρασης.
Να σημειωθεί ότι ο δικηγόρος της 49χρονης και η Κατηγορούσα Αρχή είχαν συμφωνήσει προκειμένου το διάταγμα προσωποκράτησης να εκδοθεί για περίοδο 4 ημερών. Έτσι, λοιπόν, η διαδικασία ήταν σύντομη με τη Δικαστή να εγκρίνει και τυπικά το αίτημα.
Ο συνήγορος υπεράσπισης, Σωτήρης Αργυρού, ανέφερε ενώπιον της έδρας πως κατά τις εξετάσεις της Αστυνομίας αυτές τις τέσσερις ημέρες, θα ξεκαθαριστεί ότι η πελάτισσά του δεν έχει ανάμειξη με τα υπό διερεύνηση αδικήματα.
Μέχρι στιγμής, για την υπόθεση το ΤΑΕ Αρχηγείου έλαβε πέντε καταθέσεις, ενώ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν χθες ενώπιον της έδρας, θα ληφθούν ακόμη 45.
Η 49χρονη είναι ύποπτη για έξι αδικήματα. Πρόκειται για τα ακόλουθα:
- Συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος.
- Συνωμοσία προς καταδολίευση.
- Συνωμοσία προς διάπραξη πλημμελήματος.
- Δόλιες συναλλαγές σε ακίνητη περιουσία που ανήκει σε άλλον.
- Παράνομη κατοχή, νομή και χρήση γης εγγεγραμμένης σε άλλον.
- Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Μάστιγα ο σφετερισμός ελληνοκυπριακής γης
Η έτερη υπόθεση σφετερισμού ελληνοκυπριακής γης στα κατεχόμενα που απασχολεί την κυπριακή δικαιοσύνη είναι αυτή του 73χρονου Σιμόν Μιστριέλ Αϊκούτ. Ο τελευταίος μετά από απόφαση της Επαρχιακής Δικαστού, Νικόλ Γρηγορίου, θα τελεί ως υπόδικος μέχρι την πρώτη του εμφάνιση ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας στις 9 Σεπτεμβρίου. Η νεότερη εξέλιξη έχει να κάνει με έφεση που καταχώρισε η δικηγόρος του Μαρία Νεοφύτου. Το Εφετείο όρισε τη σημερινή ημέρα για αγορεύσεις. Για την Κατηγορούσα Αρχή στην υπόθεση εμφανίζεται η Αντιγόνη Μιχαήλ.
Ο Σιμόν Μιστριέλ Αϊκούτ αντιμετωπίζει συνολικά 124 κατηγορίες για υπόθεση σφετερισμού ελληνοκυπριακής γης στα κατεχόμενα. Αυτές αφορούν σε δόλιες συναλλαγές και παράνομη κατοχή και χρήσης γης σε σχέση με ακίνητη περιουσία στα κατεχόμενα που ανήκει σε αριθμό Ελληνοκυπρίων, καθώς και νομιμοποίησης εσόδων από τις εν λόγω παράνομες δραστηριότητες. Τα αδικήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπος είναι σοβαρά και σε περίπτωση καταδίκης του επισύρουν πολυετείς ποινές φυλάκισης.
Για την υπόθεση καταζητούνται ακόμη δυο πρόσωπα. Πρόκειται για τους δυο γιους του 73χρονου. Τον 51χρονο Αφίκ Γιάκοβ και τον 49χρονο Μάικλ Μιστριέλ Αϊκούτ. Και οι δυο παρουσιάζονται ως διευθυντές του ομίλου. Όπως και ο πατέρας τους, είναι κάτοχοι διαβατηρίων Ισραήλ και Πορτογαλίας. Το ΤΑΕ Αρχηγείου προσπαθεί να τους εντοπίσει.
Ο 73χρονος Σιμόν Μιστριέλ Αϊκούτ παρουσιάζεται σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ως ο ιδρυτής του ομίλου εταιρειών AFIK GROUP. Ο κατασκευαστικός αυτός οργανισμός άρχισε να υλοποιεί το έργο «Caesar Project».
Το έργο περιλάμβανε τις αναπτύξεις «Caesar Blue», «Caesar Beach», «Caesar Breeze», «Caesar Bay», «Caesar Cliff» και «Caesar Resort». Όλα αυτά σε τεμάχια γης στα Γαστριά, στην Ακανθού, στον Άγιο Αμβρόσιο Κερύνειας και στο Τρίκωμο.
Οι φερόμενοι σφετεριστές διαφήμιζαν ότι πώλησαν πάνω από 5.000 μονάδες στο Τρίκωμο (από 50.000 ευρώ και πάνω η αγορά διαμερίσματος) και 220 στο Μπογάζι Αμμοχώστου, αλλά και ότι ο όμιλος Afik υλοποίησε ή δρομολόγησε τουλάχιστον οκτώ τέτοια έργα με συνολικά πέραν των 8.600 τουριστικών μονάδων.