Στις 6 Ιουνίου φέτος, στους αιθέρες πάνω από την αεροπορική βάση Ράμστεϊν περισσότερα από 30 νατοϊκά μαχητικά αεροσκάφη ενεπλάκησαν σε μία άσκηση που διήρκησε ολόκληρη την ημέρα. Σε αυτήν κάποια από τα πιο προηγμένα μαχητικά του πλανήτη «μονομάχησαν» για να εξασκηθούν οι πιλότοι και να συγκεντρώσουν οι αεροπορίες χρήσιμες πληροφορίες.
Rafale Έναντι Eurofighter
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες μονομαχίες έλαβε χώρα μεταξύ του γαλλικού μαχητικού Rafale της Dassault και του ευρωπαϊκού μαχητικού Eurofighter Typhoon. Πρόκειται για 2 αεροσκάφη 4,5 γενιάς που σημειώνουν επιτυχία στην παγκόσμια αγορά μαχητικών.
Η άσκηση περιλάμβανε 37 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων και άλλων μαχητικών 4ης και 5ης γενιάς. Typhoon και Rafale κονταροχτυπήθηκαν σε υψόμετρα που ξεπερνούσαν τα 10 χιλιάδες πόδια, όσο Ελλάδα και Ινδία παρακολουθούσαν με τα μάτια ανοιχτά.
Φυσικά δεν αναφέρουμε τυχαία την χώρα μας και την Ινδία. Η Τουρκία έχει εκφράσει επανειλημμένα την πρόθεσή της να αποκτήσει μαχητικά Eurofighter και το μόνο που την αποτρέπει είναι το βέτο που ασκεί η Γερμανία με το δικαίωμα που διαθέτει ως ένας από τους παραγωγούς της πλατφόρμας. Από την άλλη το Νέο Δελχί έχει παραγγείλει πολλά Rafale από το Παρίσι και μελετά την απόκτηση Eurofighter για το προσεχές μέλλον. Έτσι, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ινδία ενδιαφέρονται να μάθουν ποιο μαχητικό είναι ανώτερο στα σενάρια αερομαχίας.
Η νατοϊκή άσκηση σχεδιάστηκε έτσι ώστε να δοκιμαστούν οι δυνατότητες όλων των μαχητικών σε προσομοιωμένες αερομαχίες, παρέχοντας όπως προαναφέραμε πολύτιμη εμπειρία στους πιλότους και επιδεικνύοντας την ισχύ του κάθε αεροσκάφους. Εκτός από Rafale και Typhoon, στην άσκηση συμμετείχαν F-35 από τις ΗΠΑ, την Βρετανία, την Ολλανδία και την Νορβηγία.
Αν και δεν έγιναν δημόσια γνωστά τα αποτελέσματα των αερομαχιών στην άσκηση, η σύγκριση του Dassault Rafale με το Eurofighter Typhoon είναι μία σύγκριση που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια, από τότε που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά τα μαχητικά. Στα χαρτιά τουλάχιστον τα 2 αυτά αεροσκάφη είναι πολύ κοντά: έχουμε να κάνουμε με δύο μαχητικά 4,5 γενιάς που αποτελούν αξιόπιστες πλατφόρμες πολλαπλών ρόλων.
Η κύρια διαφορά τους είναι στον σχεδιασμό. Το Rafale σχεδιάστηκε ως ένα αεροσκάφος ικανό να επιχειρεί από αεροπλανοφόρα και να παραδίδει πυρηνικά όπλα. Ως αποτέλεσμα, επιδεικνύει μέγιστη σταθερότητα σε πολύ χαμηλές ταχύτητες, σε αντίθεση με το Eurofighter που σχεδιάστηκε βάσει διαφορετικής φιλοσοφίας και κατ' επέκταση επιδεικνύει μέγιστη αποδοτικότητα σε μεγάλα υψόμετρα και με υπερηχητικές ταχύτητες.