Ο εκλεκτός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Μάρκους Πάιπερ, έκανε γνωστή την παραίτηση του από τον ρόλο του ως εκπρόσωπος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η παραίτηση ήρθε λίγες ώρες πριν την έναρξη της θητείας του, μετά από πρέσινγκ ευρωβουλευτών και Ευρωπαίων επιτρόπων που είχαν κάνει λόγο για ευνοιοκρατία. Όπως μεταδίδει ο Guardian, οι πολέμιοι του, μεταξύ των οποίων ο Γάλλος επίτροπος Τιερί Μπρετόν και ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, είχαν ζητήσει να επανεξεταστεί η διαδικασία διορισμών, υποστηρίζοντας ότι ο Πάιπερ δεν είχε έρθει πρώτος στην αρχική διαδικασία συνεντεύξεων.
Η παραίτηση του εκλεκτού της Φον ντερ Λάιεν
Σε δήλωσή του ο Πάιπερ, ανέφερε: «Πέρασα με επιτυχία μια πολύ απαιτητική διαδικασία επιλογής. Όμως, το γεγονός ότι ο επίτροπος Μπρετόν, ο οποίος ήταν μέχρι τώρα υπεύθυνος για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και την μείωση της γραφειοκρατίας, θέτει τώρα υπό αμφισβήτηση τη διαδικασία είναι μια κακή συμπεριφορά και υποκινείται αποκλειστικά από κομματική πολιτική.
Ακριβώς όπως ο Μπρέτον μποϊκοτάρισε εκ των προτέρων την ανάληψη των καθηκόντων μου στο πλαίσιο της επιτροπής, δεν βλέπω επί του παρόντος καμία δυνατότητα να εκπληρώσω τις νόμιμες απαιτήσεις που συνδέονται με το αξίωμα. Τα πράγματα θα φανούν διαφορετικά μετά τις ευρωεκλογές με τις αναμενόμενες νέες πλειοψηφίες.
Οι δύο πλευρές
Οι σύμμαχοι του Μπρετόν απέρριψαν τους ισχυρισμούς περί πολιτικού παιχνιδιού εξουσίας. «Οι κατηγορίες για μποϊκοτάζ ή κομματική πολιτική εκ μέρους του Επιτρόπου Μπρετόν είναι στην καλύτερη περίπτωση γελοίες», δήλωσε μια πηγή που βρίσκεται κοντά στον Επίτροπο.
Η πλευρά της φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η επιστολή κατά του διορισμού του Πάιπερ που συνέταξαν ο Μπρετόν και ο Μπορέλ, μαζί με τον επίτροπο για την απασχόληση και τα κοινωνικά δικαιώματα Νικολά Σμιτ και τον επίτροπο για την οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι, ήταν εξ ολοκλήρου πολιτική.
Όπως εξήγησαν ο Πάιπερ είχε έρθει πρώτος σε προφορικές συνεντεύξεις που ακολούθησαν μια γραπτή αίτηση και είπαν ότι ο Μπρέτον και οι άλλοι επίτροποι είχαν την ευκαιρία πριν από τον διορισμό να προβάλουν αντιρρήσεις, αλλά δεν διατυπώθηκε καμία.
Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε εννέα μήνες που ένας κορυφαίος διορισμός στις Βρυξέλλες ανατρέπεται. Τον περασμένο Ιούλιο, η Αμερικανίδα οικονομολόγος Φιόνα Σκοτ Μόρτον ανακοίνωσε ότι δεν θα αναλάμβανε θέση στην Επιτροπή μετά από ενστάσεις του Εμανουέλ Μακρόν ότι η θέση θα έπρεπε να είχε ανατεθεί σε υποψήφιο της ΕΕ.
Σύμφωνα με τον Guardian, το «Piepergate», αποτελεί ένα ακόμη γεγονός που αναδεικνύει την κλονισμένη ισχύ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Τα κράτη μέλη αναμένεται να στηρίξουν τη φον ντερ Λάιεν ως υποψήφια για την προεδρία μετά τις εκλογές του Ιουνίου, αλλά θα χρειαστεί ακόμη μια πλειοψηφία 361 ευρωβουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πριν από πέντε χρόνια εξελέγη με διαφορά μόλις εννέα ψήφων.