Τα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας στο Πακιστάν είναι από τα μεγαλύτερα ποσοστά στον κόσμο - Πολλά παιδιά θα είχαν σωθεί αν είχαν πρόσβαση σε μητρικό γάλα
Λίγο πριν αρχίσει κανονικά τη λειτουργία της, μια τράπεζα μητρικού γάλακτος στο Πακιστάν αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία της γιατί οι μουσουλμάνοι κληρικοί που είχαν δώσει την άδεια τους έβαλαν νέους όρους.
Η τράπεζα, που θα λειτουργούσε στο Καράτσι και θα ήταν η πρώτη στη χώρα, συγκέντρωνε μητρικό γάλα για μητέρες που δεν είναι σε θέση να θηλάσουν κανονικά τα μωρά τους, για παράδειγμα επειδή πάσχουν οι ίδιες από κάποια ασθένεια ή γιατί αυτά είναι πρόωρα.
Ωστόσο, μέσα στον Ιούνιο η τράπεζα έκλεισε πριν καν διαθέσει μητρικό γάλα σε όσες μητέρες το είχαν ανάγκη.
Οι γιατροί της τράπεζας εργάζονταν για την υλοποίηση του έργου εδώ και περίπου έναν χρόνο, ενώ ήταν σε συνομιλίες με τους κληρικούς για οκτώ μήνες.
Η αιτία για το κλείσιμο, όπως σημειώνει ο Guardian, είναι η απόσυρση της συγκατάθεσης που είχαν αρχικά δώσει μουσουλμάνοι κληρικοί.
Όλες οι αντιρρήσεις που είχαν φέρει είχαν οι κληρικοί είχαν διευθετηθεί, ωστόσο πριν από μερικές εβδομάδες έφεραν νέες αντιρρήσεις που έκαναν τη λειτουργία της τράπεζας σχεδόν αδύνατη.
Στη διδασκαλία του Ισλάμ, αν ένα μωρό θηλάζει από γυναίκα που δεν είναι η βιολογική του μητέρα, στο μέλλον δεν επιτρέπεται να παντρευτεί τα παιδιά αυτής της γυναίκας.
Εν τω μεταξύ, οι υπεύθυνοι της τράπεζας έλεγαν ότι, αν και επιτρέπεται η ανάμειξη γάλακτος από διαφορετικές μητέρες, αυτοί θα έδιναν σε κάθε μωρό γάλα μόνο από μία γυναίκα.
Περίπου ένα εκατομμύριο από τα 15 εκατομμύρια παιδιά που γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν από επιπλοκές, πολλές από τις οποίες θα είχαν αποτραπεί αν είχαν πρόσβαση σε τράπεζες μητρικού γάλακτος.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ στο Πακιστάν όπου η βρεφική θνησιμότητα είναι 42 στα 1.000 παιδιά, ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά στον κόσμο. Παράλληλα μόλις μία στις δύο μητέρες δίνουν στα παιδιά τους μόνο μητρικό γάλα, ποσοστό που είναι μικρότερο από γειτονικές χώρες.