Eβδομήντα πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τη σύσταση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να αποτελεί σημείο καμπής «που θα καθορίσει το μέλλον», όπως δήλωσαν πρόσφατα σε κοινό άρθρο τους οι υπ. Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας αλλά και το μέτωπο της Μέσης Ανατολής να βρίσκεται μια ανάσα από την επόμενη μεγάλη ανάφλεξη.
Με αφορμή την ιστορική επέτειο παραχώρησε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Bild ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και είναι αποκαλυπτικός.
Στη συνέντευξη του αποκάλυψε ότι τα τελευταία χρόνια, το ΝΑΤΟ έχει απολύσει "ρωσικό προσωπικό" και έχει εκδιώξει ύποπτους Ρώσους κατασκόπους από το αρχηγείο του στις Βρυξέλλες. "Κι αυτό", όπως είπε "διότι αντιληφθήκαμε ότι επιτελούσαν δραστηριότητες, οι οποίες δεν ήταν στην πραγματικότητα διπλωματικά καθήκοντα, αλλά καθήκοντα εργασίας μυστικών υπηρεσιών".
Ο Στόλτενμπεργκ δεν έδωσε συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το χρονικό πλαίσιο ή τον αριθμό των αποβολών. Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε αργότερα ότι οι απολύσεις ήταν περιστατικά προηγούμενων ετών.
«Φυσικά, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρακολουθούν αυτή την εξέλιξη πολύ στενά. Και λαμβάνουμε επίσης κάποια μέτρα για να καταστήσουμε πιο δύσκολο για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες να διεξάγουν παράνομες δραστηριότητες μεταξύ ή εντός των συμμάχων του ΝΑΤΟ», συνέχισε ο Στόλτενμπεργκ.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρει επίσης σχετικά με την εκτεταμένη δράση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στην Ευρώπη: «Έχουμε δει ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες επιχειρούν σε ευρωπαϊκές χώρες εδώ και πολλά χρόνια. Παρατηρούμε επίσης ότι έχουν γίνει προσπάθειες να εντείνουν τις δραστηριότητές τους.Από την άλλη πλευρά βέβαια και οι νατοϊκοί σύμμαχοι παρακολουθούν πολύ στενά αυτές τις δραστηριότητες».
Strack-Zimmermann: «Η κατασκοπεία είναι ο κανόνας»
Η βουλευτής του FDP και πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας στη Bundestag Marie-Agnes Strack-Zimmermann μιλώντας στο Spiegel σχετικά με την τοποθέτηση Ρώσων πρακτόρων στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ τόνισε πως: «Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχουν Ρώσοι κατάσκοποι, όχι μόνο στις επιμέρους χώρες, αλλά και στην καρδιά της διοίκησης του ΝΑΤΟ. Η κατασκοπεία είναι ο κανόνας, όχι η εξαίρεση».
Τα τελευταία χρόνια, η Γερμανία και η Ευρώπη ήταν «πολύ ξέγνοιαστες, εντελώς αφελείς» όσον αφορά την πολιτική ασφαλείας, δήλωσε και επεσήμανε πως «πρέπει να λάβουμε πολύ καλύτερες προφυλάξεις κατά της κατασκοπείας όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά σε ολόκληρο το ΝΑΤΟ».
Η κατασκοπεία είναι μέρος της εργαλειοθήκης του υβριδικού πολέμου σε χώρες όπως η Ρωσία και άλλες απολυταρχίες και δικτατορίες. «Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη την έλλειψη γνώσης και τελικά να λάβουμε αποφασιστική δράση εναντίον της», δήλωσε η Strack-Zimmermann.
Ρήξη ήδη πριν από τη ρωσική εισβολή
Προς αποφυγή παρανοήσεων, μετά τη συνέντευξη στην Bild, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ διευκρίνισε ότι τυπικά η ρήξη μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας είχε επέλθει ήδη από τον Οκτώβριο του 2021, μερικούς μήνες δηλαδή πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όταν η Ρωσία ανέστειλε τη διπλωματική αποστολή της στο ΝΑΤΟ.
Μάλιστα το ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, έσπευσε επίσης να επισημάνει μετά την επίμαχη συνέντευξη, ότι ο ΓΓ αναφέρεται σε «περιστατικά που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια και όχι τους τελευταίους μήνες».
Αξίζει να σημειωθεί, όπως παρατηρεί και το Reuters, ότι ήδη τον Οκτώβριο του 2021 το ΝΑΤΟ είχε ανακοινώσει την απομάκρυνση οκτώ μελών της ρωσικής αποστολής στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, τα οποία στην πραγματικότητα δρούσαν ως «μη δηλωμένοι αξιωματικοί ρωσικών μυστικών υπηρεσιών».