Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε σχέδιά της να εισέλθει στον τομέα της στρατιωτικής βιομηχανίας εξαιτίας της αύξησης των αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη.
«Στρατικοποιείται» η Lufthansa
Πιο συγκεκριμένα, ο διευθύνοντας σύμβουλος (CEO) της θυγατρικής εταιρείας Lufthansa Technik (LHT) της Lufthansa, Σόρεν Σταρκ, δήλωσε σε συνέντευξή του με μία γερμανική επιχειρηματική εφημερίδα πως η εταιρεία του σκοπεύει να επεκταθεί στον τομέα του στρατιωτικού εξοπλισμού. Μέχρι στιγμής η LHT με έδρα το Αμβούργο δραστηριοποιούνταν μόνο στην συντήρηση πολιτικών αεροσκαφών και κάποιων συγκεκριμένων μοντέλων αεροσκαφών της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας.
Ο ίδιος δήλωσε συγκεκριμένα πως «θέλουμε να εργαστούμε σε συστήματα που μεταφέρουν στρατιωτικά όπλα», προσθέτοντας πως το βήμα αυτό θα ανοίξει μία νέα σελίδα για την εταιρεία.
«Αν και αυτό θα είναι κάτι καινούργιο για εμάς, η κατανόηση και υποστήριξη νέων αεροσκαφών και τεχνολογιών αποτελούν εδώ και χρόνια στοιχεία του DNA της Lufthansa Technik» τόνισε ο Σταρκ.
Ο διευθύνοντας σύμβουλος της θυγατρικής είπε πως η εταιρεία του μπορεί να ολοκληρώσει εργασίες πέρα της συντήρησης κα επισκευής αεροσκαφών.
Είπε συγκεκριμένα πως «μπορούμε να εκτελέσουμε τροποποιήσεις σε αεροπλάνα τύπου Boeing 737 και αεροσκάφη τύπου E-7 του ΝΑΤΟ στο Αμβούργο σε στενή συνεργασία με τον στρατό».
Προς υπεράσπισή του έναντι των αναφορών ότι η Lufthansa Technik θέλει απλά να εκμεταλλευτεί την γεωπολιτική κρίση για να κερδοφορήσει, ο Σταρκ είπε πως η εταιρεία αποφάσισε να εισέλθει στον τομέα της στρατιωτικής βιομηχανία πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
«Είμαστε φυσικά αισιόδοξοι πως μπορούμε να παράσχουμε καλύτερη υποστήριξη στην γερμανική πολεμική αεροπορία και στους εταίρους της» δήλωσε ο Γερμανός, προσθέτοντας πως «ο επιθετικός πόλεμος που ξεκίνησε η Ρωσία έναντι της Ουκρανίας δείχνει πως ο στρατός της Γερμανίας πρέπει να είναι έτοιμος για δράση και πιστεύω πως μπορούμε να συνδράμουμε σε αυτό».
Στο άμεσο μέλλον, το πλάνο της Lufthansa Technik είναι να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα 100 δισεκατομμυρίων ευρώ του Βερολίνου για ενίσχυση του γερμανικού στρατού μετά τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Παράλληλα, η εταιρεία αιτήθηκε να αναλάβει την συντήρηση και επισκευή των 30 μαχητικών F-35 και των 60 μεταγωγικών ελικοπτέρων Boeing που παρήγγειλε η Γερμανία από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, η Lufthansa Technik θα «στρατικοποιηθεί», δηλαδή θα εργάζεται κυρίως για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις και ίσως μελλοντικά με άλλους ευρωπαϊκούς στρατούς.