Όσο οι σχέσεις Τουρκίας-Πακιστάν και Ελλάδας-Ινδίας ενισχύονται, η Ισλαμαμπάντ ξεκίνησε να αναβαθμίσει τα μαχητικά τύπου JF-17 Thunder της πακιστανικής πολεμικής αεροπορίας για να μπορούν να αναλαμβάνουν πυρηνικές αποστολές.
Νέες Απειλές για Ινδία Αλλά και Ελλάδα
Το Πακιστάν ποτέ δεν σταμάτησε να έχει πυρηνικές φιλοδοξίες και τώρα φαίνεται πως το μαχητικό JF-17 πρωταγωνιστεί στις νέες ατομικές βλέψεις της χώρας.
Συγκεκριμένα το εν λόγω μαχητικό αεροσκάφος, το οποίο αναπτύχθηκε από κοινού από την Κίνα και το Πακιστάν, αποτελεί εδώ και καιρό επίκεντρο πολλών αναφορών περί πιθανού εξοπλισμού του με πυρηνικά όπλα. Μία νέα φωτογραφία επιβεβαιώνει αυτές τις φήμες, αφού δείχνει ένα JF-17 εξοπλισμένο με τακτικούς πυρηνικούς πυραύλους.
Σήμερα η Ισλαμαμπάντ διαθέτει μόνο έναν πύραυλο κρουζ εναέριας εκτόξευσης (ALCM) που μπορεί να εξοπλιστεί με πυρηνική κεφαλή. Αυτός ο πύραυλος ονομάζεται RAAD I και μέχρι πρότινος μπορούσε να τοποθετηθεί μόνο σε μαχητικά τύπου Mirage III και Mirage V της πακιστανικής πολεμικής αεροπορίας. Τώρα όμως που το κράτος σκοπεύει να αποσύρει μία για πάντα αυτούς τους παλαιούς τύπους αεροσκαφών, επιτάχυνε το πρόγραμμα ενσωμάτωσης του πυραύλου στο νέο μαχητικό JF-17. Έτσι το JF-17 θα μπορεί να αναλαμβάνει πλέον και πυρηνικές αποστολές, αντικαθιστώντας πλήρως τα προηγούμενα πακιστανικά αεροσκάφη.
Σύμφωνα με ειδικούς, αυτό που πρέπει να ανησυχεί τους εχθρούς της Ισλαμαμπάντ είναι το γεγονός ότι οι Πακιστανοί τοποθέτησαν στο JF-17 μία εκσυγχρονισμένη έκδοση του πυραύλου RAAD I, ονόματι RAAD II. Δεν γνωρίζουμε πολλές πληροφορίες για αυτήν την έκδοση ή τις δυνατότητές της, ωστόσο εκτιμάται πως πρόκειται για ένα πολύ επικίνδυνο οπλικό σύστημα.
Με την σειρά του το JF-17 αποτελεί σήμερα την ραχοκοκαλιά του εναέριου στόλου του Πακιστάν, όπως επίσης και το πιο επιτυχημένο αμυντικό προϊόν της χώρας αφού εξάγεται σε διάφορους ξένους πελάτες. Είναι ένα μονοκινητήριο, ελαφρύ μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων με κινεζική άτρακτο, δυτικά ηλεκτρονικά και ρωσικό κινητήρα. Από το 2009 μέχρι και σήμερα η πακιστανική αεροπορία έχει λάβει περίπου 120 JF-17 σε εκδόσεις Block I και Block II.
Για την Ελλάδα ανησυχητικό και ιδιαίτερα επικίνδυνο θα ήταν ένα σενάριο πυρηνικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν, αφού ένας τακτικός πυρηνικός πύραυλος εναέριας εκτόξευσης στα χέρια της Άγκυρας θα απειλούσε σημαντικά την χώρα μας. Ωστόσο, αδιαμφισβήτητα αυτός που πρέπει να ανησυχεί περισσότερο από όλους σήμερα είναι η Ινδία, η οποία συνορεύει με το Πακιστάν και ανταλλάσσουν συχνά απειλές.
Αναφορικά με το πόσο πιθανό είναι ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δηλαδή την μεταφορά πυρηνικής τεχνολογίας από το Πακιστάν στην Τουρκία, είναι σίγουρο πως ένα τέτοιο σενάριο θα αύξανε ανεπανόρθωτα το χάσμα Δύσης-Τουρκίας. Οι κυρώσεις θα ήταν πρωτοφανείς, ωστόσο υπήρχαν φήμες στο παρελθόν που μιλούσαν πράγματι για πυρηνική συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών. Δεδομένων όλων αυτών, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τελείως αυτό το εφιαλτικό σενάριο.