Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ανακοινώσει αγορές όπλων αξίας 6 δισ. δολαρίων προοριζόμενων για την Ουκρανία

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ανακοινώσει, πιθανόν ακόμη και εντός της ημέρας, συμβόλαια αγοράς όπλων προοριζόμενων για την Ουκρανία αξίας 6 δισεκ. δολαρίων, δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Politico.

Ανάμεσα στα όπλα και τα πυρομαχικά που θα αγοραστούν θα είναι ραντάρ αντιπυροβολικού, οχήματα διαφόρων τύπων, πύραυλοι για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, πυροβόλα και πυρομαχικά για αυτά, πυρομαχικά ακριβείας και συστήματα αντιμετώπισης drones, σύμφωνα με τις πηγές αυτές, που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

Η μακρόπνοη στρατιωτική βοήθεια αποτελεί μέρος του πακέτου χρηματοδοτήσεων για την Ουκρανία 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ενέκρινε αυτήν την εβδομάδα το Κογκρέσο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Προχθές Τετάρτη, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την άμεση αποστολή πακέτου στρατιωτικής βοήθειας αξίας 1 δισεκ. δολαρίων, που περιλαμβάνει συστήματα και πυρομαχικά αντιαεροπορικής άμυνας, πυροβολικού, πυραύλων και διάφορους τύπους τεθωρακισμένων, που θα αντληθούν από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού.

Κατά το δημοσίευμα του Politico, οι αγορές αξίας 6 δισεκ. δολαρίων θα γίνουν από αμερικανικές στρατιωτικές βιομηχανίες και θα πρόκειται για νέα είδη, που σημαίνει πως δεν θα φθάσουν στα χέρια του ουκρανικού στρατού παρά έπειτα από χρόνια.

Η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία αφότου εισέβαλε στην επικράτειά της ο στρατός της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 υπολογίζεται πως έχει φθάσει σε αξία τα 45 δισεκ. δολάρια.

Οι ΗΠΑ παροτρύνουν τη Γερμανία να στείλει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ελπίζει πως η πρόσφατη απόφασή της να στείλει πυραύλους μακρού βεληνεκούς στην Ουκρανία θα ενθαρρύνει τη Γερμανία να πράξει το ίδιο, κάτι που το Βερολίνο αποκλείει μέχρι στιγμής, δήλωσε χθες Πέμπτη αμερικανός αξιωματούχος.

Προχθές Τετάρτη η Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε πως έστειλε, νωρίτερα «αυτόν τον μήνα», πυραύλους μακρού βεληνεκούς ATACMS στο Κίεβο, δίνοντας στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις τη δυνατότητα να πλήττουν στόχους σε απόσταση ως ακόμη και 300 χιλιομέτρων.

Πριν από τις ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία είχαν ήδη εφοδιάσει τις δυνάμεις του Κιέβου με πυραύλους μακρού βεληνεκούς —αντίστοιχα SCALP και Storm Shadow—, ικανούς να πλήττουν στόχους σε απόσταση περίπου 250 χιλιομέτρων.

«Για το ζήτημα των Taurus... η απόφαση αυτή επαφίεται στη Γερμανία», είπε χθες ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να στείλει το Βερολίνο τέτοιους πυραύλους γερμανικής κατασκευής στο Κίεβο.

«Όμως ασφαλώς η προμήθεια ATACMS από τις ΗΠΑ και οι πρότερες αποφάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας να διαθέσουν (στην Ουκρανία) πυραύλους μακρού βεληνεκούς τρέφουμε την ελπίδα πως θα παίξουν ρόλο», πρόσθεσε.

Το Κίεβο ζητεί εδώ και μήνες από τη Γερμανία να εφοδιάσει τον ουκρανικό στρατό με πυραύλους κρουζ Taurus, που έχουν δραστικό βεληνεκές ως και 500 χιλιομέτρων.

Το Βερολίνο όμως αρνείται μέχρι τώρα να προχωρήσει στην αποστολή πυραύλων του τύπου, φοβούμενο κλιμάκωση του πολέμου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ