Κόσμος

Γέμισαν με Κινέζους κατασκόπους τα πανεπιστήμια στην Ευρώπη-Κλέβουν τεχνολογία από Γερμανία και Βρετανία

Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα εντείνει την κατασκοπεία σε όλη την Ευρώπη, καθώς αύξησε το επίπεδο των κυρώσεων κατά της Κίνας στο όνομα της διαγραφής (εξάλειψη του κινδύνου).

Η Κίνα φυτεύει κατασκόπους και κλέβει πληροφορίες από πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα για να αποκτήσει στρατιωτικά ευαίσθητες πληροφορίες από τη Βρετανία και τη Γερμανία.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ψάχνει να εξασφαλίσει συμμάχους μέσω μιας περιοδείας που θα κάνει στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ουγγαρίας και της Σερβίας, τον Μάιο, όπως αναφέρει η www.mk.co.kr.

Ξένα ΜΜΕ ανέλυσαν ότι η Κίνα προκαλεί την ρήξη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης. Οι Financial Times ανέφεραν ότι οι ευρωπαϊκές αρχές ασφαλείας είναι όλο και πιο επιφυλακτικές καθώς η Κίνα εντείνει τις κατασκοπευτικές της δραστηριότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μια πρόσφατη υπόθεση κινεζικής κατασκοπείας που ανακοινώθηκε από βρετανικές και γερμανικές αρχές πληροφοριών. Στις 22, Βρετανοί εισαγγελείς αποφάσισαν να κατηγορήσουν δύο πρώην ερευνητές του Κογκρέσου, Κρίστοφερ Κας, 29 ετών, και Κρίστοφερ Μπέρι, 32 ετών, με την κατηγορία της παροχής πληροφοριών στην Κίνα.

Την ίδια μέρα, οι Γερμανοί εισαγγελείς συνέλαβαν τρεις Γερμανούς υπηκόους για φερόμενη εκτροπή της τεχνολογίας της αμυντικής βιομηχανίας σε κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών. Σύμφωνα με πληροφορίες, διατηρούσαν στενή φιλία με τις κινεζικές αρχές για μεγάλο χρονικό διάστημα και διέρρευσαν σχετικές πληροφορίες. 

Πρόσφατα, η βρετανική κυβέρνηση επιθεώρησε αμέσως τις υπηρεσίες ασφαλείας πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων. Το αποτέλεσμα είναι ότι ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, στόχευαν τα πανεπιστήμια για να κλέψουν τεχνολογίες που έχουν σχέσεις με στρατιωτικές και εμπορικές προτεραιότητες και γιαυτό έστειλαν προειδοποιητικά μηνύματα σε πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με τους Times, η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να μεταρρυθμίσει το σύστημα στο μέλλον για να επιτρέψει σε πανεπιστήμια και στα ερευνητικά ιδρύματα να πραγματοποιούν διαβουλεύσεις για την ασφάλεια με την κυβέρνηση όταν λαμβάνουν επενδύσεις από ξένα ιδρύματα ή υπογράφουν συνεργασίες. Οι FT ανέλυσαν ότι η Κίνα διεξάγει δραστηριότητες πληροφοριών για να δημιουργήσει πολιτική επιρροή και να επηρεάσει τις ευρωπαϊκές συμπεριφορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για παράδειγμα, ο Frank Creelman, πρώην μέλος του ακροδεξιού κόμματος που συνελήφθη στο Βέλγιο τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, έχει επαφή με την Κίνα εδώ και χρόνια και οι βελγικές αρχές φέρεται να γνωρίζουν το περιστατικό από το 2018 και τον παρακολουθούσαν. Σύμφωνα με τους FT, αν οι κατάσκοποι του τύπου «honeypot» με γυναίκες κατασκόπους που ήταν δημοφιλείς στο παρελθόν, έχουν αυξηθεί παρά πολύ.

Oι διπλωματικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιστεύουν ότι περίπου 250 Κινέζοι κατάσκοποι δραστηριοποιούνται στις Βρυξέλλες.

Εννοείται ότι η Κίνα έχει κατηγορηθεί για κατασκοπεία στο παρελθόν, για να ηγείται των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων και να συνεργάζεται με τις ρωσικές αρχές πληροφοριών σε επαφή με ευρωπαϊκές εξτρεμιστικές δυνάμεις.

Οι Γερμανοί που διέρρευσαν πρόσφατα αμυντική τεχνολογία από τη Γερμανία λέγεται ότι έχουν χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας της Κίνας. Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να παρακολουθούν την Κίνα, η οποία έχει δημιουργήσει μια στρατηγική σχέση με τη Ρωσία, ως αντικείμενο απειλής για την ασφάλεια και όχι ως πηγή οικονομικών ευκαιριών.

Το σχέδιο είναι η χαλάρωση των κυρώσεων της ΕΕ στην Κίνα, όπως η αύξηση των δασμών στα ηλεκτρικά οχήματα, οι έρευνες αντιντάμπινγκ για την ηλιακή ενέργεια και οι παράνομες προσφορές για ιατρικές συσκευές, και η αποδυνάμωση της αλληλεγγύης μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ δολώνοντας οικονομικά κίνητρα όπως η Κίνα.  

Το Bloomberg ανέφερε για το ιστορικό του ταξιδιού του Σι στην Ευρώπη, λέγοντας ότι σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα κράτη μέλη της ΕΕ θέλουν να επενδύσουν στην Κίνα και η Κίνα χρειάζεται επίσης συνεργασία με την ΕΕ.

«Είναι μια προσπάθεια να προσελκύσουμε κράτη μέλη της ΕΕ που πιστεύουν ότι μπορούν να συμπαρασταθούν περισσότερο στη θέση της Κίνας», δήλωσε ο Chung Jaian, καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, προσθέτοντας ότι οι τρεις προορισμοί είναι σχετικά φιλοκινεζικοί.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ