Η επίθεση στο Ιράν έπληξε ιρανικές αεροπορικές δυνάμεις στο Ισφαχάν, ακριβώς δίπλα στην πυρηνική εγκατάσταση. Η συγκεκριμένη επιχείρηση φαίνεται ότι σχεδιάστηκε όχι μόνο για να βλάψει το Ιράν αλλά και για να καταστήσει εξαιρετικά σαφές πόσο εύκολο είναι να επιτεθεί κανείς στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ και τους διεθνείς αναλυτές, με το να μην επιτεθεί στην πραγματική πυρηνική εγκατάσταση στο Ισφαχάν ή σε άλλες πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Natanz και το Fordow, το Ισραήλ έστειλε το μήνυμα ότι δεν επιδιώκει έναν κλιμακούμενο περιφερειακό πόλεμο.
Το μήνυμα από τις ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες “δεν ενεπλάκησαν σε επιθετική επιχείρηση”, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μετά τις πληροφορίες περί ανταποδοτικών ισραηλινών πληγμάτων εναντίον του Ιράν.
“Δεν θέλω να μιλήσω για αυτά τα γεγονότα που αναφέρονται στα ΜΜΕ (…) Το μόνο που μπορώ να πω από τη δική μας πλευρά και εκείνην όλων των μελών της G7 είναι πως σκοπός μας είναι η αποκλιμάκωση” δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών στο νησί Κάπρι της Ιταλίας.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε επίσης την Κίνα ότι τροφοδοτεί έμμεσα τη σύγκρουση στην Ουκρανία προμηθεύοντας τη Ρωσία με εξαρτήματα για την αμυντική βιομηχανία της.
“Σε ό,τι αφορά τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, η πρώτη συνεισφέρουσα σε αυτήν αυτή τη στιγμή είναι η Κίνα”, είπε ο Άντονι Μπλίνκεν.
Καμία αναφορά για την επίθεση στο Ισφαχάν.
Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί σε δηλώσεις του εγκωμίασε την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ το περασμένο Σάββατο, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά στην ισραηλινή απάντηση τα ξημερώματα της Παρασκευής.
«Αυτή η επιχείρηση έδειξε την εξουσία μας, την ατσάλινη θέληση του λαού μας και την ενότητά μας», είπε ο Ιρανός πρόεδρος σε ομιλία του μπροστά σε εκατοντάδες πολίτες στην επαρχία Σεμνάν, ανατολικά της Τεχεράνης.
Στην ομιλία του ο Ραϊσί, δεν έκανε καμία αναφορά στις εκρήξεις στο Ισφαχάν και δεν υπάρχει καμία αντίδραση από την ιρανική πλευρά.
Το χρονικό της επίθεσης
Η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους έγινε τα ξημερώματα της Παρασκευής. Η Τεχεράνη προς το παρόν υποβαθμίζει την επίθεση, η οποία όμως δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, καθώς αρχικά επιβεβαιώθηκε από το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων και στη συνέχεια από Αμερικανούς αξιωματούχους.
Οι φόβοι για μια γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή παραμένουν και εντείνονται μετά την επίθεση – απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν με drones και πυραύλους.
Η πρώτη αντίδραση του Ισραήλ για την επίθεση στο Ιράν ήρθε από ισραηλινό αξιωματούχο που δήλωσε «οφθαλμός αντί οφθαλμού, το Ισραήλ ανταπέδωσε την επίθεση» όπως γράφει η Jerusalem Post.
Επίσημα το Ισραήλ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την επίθεση για στρατηγικούς λόγους. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Τεχεράνη κάνει λόγο για έκρηξη σε εργοστάσιο γιατί θέλουν να αποφύγουν την κλιμάκωση.
Σύμφωνα με ανώτερο Ιρανό αξιωματούχο η Τεχεράνη δεν έχει σχέδια να προχωρήσει άμεσα σε αντίποινα εναντίον του Ισραήλ.
Το ιρανικό πρακτορείο Tasnim επικαλούμενο «καλά πληροφορημένες πηγές» ανέφερε, ότι δεν υπάρχει «καμία πληροφορία για επίθεση από το εξωτερικό», μετά τις εκρήξεις που ακούστηκαν στο Ιράν.
«Αντίθετα με τις φήμες και τους ισχυρισμούς των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης», «δεν υπάρχει καμία πληροφορία για επίθεση από το εξωτερικό εναντίον της κεντρικής πόλης Ισφαχάν ή οποιασδήποτε άλλης περιοχής της χώρας», ανέφερε το πρακτορείο.
Ενεργοποιήθηκε το σύστημα αεράμυνας
Το Ιράν ενεργοποίησε το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνάς του πάνω από πολλές πόλεις, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ακούστηκαν εκρήξεις κοντά στο Ισφαχάν.
Η Ουάσινγκτον είχε προειδοποιηθεί από το Ισραήλ για την επίθεση, όμως δεν είχε εγκρίνει την επιχείρηση ούτε διαδραμάτισε κάποιο ρόλο στην εκτέλεσή της, αναφέρουν αξιωματούχοι τους οποίους επικαλούνται τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.
Σε λειτουργία ξανά τα αεροδρόμια της Τεχεράνης
Παρόλα αυτά επαναλειτούργησαν σήμερα το πρωί τα δύο αεροδρόμια της Τεχεράνης, προσπαθώντας έτσι η ιρανική κυβέρνηση να προσδώσει μια αίσθηση κανονικότητας.
Τα αεροπλάνα μπορούν και πάλι να προσγειώνονται και να απογειώνονται από το διεθνές αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί και το αεροδρόμιο εσωτερικών πτήσεων Μεχραμπάντ, διευκρίνισε το πρακτορείο Irna.
Τι υποστηρίζει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim
Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim που επικαλείται «καλά πληροφορημένες πηγές», ότι δεν υπάρχει «καμιά πληροφορία για επίθεση από το εξωτερικό, μετά τις εκρήξεις που ακούστηκαν στο Ιράν, ενώ Ιρανός αναλυτής δήλωσε σήμερα στην κρατική ιρανική τηλεόραση πως τα μίνι drones, τα οποία καταρρίφθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα στο Ισφαχάν, χειρίζονταν «άτομα που είχαν διεισδύσει στο εσωτερικό του Ιράν».
Το Tasnim εξήγησε πως «μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας δραστηριοποιήθηκαν σε ορισμένα μέρη όπως η Ισφαχάν και η Ταμπρίζ», μια πόλη στο βόρειο Ιράν. «Όμως αυτά τα μέτρα οφείλονταν στη μεγάλη ευαισθησία των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας εξαιτίας της τρέχουσας κατάστασης και στο ‘ενδεχόμενο’ να εντοπίσθηκαν ορισμένα μικρά drones», υπογράμμισαν οι πηγές στο Tasnim.