Σήμερα Μεγάλη Πέμπτη, η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης θα βρεθούν στον Λίβανο προκειμένου να συζητήσουν τρόπους παροχής πολιτικής και οικονομικής στήριξης στη χώρα από την ΕΕ αλλά και την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού.
Ο Λίβανος έχει υποδεχθεί πάνω από 1,5 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία, που αντιμετωπίζουν αυξανόμενη εχθρότητα από τους ντόπιους λόγω της οικονομικής κρίσης στη χώρα. Πολλοί πρόσφυγες δεν τολμούν να βγουν στον δρόμο και επιχειρούν να περάσουν στην Ευρώπη, κύμα στο οποίο θα προσπαθήσει να βάλει φραγμό μια συμφωνία για οικονομική στήριξη της Βηρυτού από την ΕΕ, όπως εκείνες που συνήφθησαν πρόσφατα μεταξύ Βρυξελλών και Τυνησίας και Αιγύπτου.
Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων η ΕΕ θέλει με ένα πακέτο ύψους περί το ένα δις. ευρώ να εμποδίσει τη μετακίνηση Σύρων προσφύγων από τον Λίβανο προς κράτη μέλη της. Με τα χρήματα αυτά θα ενισχυθούν, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, η Παιδία, οι κοινωνικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες Υγείας του Λιβάνου, ενώ προβλέπονται και κονδύλια για τις δυνάμεις ασφαλείας στη μάχη κατά των διακινητών, αλλά και για οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Η Κύπρος στενάζει υπό το βάρος των προσφυγικών ροών από τον Λίβανο
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, η πρόεδρος της Κομισιόν θα παρουσιάσει σήμερα στο Λίβανο το πακέτο οικονομικής στήριξης της χώρας, η υλοποίηση του οποίου ήταν πρωτοβουλία του Νίκου Χριστοδουλίδη.
Ο πρόεδρος της Κύπρου είχε δηλώσει προ ημερών στο Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND) ότι «είμαστε στα όριά μας» με τις προσφυγικές ροές καθώς από τις αρχές του έτους έφθασαν στη μεγαλόνησο κάπου 4.000 Σύροι πρόσφυγες με φουσκωτά από τον Λίβανο, που απέχει περί τα 160 χλμ..
Και μπορεί ο αριθμός αυτός να φαντάζει μικρός, σε σύγκριση με τους πρόσφυγες και μετανάστες που φθάνουν στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, αλλά αναλογικά με τον πληθυσμό της μεγαλονήσου πουθενά αλλού στην ΕΕ δεν βρίσκονται τόσοι αιτούντες άσυλο.