Ο δεύτερος στην ιεραρχία των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Κορέας επέκρινε τις ΗΠΑ για τη διευρυνόμενη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας, όπως μεταδίδει το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων (KCNA)., σύμφωνα με το κρατικό μέσο KCNA, όπως επικαλείται το Sky News .
Ο Πακ Γιονγκ Τσον, ένας από τους κορυφαίους στρατιωτικούς αξιωματούχους της Βόρειας Κορέας, δήλωσε ότι η Ρωσία πλέον έχει «το δικαίωμα να επιλέξει κάθε είδους αντίποινα γιαυτό», προσθέτοντας ότι εάν η Ουάσιγκτον συνεχίσει να ωθεί την Ουκρανία προς έναν «πόλεμο αντιπροσώπων» κατά της Ρωσίας, τότε θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ καίρια απάντηση από τη Μόσχα και σίγουρα έναν «νέο παγκόσμιο πόλεμο».
Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα ανησυχούν όλο και περισσότερο από την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας και τις κατηγόρησαν ότι παραβιάζουν τους διεθνείς νόμους μέσω του εμπορίου όπλων.
Ο Πακ συμπλήρωσε ότι η Βόρεια Κορέα θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό του λαού και των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας «στον αγώνα για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων» τους.
Η Ρωσία φέρεται να έλαβε περίπου 1,6 εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού από τη Βόρεια Κορέα μεταξύ Αυγούστου και Ιανουαρίου, όπως ανέφερε το Σάββατο η Washington Post.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κιμ Γιονγκ Ουν υπέγραψαν σύμφωνο κατά την επίσκεψη του Πούτιν στην Πιονγκγιάνγκ την περασμένη εβδομάδα, δεσμεύοντας κάθε πλευρά να παράσχει άμεση στρατιωτική βοήθεια στην άλλη σε περίπτωση επίθεσης.
Στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Βόρεια Κορέα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξύπνησε μνήμες του συμφώνου ασφαλείας του 1961 μεταξύ ΕΣΣΔ και Βόρειας Κορέας.
Ένα αντίγραφο της σημερινής συνθήκης που δημοσίευσε η Βόρεια Κορέα απαριθμούσε ρητά τη συνεργασία στην «ειρηνική πυρηνική ενέργεια», ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο NBC News ότι η Ρωσία θα παρέχει επίσης τεχνολογία για να βοηθήσει το πρόγραμμα ατομικών υποβρυχίων της Βόρειας Κορέας.
«Η συνθήκη που υπέγραψε ο Πούτιν με τον Κιμ Γιονγκ Ουν ήταν μια επιστροφή στον ψυχρό πόλεμο, αλλά φυσικά στον ψυχρό πόλεμο η Βόρεια Κορέα δεν είχε πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Δρ Έντουαρντ Χάουελ, συνεργάτης του βρετανικού ιδρύματος Chatham House, και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Σίγουρα η συνεργασία δύο πυρηνικών δυνάμεων είναι εξαιρετικά ανησυχητική για τη Δύση, ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται η βρετανική The Guardian, το εύρος υποστήριξης για το στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας θα παραμείνει πιθανότατα περιορισμένο, εν μέρει επειδή η Ρωσία είναι επιφυλακτική για την ανταλλαγή ευαίσθητης τεχνολογίας και επίσης επειδή η Μόσχα ήταν παραδοσιακά ανήσυχη για τα ατομικά όπλα της Πιονγκγιάνγκ.
Μερικές από τις πιο ανησυχητικές πτυχές της συμφωνίας είναι πιο… συμβατικές, όπως αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα. Το αυξανόμενο εμπόριο όπλων μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσε να ενθαρρύνει τη Βόρεια Κορέα και να περιπλέξει τον δυτικό πολεμικό σχεδιασμό σε περίπτωση ανοιχτής σύγκρουσης στη κορεατική χερσόνησο.
Σήμερα, η Ρωσία εμπλέκεται σε έναν πόλεμο στην Ουκρανία στον οποίο ο Πούτιν έχει θέσει ως προτεραιότητά του την εξωτερική πολιτική και μια πυρηνική Βόρεια Κορέα έχει γίνει μια κρίσιμη γραμμή πυρομαχικών για τον στρατό του.
Ο άμεσος στόχος του Πούτιν είναι να αναπτύξει μια συνεργασία που έχει παραδώσει εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού, καθώς και βαλλιστικούς πυραύλους, που χρειάζονται απεγνωσμένα για τον πόλεμό του στην Ουκρανία.
Ωστόσο, οι ρίζες της σχέσης τους πηγαίνουν βαθύτερα: οι δύο ηγέτες έχουν ευθυγραμμιστεί σε έναν αυξανόμενο αντιδυτικό συνασπισμό και φαίνονται ολοένα και πιο ασυγκράτητοι από τις δυτικές απειλές.