Κόσμος

Λωρίδα της Γάζας: O OHE προειδοποιεί για περιβαλλοντική καταστροφή

Η προειδοποίηση έρχεται από έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP), σύμφωνα με την οποία ο πόλεμος ακύρωσε τις προηγούμενες προόδους στις υποδομές αφαλάτωσης νερού και βιολογικού καθαρισμού, την αποκατάσταση των παράκτιων υγρότοπων και τις εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας.

Οι υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού έχουν καταστραφεί σχεδόν πλήρως, εκτιμά η έκθεση. Οι εκρήξεις έχουν δημιουργήσει περίπου 39 εκατομμύρια τόνους χαλασμάτων, με κάθε τετραγωνικό μέτρο εδάφους να έχει καλυφθεί από μπάζα 107 κιλών. Η ποσότητα αυτή είναι πενταπλάσια από τα συντρίμμια που άφησε πίσω της η μάχη της Μοσούλης στο Ιράκ το 2017, αναφέρουν οι ερευνητές του UNEP.

«Όλα αυτά προκαλούν σοβαρές βλάβες στην ανθρώπινη υγεία, την επισιτιστική ασφάλεια και την αντοχή της Γάζας» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters η εκτελεστική διευθύντρια του UNEP Ίνγκερ Άντερσεν.

H Λωρίδα της Γάζας υπέφερε λόγω των συγκρούσεων και της υψηλής πληθυσμιακής πυκνότητας ακόμα και πριν την έναρξη της τελευταίας σύρραξης στις 7 Οκτωβρίου.

Η έκθεση του UNEP έρχεται τώρα να προστεθεί στις ανησυχίες για ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Το 92% του νερού στη Λωρίδα της Γάζας θεωρείται ακατάλληλο για κατανάλωση

«Η κατανόηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του πολέμου αποτελεί μεγάλη πρόκληση» δήλωσε ο Ίγκαν Ντάρμπισαϊρ, ερευνητής του μη κερδοσκοπικού Conflict and Environment Observatory στη Βρετανία. «Οι επιπτώσεις δεν θα γίνουν αισθητές μόνο σε τοπικό επίπεδο, εκεί όπου διεξάγεται η μάχη, αλλά μπορεί να επεκταθούν ή να γίνουν αισθητές σε παγκόσμια κλίμακα μέσω των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου» είπε.

Η έκθεση του UNEP διενεργήθηκε έπειτα από αίτημα που υπέβαλε τον Δεκέμβριο η Παλαιστινιακή Αρχή Περιβαλλοντικής Ποιότητας για απολογισμό της περιβαλλοντικής βλάβης. O UNEP αναλαμβάνει την παροχή βοήθειας για τον έλεγχο της ρύπανσης σε περιοχές που πλήττονται από ένοπλες συγκρούσεις ή τρομοκρατικές ενέργειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λόγω των περιορισμών πρόσβασης και τους κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων, η υπηρεσία του ΟΗΕ δεν μπόρεσε να συλλέξει επιτόπιες μετρήσεις και βασίστηκε σε δορυφορικά δεδομένα, παλαιστινιακές τεχνικές υπηρεσίες και εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις ζημιές του πολέμου.

Τα Παλαιστινιακά Εδάφη αντιμετώπιζαν εδώ και χρόνια προβλήματα στην ποιότητα και τη διαθεσιμότητα νερού, με το 92% του νερού στη Λωρίδα της Γάζας να θεωρείται ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.

Η ισραηλινή εισβολή επιδείνωσε την κατάσταση και οδήγησε στην καταστροφή και των πέντε μονάδων βιολογικού καθαρισμού που λειτουργούσαν στην περιοχή.

Σημαντικές ήταν επίσης οι επιπτώσεις σε εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας. Η Γάζα είχε μια από τις υψηλότερες πυκνότητες φωτοβολταϊκών στη στέγη σε παγκόσμιο επίπεδο. Μεγάλο μέρος έχει καταστραφεί με τον κίνδυνο διαρροής βαρέων μετάλλων και άλλων ρύπων από τα σπασμένα πάνελ.

Έπειτα από μια εβδομάδα ανακωχής τον Νοέμβριο, επανειλημμένες προσπάθειες για εκεχειρία έχουν αποτύχει, με τη Χαμάς να απαιτεί την πλήρη αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Γάζα και τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να αρνείται να σταματήσει την επιχείρηση πριν απελευθερωθούν οι ισραηλινοί όμηροι και διαλυθεί η Χαμάς.

Όπως σχολίασε ο Ντάρμπισαϊρ, βλέποντας την κλίμακα της περιβαλλοντικής βλάβης, «κατά τη γνώμη μου μεγάλες περιοχές της Γάζας δεν θα επανέλθουν σε ασφαλή κατάσταση σε διάστημα μιας γενιάς, ακόμα και με απεριόριστους πόρους και θέληση».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ