Τα έργα - μέρος μιας συλλογής του μουσείου Kunsthaus της Ζυρίχης - είναι μερικών από τους πιο αναγνωρισμένους καλλιτέχνες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Κλοντ Μονέ και του Βίνσεντ Βαν Γκονγκ.
Εδώ και καιρό υπάρχουν υποψίες σχετικά με την προέλευση των έργων της συλλογής Εμίλ Μπουρλέ - που πήρε το όνομά της από έναν γερμανικής καταγωγής έμπορο όπλων, ο οποίος έκανε την περιουσία του κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κατασκευάζοντας και πουλώντας όπλα στους Ναζί.
Τα έργα τέχνης που βρίσκονται υπό διερεύνηση είναι τα εξής: Κήπος του Μονέ στο Ζιβερνί του Κλοντ Μονέ, Πορτρέτο του Γλύπτη Λουί Ζοζέφ του Γκυστάβ Κουρμπέ, Ζορζ Ανρί Μανιουέλ του Ανρί Τουλούζ Λοτρέκ , Ο παλιός πύργος του Βίνσεντ Βαν Γκονγκ και η Ορεινή διαδρομή του Πολ Γκογκέν.
Ένα έκτο έργο της συλλογής, το Λα Σουλτάν του Εντουάρ Μανέ, έχει επίσης τεθεί υπό περαιτέρω έλεγχο.
«Λόγω των συνολικών ιστορικών συνθηκών που σχετίζονται με την πώληση, το Ίδρυμα είναι διατεθειμένο να προσφέρει μια οικονομική συνεισφορά στην περιουσία του Μαξ Σίλμπερμπεργκ σε σχέση με την τραγική μοίρα του πρώην ιδιοκτήτη», ανέφερε το Ίδρυμα Μπουρλέ.
Ο Σίλμπερμπεργκ ήταν ένας Γερμανοεβραίος βιομήχανος του οποίου η εκτεταμένη συλλογή έργων τέχνης πωλήθηκε σε αναγκαστικούς πλειστηριασμούς από τους Ναζί. Πιστεύεται ότι δολοφονήθηκε στο ναζιστικό στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung, υπήρξε συζήτηση σχετικά με το αν ο Σίλμπερμπεργκ αναγκάστηκε να πουλήσει τη Λα Σουλτάν ή αν το έκανε ελεύθερα για οικονομικούς λόγους.
Ο Εμίλ Μπουρλέ ήταν Ελβετός βιομήχανος γερμανικής καταγωγής.
Περισσότερες από 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας, συμφώνησαν νωρίτερα φέτος με νέες βέλτιστες πρακτικές του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της ναζιστικής λεηλατημένης τέχνης.
Εκδόθηκαν με αφορμή την 25η επέτειο των Αρχών της Διάσκεψης της Ουάσινγκτον του 1998, η οποία καθόρισε μια σειρά αρχών με στόχο την αποκατάσταση των αντικειμένων που είτε εκλάπησαν είτε πουλήθηκαν με τη βία.
Ο Στιούαρτ Άιζενστατ, ειδικός σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ολοκαυτώματος, δήλωσε κατά την ανακοίνωση των βέλτιστων πρακτικών τον Μάρτιο ότι εκτιμάται ότι «πάνω από 100.000 από τους 600.000 πίνακες ζωγραφικής και πολύ περισσότερα από τα εκατομμύρια βιβλία, χειρόγραφα, τελετουργικά θρησκευτικά αντικείμενα και άλλα πολιτιστικά αντικείμενα που έχουν κλαπεί δεν έχουν επιστραφεί ποτέ».
Μέχρι το θάνατό του το 1956, ο Μπουρλέ συγκέντρωσε μια συλλογή περίπου 600 έργων τέχνης. Μεγάλο αριθμό από αυτά διαχειρίζεται το Ίδρυμα Μπιούχρλε και εκτίθενται στο Kunsthaus στο πλαίσιο ενός 20ετούς δανεισμού.
Τα υπόλοιπα λέγεται ότι βρίσκονται στα σπίτια των επιζώντων συγγενών του Μπουρλέ.