Κόσμος

Μπαρζάν Ματζίντ-«Σκορπιός»: O πιο καταζητούμενος λαθρέμπορος ανθρώπινων ψυχών

Οι Κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας έφτασαν σε ένα συγκεκριμένο σπίτι στην Σουλεϊμανίγια, λίγο πριν ξημερώσει η χθεσινή Δευτέρα και ακροβολίστηκαν άμεσα στον χώρο κλείνοντας όλες τις πιθανές εξόδους διαφυγής. Το στίγμα της κατοικίας που πιθανότατα τους είχαν δώσει η NCA (Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης Εγκλήματος) της Βρετανίας και η Ιντερπόλ ήταν πολύ ακριβές.

Λίγο μετά τις επτά το πρωί, ένας ελαφρά αξύριστος άνδρας βγήκε από την συγκεκριμένη κατοικία, ντυμένος σαν ένας επιχειρηματίας που πήγαινε στο γραφείο του. Όταν ο Μπαρζάν Ματζίντ βρέθηκε απέναντι στις δυνάμεις ασφαλείας δεν προέβαλλε την παραμικρή αντίσταση την ώρα της σύλληψής του, αλλά ίσως να σκέφτηκε ότι η συνέντευξη που είχε δώσει στο BBC ήταν τελικά το πιο μεγάλο του λάθος.

Η «βασιλεία» του ανθρώπου που ήταν ο πιο καταζητούμενος λαθρέμπορος ανθρώπινων ψυχών εδώ και χρόνια σε πολλές χώρες του κόσμου, γνωστός μέχρι πρότινος ως «ο Σκορπιός» είχε μόλις λάβει τέλος.

Η μοιραία συνέντευξη

Η προ ημερών συνάντηση του Μπαρζάν Ματζίντ, με δύο δημοσιογράφους του BBC που αναζητούσαν τα ίχνη του επί μήνες σε ένα mall του Ιρακινού Κουρδιστάν, έδωσαν την ευκαιρία που έψαχναν η NAC και η Ιντερπόλ για να «λοκάρουν» τον διαβόητο «Σκορπιό».

Αυτόν που απαντώντας σχεδόν κυνικά στους δύο Βρετανούς δημοσιογράφους έλεγε ότι δεν ήξερε πόσους μετανάστες μετέφερε μέσω των στενών της Μάγχης.

«Ίσως χίλιους, ίσως δέκα χιλιάδες» είπε τονίζοντας παράλληλα: «Δεν ξέρω, δεν τους μέτρησα» για να επισημάνει μετά εμφατικά ότι όλες οι κατηγορίες εναντίον του είναι ψέμματα.
Παρότι δεν ήξερε να μετράει τους ανθρώπους που μετέφερε, γνώριζε πολύ καλά να μετράει τα 7.000 ευρώ που χρέωνε κάθε μία από αυτές τις ψυχές για το ταξίδι της ελπίδας.
Ένα ταξίδι που γινόταν κάτω από άθλιες συνθήκες, συνήθως μέσα σε φορτηγά στοιβαγμένοι σαν ζώα σε διάφορες κρύπτες ή σε φουσκωτές βάρκες που θαλασσοδέρνονταν στα κύματα γεμάτες με τριπλάσιο αριθμό ανθρώπων απο αυτούς που χωρούσαν.

Πολλοί από αυτούς δεν έζησαν τελικά, αλλά αυτό ήταν κάτι που ελάχιστα ενδιέφερε τον «Σκορπιό», έναν Κούρδο από το Ιράκ, που έφυγε νεαρός ακόμη, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στην Αγγλία πριν απο δεκαοχτώ χρόνια. Έφτασε στο Νότινγχαμ μέσα στην κρύπτη ενός φορτηγού, στοιβαγμένος μαζί με άλλους και φέρεται να υποσχέθηκε στον εαυτό του να μην ξαναβιώσει αυτή την εμπειρία. Στην Βρετανία όπου η ζωή για έναν μετανάστη που δεν έχει σπουδάσει δεν είναι εύκολη, ο Μπαρζάν Ματζίντ αποφάσισε γρήγορα ότι δεν θα γινόταν οικοδόμος λαντζέρης ή ψήστης.

Buisiness με αθώες ψυχές

Προτίμησε να περάσει στην απέναντι πλευρά, μπλέκοντας με το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων, βγάζοντας εύκολο χρήμα μέχρι το 2012 όταν συνελήφθη από την Σκότλαντ Γιαρντ.
Αφού γνώρισε τις Βρετανικές φυλακές για τα επόμενα δύο χρόνια, απελάθηκε στο Ιράκ το 2015, όπου ελεύθερος πια δεν άργησε να καθόλου να επαναδραστηριοποιηθεί επαγγελματικά, σε άλλο όμως τομέα.

Για να γίνει αυτό, χρειάστηκε να συλληφθεί ο μεγαλύτερος αδερφός του στο Βέλγιο όπου είχε στήσει μια επιχείρηση παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Ο «Σκορπιός» την ανέλαβε μετά την καταδίκη του αδερφού και από το 2016 μέχρι το 2021 είχε τον απόλυτο σχεδόν έλεγχο στο παράνομο λαθρεμπόριο ανθρώπων που έφευγαν απο διάφορες χώρες της Ευρώπης με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ταρίφα του ήταν 7.000 ευρώ το κεφάλι και αν υποθέσουμε ότι μέσα σε ένα χρόνο χρειάστηκαν τις «υπηρεσίες» του 15.000 άνθρωποι, η είσπραξη ανέρχεται σε 105.000.000 ευρώ.
Παρότι η Ιντερπόλ και οι διωκτικές αρχές διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών αναζητούσαν τον αρχηγό του κυκλώματος, οι έρευνες κατέληγαν πάντα σε αδιέξοδο.

Το μόνο που ήξεραν ήταν το παρατσούκλι «Σκορπιός» που εμφανιζόταν σε διάφορα τηλέφωνα που είχαν κατασχέσει τα τελευταία οχτώ χρόνια, ή τηλεφωνικοί αριθμοί με το σήμα του σκορπιού δίπλα τους σε συσκευές μεταναστών.

Η φυγή στο Ιράκ και το τέλος

Μια γιγαντιαία συντονισμένη επιχείρηση των αρχών της Βρετανίας του Βελγίου και της Γαλλίας, η οποία διήρκησε δυο χρόνια είχε ως αποτέλεσμα την σύλληψη και την καταδίκη 26 συνεργατών του Ματζίντ.

Ο ιθύνων νους όμως της συγκεκριμένης «δουλειάς» σαν από θαύμα κατάφερνε πάντα να ξεγλιστράει από τις Αρχές.

Κρύφτηκε αρχικά στην Ευρώπη ενώ τα δύο τελευταία χρόνια, όταν αισθάνθηκε ότι ο κλοιός μπορεί να σφίξει γύρω του κατέφυγε στο ημιαυτόνομο κρατίδιο του Ιρακινού Κουρδιστάν.
Εκεί φέρεται να καλυπτόταν ως ένας νομότυπος επιχειρηματίας που του άρεσε να παίζει γκολφ στον ελεύθερο χρόνο του έχοντας αφήσει πίσω του για πάντα το προσωνύμιο «Σκορπιός».

Στο Βέλγιο του απαγγέλθηκαν 121 κατηγορίες για λαθρεμπόριο ανθρώπων και στην δίκη που διεξήχθη ερήμην του καταδικάστηκε σε δεκαετή κάθειρξη και πρόστιμο ύψους 968.000 ευρώ. Έμαθε την απόφαση στην Σουλεϊμανίγια, εκεί όπου ζούσε μόνιμα αποφεύγοντας πλέον την Ευρώπη, αφού ήταν ένας από τους πλέον καταζητούμενους λαθρέμπορους.
Οι ρεπόρτερ του BBC χρειάστηκαν μήνες για να εντοπίσουν τον διαβόητο «Σκορπιό» που έστειλε στον θάνατο ουκ ολίγους μετανάστες από τις πολλές φουρνιές που «έσπρωχνε» στην Αγγλία.

Άνθρωποι παστωμένοι μέσα σε φορτηγά ή λέμβους οι οποίες χώραγαν πενήντα αλλά επέβαιναν εκατόν πενήντα άτομα που αναζητούσαν ένα καλύτερο αύριο, πλήρωναν αδρά τον Μπαρζάν Ματζίντ για να τους πάει στην Βρετανία. Πολλοί από αυτούς δεν έφτασαν ποτέ, είτε γιατί πνίγηκαν στην Μάγχη, είτε γιατί τους συνέλαβαν για παράνομη είσοδο στην Βρετανία, κατά την διάρκεια ελέγχων, μόνο που οι ζωές τους δεν είχαν την παραμικρή σημασία για τον «Σκορπιό».

Αυτός είχε πάρει ήδη τα λεφτά τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ