Οι αρχαιολόγοι επανεξέτασαν μια μυστηριώδη ταφή από γρανίτη που βρέθηκε κάτω από το δάπεδο ενός θρησκευτικού κέντρου στην ανατολική-κεντρική Αίγυπτο, διαπιστώνοντας ότι ανήκε στον Ramesses II. Ονομάστηκε Ραμσής ο Μέγας, η βασιλεία του από το 1279 έως το 1213 π.Χ. είδε κολοσσιαία αγάλματα και κτίρια να στηθούν σε αυτό που χαρακτηρίστηκε ως η τελευταία κορυφή της αυτοκρατορικής δύναμης της Αιγύπτου.
Όπως αναφέρει η Daily Mail, αρχικά βρέθηκαν στη σαρκοφάγο τα λείψανα ενός αρχιερέα, αφού είχε ξαναχρησιμοποιηθεί ως χώρος ταφής.
Ο αιγυπτιολόγος Frédéric Payraudeau, δάσκαλος και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στη Γαλλία, έκανε την ανακάλυψη τον Μάιο.
Προσδιόρισε ότι η πέτρα, μήκους πέντε ποδιών και πάχους τριών ιντσών, περιείχε μια παραβλεφθείσα γκραβούρα που έγραφε «του ίδιου του Ραμσή Β'», σύμφωνα με μεταφρασμένη δήλωση από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας.
«Όταν διάβασα αυτά τα αποτελέσματα, με κυρίευσε η αμφιβολία. Ρώτησα τον Αμερικανό συνάδελφό μου αν μπορούσα να ξαναμελετήσω τον φάκελο, κάτι που αποδέχτηκε δεδομένης της πολυπλοκότητας αυτής της υπόθεσης», είπε ο Payraudeau.
«Οι συνάδελφοί μου πίστευαν ότι το καρτούζι που προηγήθηκε η λέξη «βασιλιάς» όριζε τον αρχιερέα Menkheperre που κυβερνούσε τη νότια Αίγυπτο γύρω στο 1000 π.Χ.
«Ωστόσο, αυτό το φυσίγγιο χρονολογείται από την προηγούμενη γκραβούρα και επομένως όρισε τον πρώτο του ιδιοκτήτη».
Συνέχισε να εξηγεί ότι στη σαρκοφάγο υπήρχαν επίσης γκραβούρες του Βιβλίου των Πυλών, μιας μυητικής ιστορίας που προοριζόταν για βασιλιάδες την εποχή του Ραμσή.