Πολλοί άνθρωποι από όλη τη νότια Ισπανία πρόκειται να κατέβουν στους δρόμους της Μάλαγας, ώστε να διαδηλώσουν κατά του μαζικού τουρισμού, αυτό το Σάββατο 29 Ιουνίου. Πρόκειται για άλλη μία διαδήλωση που είναι μέρος των κινητοποιήσεων, οι οποίες διεξάγονται από κατοίκους πόλεων που αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς για τους τουρίστες, όπως είναι η Γρανάδα και η Σεβίλλη.
Η Μάλαγα πρόκειται να πλημμυρίσει από κατοίκους που είναι δυσαρεστημένοι από τις επιπτώσεις του υπερτουρισμού, όπως έγινε νωρίτερα αυτό το μήνα σε άλλες τουριστικές τοποθεσίες, όπως στη Μαγιόρκα, τις Βαλεριάδες νήσους, ενώ άλλη μια διαδήλωση έχει προγραμματιστεί για μια εβδομάδα αργότερα στη Βαρκελώνη.
«Ξεχειλίζει» από τουρίστες η Ισπανία- Μη βιώσιμη η κατάσταση για τους ντόπιους
Με τον αριθμό των επισκεπτών στην Ισπανία να αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια φέτος – αριθμός υπερδιπλάσιος του πληθυσμού της χώρας- πολλοί είναι αυτοί που πλέον πιστεύουν πως η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο.
Πολλά είναι τα παράπονα των πολιτών της Ισπανίας, που αφορούν ακόμα και στον κορεσμό του δημόσιου χώρου και των εγκαταστάσεων, όπως είναι τα ΜΜΜ, μέχρι και η εξαφάνιση των τοπικών επιχειρήσεων. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η στέγαση, καθώς οι δημοφιλείς αστικές περιοχές έχουν γίνει πλέον «απλησίαστες» και πολλά από τα σπίτια έχουν μετατραπεί σε τουριστικά καταλύματα, εκτοπίζοντας ουσιαστικά τους ντόπιους. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται εδώ και χρόνια στις μεγάλες ισπανικές πόλεις, όπως χαρακτηριστικά η Βαρκελώνη, αλλά και η ίδια η Μάλαγα, στην οποία θα φιλοξενηθεί η επικείμενη διαδήλωση.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο your.rentals.com, η αγορά στον τομέα ενοικιαζόμενων και καταλυμάτων βραχυπρόθεσμης ενοικίασης στην Ισπανία αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,67% για την περίοδο 2023-2027, με αποτέλεσμα ο όγκος της αγοράς να ανέλθει σε 3,8 δισ. ευρώ το 2027.
Δεν μπορούν να πληρώσουν ενοίκιο στην ίδια τους την πόλη
Ακόμα και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία τουρισμού αντιμετωπίζουν τις συνέπειες του υπερτουρισμού, καθώς «δεν μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο στην ίδια τους την πόλη. «Όσο η στέγαση θεωρείται εμπορεύσιμο περιουσιακό στοιχείο, δεν θα υπάρχει λύση», δήλωσε στον Guardian ο Curro Machuca από την ένωση ενοικιαστών της Μάλαγα. «Πιστεύουμε ότι η στήριξη της οικονομίας της Μάλαγα στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού δεν είναι βιώσιμη και πρέπει να αλλάξει», συνεχίζει.
Η Olalla Luque Colmenero από την οργάνωση Albayzín Habitable (κάντε την Αλμπαϊθίν βιώσιμη- σε ελεύθερη μετάφραση) στη Γρανάδα, η οποία κάνει εκστρατεία για την ιστορική συνοικία Αλμπαϊθίν της πόλης, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, δήλωσε ότι οι κάτοικοι είναι το κλειδί για την περιοχή. «Δεν αφορά μόνο την αρχιτεκτονική. Οι άνθρωποι και οι παραδόσεις είναι επίσης είδος κληρονομιάς, το οποίο χάνουμε (με τον υπερτουρισμό)». «Ο τουρισμός είναι σημαντικός για την πόλη, αλλά αυτό στο οποίο έχουμε αντίρρηση είναι ο τουρισμός που διώχνει τους ανθρώπους από τα σπίτια τους», προσθέτει.
Ο δήμαρχος της Βαρκελώνης, Jaume Collboni, την περασμένη εβδομάδα έγινε πρωτοσέλιδο, όταν ανακοίνωσε ότι οι άδειες για τα 10.000 νόμιμα τουριστικά διαμερίσματα της πόλης δεν θα ανανεωθούν, μόλις έρθει η λήξη τους το 2028.
Οι κάτοικοι της Μαγιόρκα έδιωξαν τους τουρίστες από την παραλία
Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι ντόπιοι στη Μαγιόρκα, εξαγριωμένοι από τον υπερτουρισμό, αποφάσισαν να εμποδίσουν την πρόσβαση των τουριστών στην παραλία του νησιού στον όρμο Caló des Moro.
Βίντεο που δημοσίευσε η Daily Mail δείχνει μία γυναίκα να κάθεται απέναντι από το μονοπάτι που οδηγεί στον ιδιαίτερα δημοφιλή όρμο , την ώρα που ένας ντόπιος φώναζε στους τουρίστες: «φύγετε, φύγετε, φύγετε!».
«Οι τουρίστες έχουν καταλάβει την παραλία… για μια ημέρα, θα την απολαύσουμε», φαίνεται να λέει ένας άλλος κάτοικος, με μακριά μαλλιά και τατουάζ, πριν κάνει νόημα στους δυσαρεστημένους τουρίστες να φύγουν.